Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

tylko musisz uważać z Pyrinexem bo to to samo co Dursban więc odpowiednio wcześnie musisz dać na słodyszka, a Decisem musisz bardzo dobrze trafić na chowacza bo to zwykły pyretroid i nie zniszczy tego co się zalęgnie i tego co potem wyjdzie z ziemi.

Opublikowano

niby dziala niby nie sam nie wiem , odradzal mi go sprzedawca , ale 2 lata temu go kupilem dalem na platka i nie bylo robaka w luszczynach , rok temu dawalem proteusa i tez nie bylo

Opublikowano

Jeżeli byłbym w waszej sytuacji tj. 10 stopni i lekki przymrozek zapowiedziany to nawet bym sie nie zastanawiał i jechał pryskać. W tamtym roku miałem podobną sytuacje niemal identyczna cześć pola popryskałem a na drugą cześć poczekałem tydzien na pogode i to był błąd. Jeśli sie pryska w ciągu dnia i jest w miare pogoda to środek podziała nawet jeśli mają być przymrozki.Sprawdzone. Wiec nie wierzcie twardo etykietom.

Opublikowano

w tamtym tygodniu w piątek dana saletra jako druga dawka, teraz przez tydzień pogoda słaba, zimno i cały czas coś padało. . ma być ciepło czyli będzie dobrze i saletra po działa czy coś tam uciekło i trzeba będzie uzupełnić straty trzecia dawka??? jestem z podlaskiego.

Opublikowano

Saletra posiada formę azotanową azotu a wiec podatna na wymywanie przez wodę. Przy tych ilościach deszczu jakie spadły na lżejszych glebach napewno doszło do wymywania azotu azotanowego. Ponadto kiedys czytałem w internecie że jeżeli gleba jest nasycona przez wodę przez 3 dni wtedy dochodzi do utraty 10 % azotu azotanowego kazdy kolejny dzien takiego stanu to kolejne procenty. Opady rzędu 10 l/m2 moga przemieścić azot o 12 cm wgłąb gleby. Czy musisz myśleć na 3 dawką? Myśle że nie bo wymywanie azotu było jest i bedzie. Nie po to sie sypie po 500 kg saletry żeby przy pierwszym wiekszym deszczu lecieć z siewnikiem i uzupełniać straty. Po za tym takie dane tyczą się raczej bardzo luźnych gleb a na takich rzepaki sie sieje bardzo żadko. Mało tego korzeń  rzepaku nie ma 5 cm i jeżeli ten azot naprawde sie przemiści dość głęboko rzepak i tak powinien w mniejszej czy wiekszej mierze z niego skorzystać. Gorzej tutaj sie ma sytuacja ze zbożami które sieje sie i na piachach i system korzeniowy nie jest aż tak głęboko rozbudowany.

Opublikowano

panowie nie popadajcie w szał strat azotu. One są i będą zawsze, możemy je jedynie zminimalizować poprzez przestrzeganie pewnych zasad.

A to ile dokładnie zostanie wymyte czy ulotnione nigdy nie zostanie w 100 % jasno obliczone

Opublikowano

Ja bede pryskal pewnie kolo czwartku piatki jak bedzie pogoda mikro caryx,tabu i zastanawiam sie czy dodac do tego drusban+cyperkill na chowacza czy dopiero na zielonego paka opylic dursbanem? , bo watpie zeby w tych temperaturach chowacz byl

dlaczego łączysz caryx i tebu jak to są dwa środki grzybobójcze?? mają różną substancje czynna ale działanie to samo zwalczają grzyba,skracają

Opublikowano (edytowane)

Caryx to pół dawki Caramby -metkonazolu - środka grzybobójczego i regulatora przy okazji , do tego dołożony chlorek mepikwatu - regulator. Sam Caryx nie jest jakiś super na grzyba, więc jak ktoś się obawia chorób grzybowych to taka mieszanina jest jak najbardziej ok. Ja osobiście jadę 0,5 metkonazolu<30g> + 0,5 tebu<125g>.

Edytowane przez strzechu
Opublikowano

Caryx to pół dawki Caramby -metkonazolu - środka grzybobójczego i regulatora przy okazji , do tego dołożony chlorek mepikwatu - regulator. Sam Caryx nie jest jakiś super na grzyba, więc jak ktoś się obawia chorób grzybowych to taka mieszanina jest jak najbardziej ok. Ja osobiście jadę 0,5 metkonazolu<30g> + 0,5 tebu<125g>.

Chcę również jechać tak na grzyba, tylko myślę czy nie dać do tego jeszcze 0,6 l/ha stabilanu aby lepiej skróciło. Jak myślicie?
Opublikowano

Witam wszystkich. NIe zdązyłem przed świętami dać saletry, teraz jest tak mokro że jutro nie wjadę  i stąd moje pytanie czy jak dam nawóz na wilgotną glebę to zadziała? Nie chcę czekać na następny deszcz bo ma być teraz dłużej pogoda , a i tak już jest późno.

Opublikowano

kolego Michalmeer nie dawaj saletry na mokra glebę bo Ci nie zadziała saletra... nie no szok te wasze pytania to normalnie są niemożliwe idzie się uśmieć czasami się zastanawiam czy to pisze rolnik czy jakiś dzieciak 5 letni z miasta sorki ale nie mogłem się powstrzymać od takiego komentarza

Opublikowano

thug Mospilanu nie stosowałem coś tam kiedyś słyszałem że są jakieś tam problemy z mospilanem i z tego powodu trochę boję się z nim zaryzykować. A ty go stosowałeś? 

stosuje co roku na szkodniki łusczynowe pryszczarka i i podobnika ale w dawce około 125 gram na ha i wszystko jest ok

wcześniej oczywiście idą fosfoorganiki i pyretroidy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v