Skocz do zawartości

Co jest najlepsze?  

561 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co waszym zdaniem najbardziej sie oplaca kupic i uzytkowac.

• Plug podorywkowy
      54
    • Agregat scierniskowy/gruber
      287
    • Brona talerzowa
      139

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawsze myślałem że w takiej talerzówce podczas pracy koła transportowe są uniesione lub w pozycji pływającej. Jeśli talerzówka opiera sie cały czas na kołach to nie zapadnie sie za głęboko. Tylko czy nie ugniatają one zbytnio gleby? No i jeszcze dochodzą koszta takiej maszyny :rolleyes:

Opublikowano
ale taka talerzówka musi być oczywiście ciągana, gdzie głębokości pracy reguluje się na kołach jezdnych, a nie kątem talerzy :rolleyes:

moze byc regulowana na wale

nie wiem czy to bylo powiedziane w tym temacie ale marek swoja valtra 105 KM ciaga 5x50 z walem campbella i jak mniemam po kolano :)

Mam ten ciągnik od marca 2006 nakręciłem nim ponad 1000 Mth i jestem z niej zadowolony ciągnie 4 m grubera Unii Grudziądz i pług 5skibowy (2,50m) z wałem cambella,

a no i zapomnialem, oczywiscie w galerii zadnej foty osprzetu

Opublikowano

@mirasek nowa kosztuje troche więcej od gubera ale używana... :) slady dalikatnie widać ale to nie robi problemu.gdyby nie regulacja na kołach to swojej bym nie uciągnął :rolleyes:

@brzozak wszystkie talerzówki ciagane, które widziałem do tej pory wał miały na sprężynie.tylko w zawieszanych gebokośc reguluje się na wale.

Gość Profil usunięty
Opublikowano
To ile tak naprawde ma szerokości? 3,9 czy ponad 4 metry? Nie wiem czy wiesz ale największy nieskładany z Unii ma 3,7 metra szerokości...

To dowiedz się dobrze bo w obecnie produkowanych niema ale wtedy jak kupowałem to była taka możliwość na sztywnej ramie i był on tańszy o 5 tyś, a że mam pola blisko siebie i szosą jadę tylko 50 metrów więc nie było potrzeby brać składanego, a teraz już niema i 3,9 to wersja grubera a szerokość robocza ma 4m (mierzyłem)!

Opublikowano
@brzozak wszystkie talerzówki ciagane, które widziałem do tej pory wał miały na sprężynie.tylko w zawieszanych gebokośc reguluje się na wale.

szczerze to nie widzialem jeszcze takiej zeby na kolach byla regulowana, ja robilem w tamtym roku taka co regulowalem glebokosc na wale i skosem, w dodatku elektrohydraulicznie :rolleyes: (gdzies jest zdjecie takiej w galerii, to wkleje jak znajde).

na naszym terenie jesli wogole ktos uzywa talerzowki no to juz jest dosc bogaty sprzet, z uwagi na problem z zaglebianiem - musi byc naprawde ciezka, no i miec w miare szerokosc zeby oplacalo sie wykonywac zabieg - a wiec sa to tylko sprzety zachodnich marek, wszystkie radzieckie wynalazki upadly duzo czasu przed upadkiem pgr'ow.

juz to pare razy mowilem, ze dokad nie bylem na AF to nie wiedzialem, ze po talerzowce moze bruzda zostac :)

http://www.agrofoto.pl/forum/gallery-image24549.html

widac, ze kola sa calkowicie w gorze, a cala talerzowka spoczywa na wale.

przod opiera sie na dodatkowych kolach ze wzgledu na wymiary, ja robilem taka 3m to wystarczyla belka, tzn. podobna bo miala jeszcze 4 lapy glebosza pomiedzy rzedami talerzy, ares 835 nie mogl sobie poradzic na glebokosci zaledwie paru centymetrow :) :) naprawde straszny sprzet.

bedzie ciagana claasem gasiennicowym 270 KM

Opublikowano
To dowiedz się dobrze bo w obecnie produkowanych niema ale wtedy jak kupowałem to była taka możliwość na sztywnej ramie i był on tańszy o 5 tyś, a że mam pola blisko siebie i szosą jadę tylko 50 metrów więc nie było potrzeby brać składanego, a teraz już niema i 3,9 to wersja grubera a szerokość robocza ma 4m (mierzyłem)!

I nazywa sie Kos? Oj coś wkręcasz :rolleyes: Ile ma łap?

juz to pare razy mowilem, ze dokad nie bylem na AF to nie wiedzialem, ze po talerzowce moze bruzda zostac

Może, jednak problem dotyczy chyba tylko zawieszanych z dzielonymi rzędami talerzy.

Opublikowano

nie widzialem nigdy zawieszanej talerzowki, nie jestem pewny (jak bede u gospodarza - wlasciciela tej talerzowki co nia pracowalem to sprawdze na tabliczce znamionowej) 3m wazylo cos pod 7 ton???? :) , pamietam ze sie zdziwilem jaki duzo opor robi przy jezdzie po drodze, no i ta juz nie miala problemow z zaglebianiem :rolleyes:

Opublikowano

moją reguluje się na siłowniku, cała masa otworów i dwie przetyczki, musze sobie poznaczyć jakoś głębokości bo nigdy nie wiem na jakiej robiłem :rolleyes:

3m i 7t??? to moja wyglada bardzo skromnie :) 3m i może ze 2t masy.

Opublikowano

do uprawy ścierniskowej. Miedzy innymi dlatego że bardz okiepsko kopiuje teren i jak są jakieś nierównosci na polu to trzeba przejezdzać jeszcze raz. chociaż dużó mi nie brakło do zakupu 4 metrowego vogel nota.

Opublikowano

Faktycznie lekka ta talerzówka 1 m bez wału waży 0,6 T. Twój ciągnik to jej czuł nie będzie. Moze mi się zdaje ale to kupa siana za tą talerzówkę. Mam talerzówkę gdzie 1 metr szerokości waży 1 T.

Opublikowano

garek kazdy sie moze wbijac :D taki jest sens forum.

jak masz lekkie ziemie to wybierasz lekka talerzowke, po co zlom wozic nie potrzebnie.

ja nie mam takowych dlatego pracowalem z talerzowka co wazy ponad 1,6 T/metr

do uprawy ścierniskowej. Miedzy innymi dlatego że bardz okiepsko kopiuje teren i jak są jakieś nierównosci na polu to trzeba przejezdzać jeszcze raz. chociaż dużó mi nie brakło do zakupu 4 metrowego vogel nota.

fakt tym vogelem co robiles to powinienes miec problemy na nierownosciach, ale nie wiem czy zwykla talerzowka to w takim wypadku najlepsza opcja.

na pewno da rade, nie bedzie zostawiac "pustych plam", ale dlaczego: bo bedzie pracowala na wiekszej glebokosci, a to nie jest najbardziej korzystne dla szybkich wschodow.

nie zastanawiales sie nad jakas kompaktowa zawieszona na sprezynach np. lemkena? wtedy nie powinno byc problemu z kopiowaniem, a rola agregatu scierniskowego jest lepiej spelniona.

moim zdaniem wlasciwa praca dla tradycyjej talerzowki to:

poplony,

obornik,

buraczysko :D

Opublikowano

kurcze nie mam nic z tych rzeczy ani poplonów ani buraczyska ani obornika. Ale rzepaczyska będe siał bezorkowo. zresztą moje doświadczenie z talerzówkami opiera sie tylko na pracy volgel notem

Opublikowano

moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłaby talerzówka połączona z gruberem...np. vaderstad TopDown ------>>>

http://www.vaderstad.com/default2.aspx?com...p;lnkMainId=279

wiem ze to drogie rozwiązanie,nie koniecznie akurat ten vaderstad ale coś podobnego...... :D

(nie chce tutaj nikogo poprawiać,ale link jest dobry,dokładniejszego nie na rady podać,wystarczy nacisnąć na link>kultywatory.TopDown )

co o tym sądzicie???