Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki oto problem, klient przywiózł taki alternator

4c9b06beb8ae27acm.jpg 99a1dc61b4162e90m.jpg

Okazało się iż tylna obudowa pod łożysko jest wyrobiona i dodatkowo stojan spalony czyli trup :o

Pytanie dotyczy wychodzących 2 przewodów w kostce, do czego są podpięte w ciągniku bo w planach jest zamontowanie alternatora od t25, bo dorobienie dodatkowej wsuwki do licznika mtg to nie problem, tylko kwestia tych przewodów, wychodzą one z stojana, ogólnie układ prostowniczy tego alternatora i t25 lekko się rożni.

Od czego ta kostka ;)

Opublikowano

to ten alternator jest od pronara czy od t25 bo ja w pronaże mam inny w mtz mam chyba taki sam o ile się nie mylę ale do mtz nie mam dostępu bo jest schowany :lol: ;)

Opublikowano

Witam ponownie, jak już pisałem wcześniej te przewody wychodzą z stojana alternatora, wygląda to tak jak by uzwojenie stojana było 5-cio fazowe, taki sam jest mostek prostowniczy, zaraz zadzwonię do klienta i się dowiem do czego jest wpięta ta kostka bo może jest po prostu luźna

EDIT:

Kostka była wolna, klient zakupił alternator z wsuwką do licznika :rolleyes:

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W Pronar-ach są montowane alternatory pięciofazowe. A to dodatkowe wyjście służy do podłączenia zewnętrznego układu prostowniczego do ładowania napięciem 24V. Stosowane jest to w układzie rozruchu na 24V przy akumulatorach połączonych w szereg na stałe (bez przełącznika 12/24V).

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Lukas02
      Witam po wymianie szczotek z regulatorem w mojej Proximie 85 wróciło ładowanie i po czasie mam teraz problem. Licznik przestal działać kontrolka ładowania ledwo świeci ciagnik nie ładuje, dodatkowo zauważyłem gdy wyciągałem alternator i montowałem spowrotem gdy dotykał mocowania to jakby iskrzył na obudowie 
    • Przez emtecc
      Witam Mam w kombajnie zamontowany (Kiedyś była prądnica) alternator A124n. Alternator z fiata 125 Z tego co mi się wydaje to 9cio diodowy. Jest przy nim dokręcony regulator. Nie wiem jakie ma oznaczenie bo symbole wytarte. Dla pewności dodam zdjęcie czy połączenie do alternatora jest poprawne. Włożyłem nowy akumulator i postanowiłem spr czy z ładowaniem wszystko w porządku. Okazało się, że napięcie ładowania rośnie powyżej 14.4 V na niskich obrotach. Gdy zwiększę obroty przelatuje 17V. Stanowczo za dużo. Czy przy zmianie z prądnicy na alternator należy wprowadzić jakieś modyfikacje w instalacji auta?
    • Przez pele19
      Witam!
      Mam taki mały problem w swoim malczyku a dokładnie padł mi alternator który juz nie nadaje sie do regeneracji.
      Był w ciągniku od nowości i już wszystko się powycierało, wymiana szczotek, regulatora nic juz nie pomaga więc pora kupic nowy!
      A teraz pytanie jaki ?
    • Przez Adamo90
      Potrzebuję schemat instalacji elektrycznej w ursusie 5714. W internecie nie mogę znaleźć. Może ktoś ma? Był bym wdzięczny. 
    • Przez Johnderre
      Witam, po zapaleniu ciągnika świeci się kontrolka ładowania, gaśnie dopiero po solidnym przegazowaniu i wtedy zapala się kontrolka stop. Podczas jazdy kontrolka STOP czasami gaśnie, chwilę później znów się zapala albo miga. Czy to jest normalne że kontrolka gaśnie dopiero po solidnym przygazowaniu? Gdy ładowanie się świeci stop się nie świeci, czy to problem Alternatorem?  Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v