Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

tylko ze mam dylemat SOKAN, shrek, kissmy...

ponieważ pracownik ARIMR który weryfikował mój wniosek i podpisywał umowe mówi w rozmowie ze mną ze nie ma problemu prosze składać i my rozpatrujemy wniosek

dlatego nie wiem czy robić ten cały ambaras z aneksami i pismami

robili byście to gdyby byli byście pewni po rozmowie z pracownikiem ???

Edytowane przez lukaszz110
Opublikowano

Zależy od osoby weryfikującej wniosek o płatność. Ja miałem termin złożenia na grudzień, złożyłem we wrześniu, w październiku kontrola, a w listopadzie kasa na koncie. Znajomi też składali przed czasem i od razu szedł do rozpatrzenia - tak jest przynajmniej w moim OR (kuj.-pom.). Jeśli chodzi o aneks to w pierwszym etapie wydłużałem termin realizacji, aneks załatwiony w ciągu 1 dnia. Osobiści bym złożył wcześniej bez aneksu.

Opublikowano (edytowane)

Jak wygląda z zakupem używanych maszyn na MGR, wiem że 5 lat to max, ale czy mogę kupić maszynę od rolnik który wystawi mi fakturę, i jak sprawdzić czy maszyna nie była wcześniej finansowana z środków unijnych? Dokładnie to chodzi mi o prasę rolującą.

Edytowane przez Laver
Opublikowano (edytowane)

robili byście to gdyby byli byście pewni po rozmowie z pracownikiem ???

jeśli urzędnik mi coś gwarantuje proszę go zawsze o pisemną wersję jego gwarancji, po odmowie traktuję go zawsze jako osobę wyzbytą kompetencji, z kuj-pom na forum poza moim przypadkiem (środki otrzymałem po niecałych 4 miesiącach - bez 5 dni) jest co najmniej jeden świeży, gdzie wypłata wsparcia nie miała miejsca w gwarantowanym 3 miesięcznym terminie, więc ja zawsze robię aneks - zasadniczo to nic nie kosztuje poza dwiema kartkami papieru

Edytowane przez kissmy...
Opublikowano

Termin 3-miesięczny dotyczy czasu na rozpatrzenie wniosku o płatność, po rozpatrzeniu Agencja dokonuje bezzwłocznie przelewu jeśli posiada środki. I tu mogą zawsze przeciągnąć czas o miesiąc może dwa, bo jak beneficjent ma sprawdzić czy mają wolne środki. Do terminu 3 miesięcznego dolicza się czas składania wyjaśnień i poprawek (od daty odebrania wezwania do złożenia wyjaśnień do dnia ich złożenia).

Opublikowano

od tego powinniśmy zacząć "bezzwłocznie", tak samo izba skarbowa wydaje interpretacje bezzwłocznie, ale w ciągu 3 miesięcy - czyli najwcześniej po 90 dniach, jeśli terminy są sztucznie przeciągane zgodnie z literą prawa należy dążyć do tego, aby były jak najkrótsze - czyli aneksować - ja kiedyś przyspieszyłem termin realizacji o miesiąc aneksem i środki po złożeniu wniosku o płatność otrzymałem po 3 tygodniach (a wniosek o płatność jeszcze okazał się błędny, ponieważ użyłem starszej jego wersji)

Opublikowano

Jak wygląda z zakupem używanych maszyn na MGR, wiem że 5 lat to max, ale czy mogę kupić maszynę od rolnik który wystawi mi fakturę, i jak sprawdzić czy maszyna nie była wcześniej finansowana z środków unijnych? Dokładnie to chodzi mi o prasę rolującą.

Nie możesz kupić od rolnika ,musi być od sprzedawcy który posiada stosowne pozwolenie na handel maszynami używanymi.

Opublikowano

Witam,

Wniosek o PROW złożony w styczniu 2010 roku, na tzw. "zieloną listę" dostałem się we wrześniu 2012, następnie dwie poprawki we wniosku i w dniu dzisiejszym podpisanie umowy. Wszystko jest na dobrej drodze, teraz tylko złożenie oferty. Województwo dolnośląskie. Lista idzie do przodu. Pozdrawiam

Opublikowano

kupił ktoś może maszyny zanim podpisał umowę z agencją bo diler proponuje leasing a nie wiem kiedy podpiszę umowę a maszyny potrzebuję na przyszłe żniwa osobiscie nie podoba mi się to co na to agencja jak uzna zwrot

Opublikowano

Leasingu ci najprawdopodobniej nie uznają, sam miałem ciche nadzieje ze przejdzie ale po komentarzach na forum jak i wizycie i rozmowie z osobą z agencji która jest w miarę wysoko powiedziała że to nie wypali.

Opublikowano

leasing w odpowiedniej formie może zostać uznany w tym działaniu, prawdopodobnie myślicie o leasingu a następnie zakupie używanej maszyny od leasingodawcy - to już niestety nie przechodzi, jeśli już nie wiecie jak to zrobić to można wziąć maszynę bez faktury na użyczenie, a jak już będzie podpisana umowa to można wtedy wystawić fakturę

Opublikowano (edytowane)

Znajomy w wcześniejszym naborze miał ciągnik w leasingu. Sprzedawca co mu go sprzedał mógł handlować maszynami używanymi i przed wnioskiem wykupił go od leasingodawcy i sprzedał jako sprzęt używany rolnikowi. Przynajmniej tak to wyglądało i przeszło ale nie w obecnym naborze tylko wcześniej. Oczywiście zwrot dostał od kwoty która pozostała do spłacenia .

Edytowane przez pioter03
Opublikowano

nie wiem ale wydaje mi się to niezbyt dobre rozwiązanie chyba poczekam na rozpatrzenie wniosku i wtedy zakupie maszyny a teraz chyba zostaje mi załatwienie i zadatkowanie maszyny a czy diler będzie czekać to się okaże dzięki za ifno

Opublikowano

dzis bedac w ODR dowiedzialem sie ze niby w przyszłym roku ma ruszyc modernizacja gosp. niby 1kwartał. Ale to tylko przypuszczenia bo niby w jakims wywiadzie Kalemba wspomiał o owym programie w WLKP i całej PL.

Słyszał ktoś cos podobnego?? jest w tym chociaż ziarenko prawdy?

Opublikowano

dzis bedac w ODR dowiedzialem sie ze niby w przyszłym roku ma ruszyc modernizacja gosp. niby 1kwartał. Ale to tylko przypuszczenia bo niby w jakims wywiadzie Kalemba wspomiał o owym programie w WLKP i całej PL.

Słyszał ktoś cos podobnego?? jest w tym chociaż ziarenko prawdy?

cofnij sie kilka stron wczesniej to sie wszystkiego dowiesz