Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a może jeszcze byście chcieli żeby 100 procent zwracali to już wogóle by zabrakło 70 mld. Dla jednych kryterium pierszeństwa jest dobre dla innych nie. Nawet gdyby zrobili losowanie to ten co by nie dostał to by narzekał. Trzeba zrozumieć że kasy jest mało i nie każdy dostanie. Mi sie podoba że mleko ma pierszeństwo ponieważ to jest najbardziej pracochłonna produkcja i przez wiele lat mleczarstwo dostawało w dopę. Rolnik taki jest całe życie uwiązany w oborze no a teraz powoli zaczynają to doceniać.

Opublikowano

a producenci żywca to leża pod palmami lochy same chodzą do knura prosiaki same się szczepią i odsadzają, obornik tez sam się usuwa i pasza się sama zadaje... nie lubię głupiego gadania ze najbiedniejsi są krowiarze... i oni maja niskie zyski no to popatrz co teraz jest z mlekiem a jak wygląda stosunek ceny wieprzowiny do ceny komponentów paszowych... powiem Ci tylko ze to takie dziecinne gadanie bo tatuś krówki trzyma...

Opublikowano (edytowane)

@Vrykoulakas "...nigdy nie będzie tak, że wszystkim się dogodzi, no chyba, że znajdą dodatkowe 2,5 mld zł żeby dać wszystkim, ale wtedy by ludzie się zapewne burzyli..."

kolego to i tak malo bo niektore woj nie mialy naboru dla nie mleczarzy wiec trza by bylo jeszcze tak z 5 mld zeby wszystkim dogodzic:)

Jak to sie mowi life is brutal i full of zasadzkas :D:( smutna rzeczywistosc ale trza sie cieszyc z tego co sie ma i z tego co juz sie dostalo. Natura polaka wiecznie narzekac:)

Edytowane przez wiesko
Opublikowano (edytowane)

Ile by nie było pieniędzy to i tak będzie za mało... Kto mieszka w Mazowieckim ma po prostu pecha jeśli składał w drugim naborze... Jak zostało wam tyle kasy to trzeba było składać 2007 i 2009 roku a nie mieć pretensji do polityków, których i tak już znacie od kilkunastu lat... Radzę się cieszyć bo taka wielkopolska dostała wielkie g*wno i jakoś nikt swoich żali teraz tutaj nie wylewa, dostali kasy kto się załapał to dostał... Polak się bał że go unia w h*ja zrobi ale taki charakter polaków więc niech teraz cierpi... Co do śmiesznych "4 krówek" to również masz pecha bo nikt ci nie poradzi na to że u ciebie rolnicy są mali... Z 4 krówkami w takich województwach jak Kuj-Pom, Podlaskim czy też w pomorski to można pomarzyć o kasie... Pozdrawiam

Ech... dalej brak zrozumienia. Przeczytaj dokładnie mój post a potem komentuj.

1. "4 śmiesznych krówek" użyłem jako metafory i to, że na Podlasiu taki "macher" odpadnie to wszyscy doskonale wiedzą, ale w wielu woj. taki macher wytnie gospodrstwa, które winny być wsparte w pierwszej kolejności.

2. Postaraj się zrozumieć jedną zasadniczą zależność, że ktoś w 2007 i 2009 nie mógł wnioskować w MGR bo np. nie był jeszcze rolnikiem, bo był na studiach, bo kończył liceum i na niego nie nadszedł jeszcze czas. PROW jest dlatego rozpisany na lata, aby kolejne pokolenia rolników w tym programie mogły zauczestniczyć.

Piszesz - "Co do śmiesznych "4 krówek" to również masz pecha bo nikt ci nie poradzi na to że u ciebie rolnicy są mali..." Ja nie mam zamiaru nic w tej kwestii radzić. Każdy jest kowalem swego losu i jeśli chce egzystować dojąc 4 czy 8 krów to jego wolny wybór. Dla mnie jest to totalne nieporozumienie. A zasady winny być tak skonstruowane, aby nie premiować tego typu przedsięwzięć rolniczych, bowiem one nie mają racji ekonomicznego bytu.

Edytowane przez artur4
Opublikowano

miałem się nie pojawiać ale wkurw.się i pisze.;d otóż czy kredyt pomostowy 7-8% jest super przy kwocie zwrotu 150tyś?? podam na przykładzie swojego wniosku:

kwota netto 280tys .Prowizja 2% w banku na start 5600zł 3 miesiące czekamy na zwrot .280x7.5%=21000zł .po 3 miesiącach 3x1950=5800 + prowizja 5600 = 11500 przez 3 miechy. POliczcie kolejne naliczenia odsetek . kredyt gotówkowy na vat również należy zaciągnąć w tym wypadku 60 000 tyś x 2%=1200 . kredyt gotówkowy oprocentowanie 10-12%. nawet jeśli po miesiącu US zwróci to odsetki raz trzeba zapłacić. więc dużo osób nawet nie wie co ich czeka jeszcze. odsetki roczne bedą przewyższały raty kredytu.

tak jak ktoś pisał kredyt na MR to przynajmniej wiesz co masz do spłaty .

I wg mnie od każdego wniosku należy odjąć 10-15tyś . każdy pisał więcej .

Mazowieckie 3500x15tyś =53mln.Dla 400 wniosków niemleczarzy by wystarczyło.

Opublikowano

A ja proponuję, żeby przyznać w pierwszej kolejności tym którzy jeszcze nie brali, a w tym którzy nie maja maszyn, bo ja tak mam i mi tak pasuje, a jeszcze lepiej żeby było 99% zwrotu, tak by mi pasowało ;) no ale jest tak jak jest i nic się na to nie poradzi, nigdy nie będzie tak, że wszystkim się dogodzi, no chyba, że znajdą dodatkowe 2,5 mld zł żeby dać wszystkim, ale wtedy by ludzie się zapewne burzyli czemu sąsiad dostał zwrot na całe 300k a on składał na 150k i tyle dostał bo na tyle tylko składał. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;) Pozdro

Vrykoulakas,

oczywiście możesz wszystko sprowadzić do absurdu, tylko w ten sposób wyłączasz sie automatycznie z rzeczowej dyskusji. Nikt rozsądny nie potraktuje Cię jako partnera, ale jako dziwaka. Nic w ten sposób nie ugrasz. Polecam myśleć logicznie, realnie - gdzie przyczyna i skutek są rozumiane. Tylko w taki sposób będzie można osiągać sensowne, twórcze i kompromisowe rozwiązania.

Opublikowano (edytowane)

Ale się uczepiliście tej mojej propozycji.Nie zrozumcie mnie źle ja bym chciał , żeby wszyscy chętni dostali dofinansowanie. Tylko jak czytam te narzekania na niesprawiedliwe zasady przyznawania punktów to tak mi się nasunęło takie rozwiązanie. Nigdzie nie powiedziałem , że jest dobre.

Do artur 4 sugerujesz, że ja nie podchodzą poważnie do realizacji swoich wniosków. Zapewniam Cie, że robię to bardzo poważnie. Po prostu nie napalam się jak szczerbaty na suchary . W 2007 nie stałem tydzień w kolejce przed Agencją , złożyłem wniosek jako jeden z ostatnich bez żadnej kolejki. Wniosek został zrealizowany. W 2009 kolejny wniosek częściowo budowlany (wymiana dachów z eternitu) . W tym roku złożyłem wniosek na budowę i jak wspomniałem wcześniej absolutne minimum. Pozwolenia na budowę jeszcze nie mam, kończę projekt . Ale zamierzam dotrzymać terminów.

Nie pisz pogrubiona czcionką, tylko weź pod uwagę to , że od złożenia wniosku do podpisania umowy mija średnio 6-9 miesięcy . Z takim tempem pracuje Agencja . OR Agencji nie przerobi 3500 wniosków w 3 miesiące. I nie przyślą poprawek w marcu tylko o wiele później.

Co do terminu 21 dni : jest to termin na pierwsze poprawki, masz prawo do drugich poprawek. Jak potrzeba więcej czasu na przygotowanie dokumentów (np. pozwolenia na budowę) to pod koniec drugich poprawek można przedłużyć termin o kolejne 30 dni bez podania przyczyn. W uzasadnionych przypadkach z podaniem przyczyny o 6 miesięcy.

Do tego jak potrzeba nam więcej czasu to pisma od Agencji możemy odbierać z opóźnieniem na czy zyskujemy dodatkowy czas.

To nam jako wnioskodawcą przysługuje i możemy w miarę potrzeb z tego korzystać.

Sam korzystałem z przedłużania terminu bo przy wnioskach budowlanych jest wymagane dużo więcej dokumentów niż przy maszynach.

Edytowane przez Pawel156
Opublikowano (edytowane)

od którego dnia konkretnie się liczy okres 5-lat przez który nie można sprzedać maszyny zakupionej na PROW ?? czy jest to dzień ostatniej płatności-zwrotu wyłożonych srodków, czy też dzień zakupu maszyny czy może dzień podpisania umowy ?? z góry dzięuje za odowiedz,zapewne gdzieś to juz było, ale jest ponad 150 stron tematu i ciężko tu coś znależć :unsure:

pzdr

Edytowane przez BARABUS
Opublikowano

Vrykoulakas,

oczywiście możesz wszystko sprowadzić do absurdu, tylko w ten sposób wyłączasz sie automatycznie z rzeczowej dyskusji. Nikt rozsądny nie potraktuje Cię jako partnera, ale jako dziwaka. Nic w ten sposób nie ugrasz. Polecam myśleć logicznie, realnie - gdzie przyczyna i skutek są rozumiane. Tylko w taki sposób będzie można osiągać sensowne, twórcze i kompromisowe rozwiązania.

ja to rozumiem, moja wypowiedź była lekko ironizująca, każdy by chciał żeby było po jego myśli, ktoś pisze że mleczarze faworyzowani, to niech sobie krówki kupią jak myślą że jest tak super, na wielu forach "miastowi" nie zostawiają suchej nitki na rolnikach, że to, że tamto, że Krusu za mało płacą, że kasa z unii ogromna itp, to mi się jedno na myśl nasuwa, żeby taki ktoś się na wieś przeniósł, niech hektary kupi i będzie miał full kasy, zamiast w mieście biedować, sam prawie tak zrobiłem, tz. kupiłem ziemię teraz by się przydały maszyny ^^ ciągnik itp. szanse jakieś tam minimalne mam, ale jak nie to nie, poradzę sobie jakoś, najwyżej zaproszę ministra rolnictwa żeby mi szpadelkiem pole skopał ;) bo ja nie mam czym ;)

Opublikowano

mogę wziąść prase famarol df 1.8v zamiast sipmy farmy z569... cenowo nie ma problemu ale różnią się szerokością podbieraka 0 30 cm... armir nie bedzie robiła problemów ?

Opublikowano

Może i nas świniarzy sięgnie dodatkowa pomoc (chociaz nie jestem na to natawiony optymistycznie) z UE , ponieważ ostatnio wyczytałem z Tygodnika Rolniczego ,że komisja ds. rolnictwa coś tam chce wprowadzić na wzór pomocy dla sektora mleczrskiego...

Opublikowano (edytowane)

Ale się uczepiliście tej mojej propozycji.Nie zrozumcie mnie źle ja bym chciał , żeby wszyscy chętni dostali dofinansowanie. Tylko jak czytam te narzekania na niesprawiedliwe zasady przyznawania punktów to tak mi się nasunęło takie rozwiązanie. Nigdzie nie powiedziałem , że jest dobre.

Do artur 4 sugerujesz, że ja nie podchodzą poważnie do realizacji swoich wniosków. Zapewniam Cie, że robię to bardzo poważnie. Po prostu nie napalam się jak szczerbaty na suchary . W 2007 nie stałem tydzień w kolejce przed Agencją , złożyłem wniosek jako jeden z ostatnich bez żadnej kolejki. Wniosek został zrealizowany. W 2009 kolejny wniosek częściowo budowlany (wymiana dachów z eternitu) . W tym roku złożyłem wniosek na budowę i jak wspomniałem wcześniej absolutne minimum. Pozwolenia na budowę jeszcze nie mam, kończę projekt . Ale zamierzam dotrzymać terminów.

Nie pisz pogrubiona czcionką, tylko weź pod uwagę to , że od złożenia wniosku do podpisania umowy mija średnio 6-9 miesięcy . Z takim tempem pracuje Agencja . OR Agencji nie przerobi 3500 wniosków w 3 miesiące. I nie przyślą poprawek w marcu tylko o wiele później.

Co do terminu 21 dni : jest to termin na pierwsze poprawki, masz prawo do drugich poprawek. Jak potrzeba więcej czasu na przygotowanie dokumentów (np. pozwolenia na budowę) to pod koniec drugich poprawek można przedłużyć termin o kolejne 30 dni bez podania przyczyn. W uzasadnionych przypadkach z podaniem przyczyny o 6 miesięcy.

Do tego jak potrzeba nam więcej czasu to pisma od Agencji możemy odbierać z opóźnieniem na czy zyskujemy dodatkowy czas.

To nam jako wnioskodawcą przysługuje i możemy w miarę potrzeb z tego korzystać.

Sam korzystałem z przedłużania terminu bo przy wnioskach budowlanych jest wymagane dużo więcej dokumentów niż przy maszynach.

Paweł - w sensie formalnym masz rację, gro ludzi z forum zna te zapisy o terminach bo to wszystko jest napisane w instrukcji. To takie kruczki które można zastosować, ale żeby się nie rozpisywać ta strategia w tym naborze jak dla mnie nosi znamiona samobójstwa.

Poza tym wymiana eternitu to absolutnie nie budowa nowego budynku, nie ta mordęga formalna, i nie ten czas i koszty jakie są potrzebne do przygotowania dokumentacji.

A napalać się...??? Na co... na wizyty w urzędach, spotkania z urzędasami??? Napalać to się można na pośladki, piersi i usta Jessiki Alby.

Edytowane przez artur4
Opublikowano (edytowane)

Witam. Złożyłem wniosek na Prow a dokładnie na maszyny o łącznej kwocie 368tyś i tu nasuwa się pytanie czy mogę zamiast tych maszyn postawić oborę na 40 sztuk?

Edytowane przez bernatziom1996
Opublikowano (edytowane)

Artur 4 . odniosłem wrażenie , że nie wiesz jakie są terminy na uzupełnienia bo tak stanowczo napisałeś pogrubioną czcionka o tych 21 dniach . A jeśli chodzi o mój wniosek to już moja w tym głowa żeby ten projekt zrealizować.

Napalają to się co niektórzy tutaj na dofinansowanie. Ja napisałem , że się właśnie nie napalam. Podpisze umowę na dofinansowanie to dobrze nie to są inne preferencyjne sposoby na finansowanie inwestycji. P.s. J.Alby nie kojarzę zbytnio z z jej dorobku zawodowego ale warunki ma.

I dla jasności planuje budowę bo potrzebuje nowego budynku a nie dlatego ze akurat przyjmowali wnioski na PROW. Z PROW czy bez to będę budował. Etap inwestycyjny już został rozpoczęty. Więc cała urzędowa procedura związana budową jest nieunikniona.

A jeśli ktoś myśli ,że wymiana eternitu na PROW to taki pikuś to polecam spróbować.

Zgłoszenie robót budowlanych w Starostwie z załącznikami , kosztorys szczegółowy, firma z odpowiednimi pozwoleniami do zdjęcia eternitu, pozwolenia na transport odpadów niebezpiecznych, potwierdzenie odbioru odpadów zawierających azbest. Trochę "walki" było.

Pozdrawiam wnioskujących.

Edytowane przez Pawel156
Opublikowano (edytowane)

Witam. Złożyłem wniosek na Prow a dokładnie na maszyny o łącznej kwocie 368tyś i tu nasuwa się pytanie czy mogę zamiast tych maszyn postawić oborę na 40 sztuk?

możesz postawić oborę i uzyskasz ten sam zwrot ale musisz mieć plan, kosztorys itd.

Edytowane przez lamboEVO100
Opublikowano

To by wymagało zmiany celu operacji,a tego niestety nie można aneksować i zmienić.

Panowie,jest jak jest i nie ma co się kłócić.Składałem wniosek i mam spore szanse się załapać,ale tak w miarę upływu czasu,to nie jestem już taki pewien,czy to taki luksus.Niby fajnie,bo nowe maszynki,ale jak pomyślę o ratach i odsetkach,to radość przechodzi.Do tej pory sporo maszyn kupiłem na MR,ale sami wiecie,że to inna bajka niż kredyt komercyjny.Reasumując,to nie będzie tragedii jak się nie załapię,dalej będę dokupował maszyny w miarę możliwośći(podobnie jak większość z Was) i świat się nie zawali.

Opublikowano

Możesz zmienić bez problemu. Ale trzeba podpisać aneks do umowy z tą zmiana jeśli zmieniają się parametry. Jeśli parametry te same to i bez aneksu przejdzie. Niedawno sam zmieniałem aneksem dwie maszyny.

Te dwie prasy maja zbliżone parametry i wydajność więc powinno być bez aneksu ale to zależy od osoby, która zajmuje się wnioskiem lepiej jej zapytać.

Opublikowano

Wszystko zależny od tego jakie parametry wpisałeś we wniosku, jeśli parametry obu pras mieszczą się w tym co wpisałeś we wniosku to nie ma znaczenia jaka firma je wyprodukowała np jeśli wpisałeś we wniosku że szerokość podbieracza od 150cm do 250 cm i średnica komory prasy od 150 cm do 250 cm to możesz kupić wszystko co się mieści w tych widełkach, aby cena się zgadzała.

Opublikowano

nie pamiętam jak było we wniosku... na ofercie było napisane że podpierak 1,8 a jak jest wpisane we wniosku to nie wiem... wypełniała go agronomka z oderu a starszy nie pamięta jak to dokładnie było

Opublikowano

nie ma takiej opcji - masz prawo do jednej zmiany która nie wpłynie na zmianę celu.

Opublikowano

Musisz zobaczyć co jest we wniosku, kopie powinieneś mieć u siebie, od tego zależy czy będzie dużo roboty ze mianą czy nie trzeba będzie nic robić tylko kupować ;). Z tego co wiem to doradcy ODR wpisują widełki w parametrach sprzętu :).