Skocz do zawartości

hodowla byczków do wagi 320 kg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, a jak myślisz jakby teraz kupił to przed zimą się by wyrobił z opasem?

Jakbyś kupił teraz to przed zimą na pewno z opasem byś się nie wyrobił, wydaje mi się, że 320 kg byczek osiąga w granicach 10-12 miesięcy.

W ogóle jestem zaskoczony, że za takiego bysia można dostać 10 zł/kg. Załóżmy, że kupujemy malutkie rasowe cielaki za 800 zł każdy. Sztuki do 320 kilogramów chowamy rok, natomiast do około 600kg lub więcej 1,5 roku.

Wychodzi więc, że na jedno stanowisko w oborze w okresie 3 lat sprzedamy trzy sztuki po 320, natomiast tych dorosłych dwie sztuki.

Załóżmy, że za jedną sztukę do 320 uzyskamy 3000 zł (po 10 zł za kg), a za dorosłego w granicach 4000, chociaż przy obecnych cenach wątpię.

3x3000 - 9000 zł

2x4000 - 8000 zł

Należy jeszcze odjąć cenę jednego małego cielaka (bo tu kupujemy trzy, tam dwa) i wychodzi mniej więcej na równo z oplacalnością. Wiem, że to trochę kiepskie obliczenia i wszystko jest wypisane za ogólnie, ale mniej więcej tak ja to widzę.

Opublikowano

Panowie jak macie ładny i wyrównany towar to kupiec się znajdzie zawsze jedyne co wam może nie odpowiadać to cena. Jeśli chodzi o Lubelskie , Podkarpackie , Małopolskie to w tych rejonach można takie byczki 320 kg sprzedać. Dobrze idzie simental , mieszance z miesnymi , czasem nawet HO/HF jak ładny. U mnie gość wpadł 2 dni wczesniej obejzał jak pasuje to zabierał. U mnie 320 kg takie byki łapia w wieku 8-9 msc czasem jak ma lepsze geny to szybciej.

Opublikowano (edytowane)

Kolego @mlodyhef uważasz ze takiego byczka do 300 kg bedziesz hodował 10-12 miesiecy, a w wieku 18 miesiecy bedzie miał juz 600kg. Ja kupuje cieleta w wadze 90 wzwyż i nie siedzą u mnie dłużej jak 6 miesiecy do wagi sredniej 320 kg. Dziś ważyłem byczki które mam równo 4 miesiące to waga średnia wyszła 251 kg.

Wiec weż teraz policz hipotetycznie jednego dużego byka 600kg którego hodujesz 1.5 roku i 3 byki 300-320 kg w tym samym okresie, zakładając ze opas przebiega bezproblemowo

Pozdrawiam

Edytowane przez SAMIK
Opublikowano

Do jakiej wagi dojdzie byczek gdy będzie od małego do 10 miesięcy chodził z krową? Krowa słabo dojna w granicach 3-4 tysięcy litrów. Brak pasz treściwych tylko sianokiszonka, siano może wysłodki no i ile się da to pastwisko.

Opublikowano

Witam, powiedzcie mi co oznacza skrót ncb. Rozglądam się za cielakami w internecie i w wielu ofertach to widzę a nie wiem co to oznacza. W wykazie skrótów ras bydła tego nie ma.

Opublikowano

Panowie jak myślicie było by zainteresowanie byczkami w wadze 180 - 250 kg i cenie około 9 - 11 zł/kg, rasy to ncb i jakieś mm w wieku tygodnia dwóch które można kupić z mlecznych gospodarstw.

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie do kolegi mickas - mam obecnie 15 sztuk cielaków NCB w wadze od 200 do 250 a więc niedlugo osiągną 300 kg. Czy Twojemu handlarzowi o którym wspominałeś kiedyś tam w tym temacie opłacałoby się jechać kilkaset km po taką niedużą partię? Zastanawiam się poważnie nad takim zbytem właśnie.

najlepiej sprzedaja sie tak ok 220 kg każdą ilość sprzedaż

Gdzie, w rzeźniach?

Edytowane przez mlodyhef
Opublikowano

Zainteresowanie by było na pewno ale tak jak kolega napisał w wadze powyżej 200 kg. Sam zazwyczaj takie kupuje i w okolicy jest kilku znajomych którzy wolą kupić takiego większego niż kupować mu mleko zastępcze i zaglądać pod ogon czy nie ma biegunki. Zawsze jeśli nie sprzedasz takiego to możesz trzymać do dużego a i tak jakiś zysk będzie a jak nie to choć obornik zostanie.

Opublikowano

podłączam się do tematu mianowicie w ile czasu osiągnie byczek wagę 200kg normalnie karmiąc i jaką cene za takiego średnio można by wziąsc

podłączam się do tematu mianowicie w ile czasu osiągnie byczek wagę 200kg normalnie karmiąc i jaką cene za takiego średnio można by wziąsc