Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

czy nowy plantator ma szanse zakontraktować buraki na wiosnę ?

Zależy od tego czy doradcy surowcowi mają jeszcze wolne kwoty. Na pewno w przypadku P&L Glinojeck temat jest definitywnie zamknięty. 

Opublikowano

Tak jak ansu pisze KSC woli starych. rozmawiałem z inspektorem o następnym roku i zwiększyć zasiew nie ma problemu ale o nowych nic nie chciał mówić bo sami nie wiedzą dokładnie, ale dał do zrozumienia ,że raczej wszyscy coś tam zwiększą i więcej im nie będzie trzeba.

Opublikowano

Mam do Was pytanie. Otóż u mnie buraki jeszcze na pryzmie. Odbiór ma być koło piątku-niedzieli. Pryzma nie przykryta włókniną  bo nie było polecenia z "góry" a zaczyna już porządnie zamarzać. Myślę co zrobić żeby ładowarka się dobrze zagłębiła i dokładnie zebrała buraki. Wczoraj juz w nocy objechałem dookoła pryzmę glebogryzarką i pokruszyłem zamarzniętą warstwę. Czy sądzicie że codzienny taki zabieg aż do odbioru pomoże w sprawnym i dokładnym odbiorze? Jeszcze nie miałem okazji w takich warunkach oddawać buraków. a dziś w nocy było -9 i dzień podają na minusie. Jeśli padną rady o obkładaniu słomą to niestety odpada bo takiej nie posiadam. Brak hodowli. 

Opublikowano

Tak jak ansu pisze KSC woli starych. rozmawiałem z inspektorem o następnym roku i zwiększyć zasiew nie ma problemu ale o nowych nic nie chciał mówić bo sami nie wiedzą dokładnie, ale dał do zrozumienia ,że raczej wszyscy coś tam zwiększą i więcej im nie będzie trzeba.

a inspektor nic nie mowił jak tonarz z hektara bedzie ustalany?

Opublikowano (edytowane)

Powiedziałem, że chcę 450t to on że to będzie tyle i tyle ha

Kilka razy miałem odbiór w grudniu nigdy nie przykrywałem sąsiad kiedyś przykrył śnieg topniał i zamarzał w postaci lodu na włókninie i koparką ją ściągał to co zostało czyszczarkę zapchało

Najlepiej pryzmę zrobić na styk 8,5m jak roztopy to nie zakleja się błotem jak zamarznie to obok . Nigdy nie odorywać przy samym kopcu

Edytowane przez ansu
Opublikowano

1600 nawozy i prawie 900 opryski.Tyle zaoszczędziłem w porównaniu do dwóch lat wstecz na 1ha.rzem 2500.65-38=27.27 ton buraków nadplanowych po 80 zł daje 2160.Nasiona i kopanie bez zmian.Czysta matematyka.

Opublikowano

U mnie wczoraj wreszcie buraki zabrane. Plon 90,5 t/ha( rekord, jak dotąd mój najwyższy to 74) cukier 17.6 zanieczyszczenia 8.7. Po przeliczeniu cukru na 16% wychodzi 48 % nadwyżki. Masakra.

Co do dyskusji powyżej to wg moich wyliczeń ok 40-45 t to pokrycie nakładów na uprawę. Co powyżej to zysk. Przynajmniej u mnie tak wychodzi. 

Opublikowano

Dla mnie co powyżej 50t 16% to czysty zysk Przy umowie około 400t +/- kilka kilkanaście ton rośnie . W tym roku zsiałem 5ha, bałem się, że zabraknie kilkanaście ton, ale chyba nie
Alio bałeś się, że nie przykryte przemarzną i co? U mnie niestety po świętach odbiór , oby nie zasypało.

Opublikowano

Dla mnie co powyżej 50t 16% to czysty zysk Przy umowie około 400t +/- kilka kilkanaście ton rośnie . W tym roku zsiałem 5ha, bałem się, że zabraknie kilkanaście ton, ale chyba nie

Alio bałeś się, że nie przykryte przemarzną i co? U mnie niestety po świętach odbiór , oby nie zasypało.

No bałem się. Kiedyś miałem późny odbiór ale pamiętam, że miesiąc leżały pod włókniną. Tym razem nie kazali przykrywać. Odkąd wzięły przymrozki codziennie pryzmę objechałem raz w koło glebogryzarką i powiem, że chyba to był dobry pomysł. Ładowarka bez problemu się zagłębiała i zebrała 100% buraków. Nie szła ziemia. Ogólnie ok. Dużo szczęścia że były temp ujemnie bo buraki zewnętrzne były zmarznięte gdzieś na 4-6 cm. Jak się rozkroiło to było wyraźnie widać. Gdyby to dobrze rozmarzło byłby duży problem z jakością. Pewno by się z buraków błotko zrobiło. A tak wszystko poszło ok i jeszcze ten wynik. Z 6.9 ha 625 ton na czysto. 

Opublikowano

U mnie wczoraj wreszcie buraki zabrane. Plon 90,5 t/ha( rekord, jak dotąd mój najwyższy to 74) cukier 17.6 zanieczyszczenia 8.7. Po przeliczeniu cukru na 16% wychodzi 48 % nadwyżki. Masakra.

Co do dyskusji powyżej to wg moich wyliczeń ok 40-45 t to pokrycie nakładów na uprawę. Co powyżej to zysk. Przynajmniej u mnie tak wychodzi. 

No właśnie.W tym roku z różnych powodów ,może zniechęcenie ,może brak czasu może słaba cena za ponadkwotowe ,może susza -zmusiły mnie do eksperymentu.Wiem,że można byłoby więcej wyciągnąć ale po co.Bez nawozów i przy minimalnych kosztach oprysków udało się kontrakt wypełnić.Za chwilę będzie nowy rok i nowa kampania.A co przyniesie? Pożyjemy zobaczymy.

Opublikowano

po odstawie w listopadze i dziś plon na brudno 99,6 na czysto 91,2  za to polaryzacja 16,7 co ciekawe druga partia obierana ponad 3 tygodnie póżniej ( kopane razem ) i straciły ~ 0,55 % polaryzacji.. dlaczego słaba polaryzacja ? za mało azotu ?

Opublikowano

Raczej jak niska polaryzacja to za dużo azotu albo za późno podany. Nowe "szkoły" mówią już o ograniczaniu dawki azotu do 100-120 kg N/ha. Ja jak na razie chyba nie odważę się na taki eksperyment, chyba że na niewielkim kawałku. 

Opublikowano

Od lat stosuje wiosną 0,5t saletrzaku 27% (135N/ha) przedsiewnie. To w zupełności wystarcza by uzyskać dobry plon. W czasie zbioru widać ziemie między rzędami liście są lekko pożółkłe i nie odrastają po deszczu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v