Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież burak najbardziej dochodowy ,jeśli ktoś jest prawdziwym rolnikiem,mowa o KSC

Opublikowano

u mnie spośród 4 upraw (pszenica, rzepak, burak, fasola) dochód z hektara buraków najniższy ze wszystkich. Ogólnie to nie był rok dla buraków (a szczególnie dla polaryzacji), ale i tak zbytnio się nie zrażam. Póki co nie planuje rezygnować (no chyba że cena spadnie poniżej 10 zł) Pszenica rok w rok nie będzie po 800 zł. Niech cena spadnie tylko na 600 i już relacja się odwróci.

Opublikowano

moje buraki leżały w tym roku 2 miechy na pryzmie kopane w połowie pażdziernika odbiór połowa grudnia i polaryzacja i zanieczyszczenie lepsze jak te zabierane w latach poprzednich w listopadzie czy pażdzierniku

Opublikowano

U mnie polaryzacja wyszła 19.04% więc super. Za to plon masakra. Dużo sie zraziło suszą w zeszłym roku i mokrą jesienią w 2017, gdzie był problem ze zbiorem. Teraz ponasiewali rzepaków, bo dobry biznes. Tylko też w tym roku cena może nie powalać, bo u mnie w wiosce jest zasiane 3x tyle niż w 2018. 

Opublikowano
Dnia 28.02.2019 o 16:09, rafal4610 napisał:

U mnie polaryzacja wyszła 19.04% więc super. Za to plon masakra. Dużo sie zraziło suszą w zeszłym roku i mokrą jesienią w 2017, gdzie był problem ze zbiorem. Teraz ponasiewali rzepaków, bo dobry biznes. Tylko też w tym roku cena może nie powalać, bo u mnie w wiosce jest zasiane 3x tyle niż w 2018. 

a u nas w terenie na rzepakach tak sie przejechali ze w tym roku prawie wcale rzepakow nie ja ai to nawet ci co siali co roku i jest bardzo mało rzepaków w terenie za to przestawiają sie na kukurydze bo w tym roku na kukurydzy był najlepszy biznes .

Opublikowano
Dnia 27.02.2019 o 20:02, losktos napisał:

u mnie spośród 4 upraw (pszenica, rzepak, burak, fasola) dochód z hektara buraków najniższy ze wszystkich. Ogólnie to nie był rok dla buraków (a szczególnie dla polaryzacji), ale i tak zbytnio się nie zrażam. Póki co nie planuje rezygnować (no chyba że cena spadnie poniżej 10 zł) Pszenica rok w rok nie będzie po 800 zł. Niech cena spadnie tylko na 600 i już relacja się odwróci.

a mój wujek na pierwszy raz zasiał buraki i najbardziej byl z nich zadowolony najlepszy dochód mu przyniosły mimo ze i kukurydzy na ziarno mial sporo zasianej a kukurydza na ziarno w tym roku w moim terenie najlepsza dochodowa byla w tym roku a jemu i tak mimo wszystko na burakach lepiej wyszlo mimo ze tez najmował do buraków usługi , a kukurydza to tak dobrze niektorym wyszła ze ludzie zaczeli nawet teraz na zime likwidowac nieuzytki sady czy łąki na rzecz zeby zasiac kukurydze a tak to otłogiem to lezało xd co to pieniadze potrafia zrobic hah 

ale dobra pany takie pytanie mam na terenie mazowieckiego kiedy siac buraki mi konstruktor powiedział zeby kniec marca poczatek kwietnia a wy co na to powiecie ? 

i 2 sprawa siac juz na orane sól potasowa i polidap i zbronowac to ? a jak z azotem bo instruktor powiedzial zeby wlasnie tamte nawozy dac teraz a pozniej azot przed siewem i azot to jaki dac saletre czy saletrzak w ziemie i w jakiej dawce saletry czy saletrzaku ? 

dopytam was bo wy bardzo doswiadczeni plantatorzy z gfory dzieki za odpowiedzi :D

a propo pszenicy co z tego ze w tym roku po 800 zł jak w tym roku mi sie nie oplacila pszenica bo plony byly w najlepszych polach 4 tony a w najgorszych 2 wiec lepiej mi sie oplacila pszenica jak byla po rok wczesniej tansza ale plony byly 6 ton a i z niektorych kawalkow 8 ton wiec wtedy byl zysk a ten rok pszenice to porażka 

Opublikowano

nom sory to instruktor moze czy jak to sie tam mowi wazne ze kminicie o kogo chodzi xd , a odmiane to mam sobieski miała byc domiana wielkopolanin ale wyslali taką czyli zamiennik 

Opublikowano

INSPEKTOR! jak Ty chcesz uprawiać buraki bez tak podstawowej wiedzy? 😃😃😃

Miałem Sobieskiego w tamtym roku i wyszedł bardzo dobrze, w tym roku biorę połowę chyba coś zagranicznego a połowę chyba najtańsze polskie to nie wiem czy nie Sobieski właśnie.

Opublikowano (edytowane)

Po co mu wiedza, oby było zasiane jakiś dziadek w wiosce go nauczy i najlepszy zysk z hektara będzie mial😀

A co do odmian u mnie najlepiej z KWS wychodzą.

Edytowane przez Zenonim
Opublikowano

wiedze na temat burakow to akurat caly czas sie bede uczyl ze musza byc lux buraki , 

3 godziny temu, skywalker89 napisał:

INSPEKTOR! jak Ty chcesz uprawiać buraki bez tak podstawowej wiedzy? 😃😃😃

Miałem Sobieskiego w tamtym roku i wyszedł bardzo dobrze, w tym roku biorę połowę chyba coś zagranicznego a połowę chyba najtańsze polskie to nie wiem czy nie Sobieski właśnie.

a ty gdzie buraki masz zakontraktowane i co wazne ile ton na ha ci uznali ? 

Opublikowano (edytowane)

Ja na ten rok mam 70t/ha.. ksc werbkowice

Mi lavenda parę lat temu dobrze wyszła ale nie szło jej dostać ostatnio, może w tym roku się uda..

SALETRZAK !!

U mnie sól posiana tydzień temu, może na tygodniu coś ruszę agregatem, zobaczy się jakie będą prognozy bo mi teraz pokazuje cały tydzień w miarę ciepły a później w miarę ciepło ale kilka dni deszczu.

A Wy chłopaki jak tam, kiedy planujecie? Ja w tamtym roku chyba 12zaczalem siewy..

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Zależy kiedy odbiór, zależy po czym stanowisko, ale standardowe nawożenie azotem to pod agregat saletrzak 200-300kg (niektórzy na tym forum dają nawet azot tylko raz pod agregat i koniec tzn 500kg saletrzaku), później poglównie saletra w zależności od dawki saletrzaku 150-300kg. 

Opublikowano

Raz tak miałem i fajnie wyszło, chyba najlepsza opcja 

10 minut temu, skywalker89 napisał:

Zależy kiedy odbiór, zależy po czym stanowisko, ale standardowe nawożenie azotem to pod agregat saletrzak 200-300kg (niektórzy na tym forum dają nawet azot tylko raz pod agregat i koniec tzn 500kg saletrzaku), później poglównie saletra w zależności od dawki saletrzaku 150-300kg. 

Z obornikiem na jesień?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v