Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie taka sytuacja. Azot wysianych przed samym deszczem. I buraki przyhamowały, pojawiły się jasne przebarwienia.  Czym to może być wywołane da się coś z tym zrobić?

IMG_20190530_201930_0.jpg

IMG_20190530_201851_9.jpg

Opublikowano

Safari pryskałeś pewnie ,dlatego tak wyglądaja ,w tym roku to normalka

Opublikowano
Dnia 28.05.2019 o 22:27, pala92 napisał:

Tylko zaznacz go jakimś charakterystycznym czyms zebys wiedział ktory to burak☺ pierwszy raz takiego widze☺

Tak wygląda dziś jeden z takich osobników. 

IMG_20190531_090918.jpg

Opublikowano
12 godzin temu, Barbatoos napisał:

Panowie, po tych wiatrach mam strasznie nierówne buraki. Połowa pola ładnie idzie, a tak gdzie przewiało to po 2 listki i nie rosną.

W sobotę chciałem jakoś je wzmocnić odżywką. Myślicie, że się nada coś takiego: Asahi 0,6, Mocznik 6%, siarczan magnezu 5%, 1,5l EKOLIST mono bor

Ponawiam, co myślicie? :)

ruszą się te małe pipki?

Opublikowano
miwigos napisał:

Safari pryskałeś pewnie ,dlatego tak wyglądaja ,w tym roku to normalka

Na etykiecie od Safari napisane jest żeby nie nakładać oprysku na poprzeczach... Jeśli zdążyło mi się nałożyć środek to mocno będą buraki cierpiały? Dawałem 26 g. /ha.

Opublikowano
2 godziny temu, Krzysiek89 napisał:

Tak wygląda dziś jeden z takich osobników. 

IMG_20190531_090918.jpg

Moje ktore wzeszły po ponad miesiącu od siewu za dobry tydzien takie beda. 

W tym roku u jednego z okolicznych rolnikow wzeszlo ok 10% burakow a reszta tez po miesiacu. Bedzie porownanie o ile spadnie plon.

Opublikowano

Rozumiem że przy tak długim okresie braku opadów wschody miejscami na polu mogą być gorsze ale jak sytuacja jest odwrotna i miejscami tylko wzeszły to uprawa i siew zostały konkretnie spier..one nawet przy braku opadów

Opublikowano

Panowie, mieszanka beetup compact, ethofol, goltix, solider( zamiennik safari) umieszana i przyszedł deszcz. Jak postoi do jutra w zbiorniku to nic się nie wytrąci i nie będzie problemu z zatykaniem dysz? Miał ktoś taką sytuację?

Opublikowano

Ja tak miałem tylko bez goltixu. Stało 3 albo 4 dni. Mieszalem 2x dziennie po 30 min i było ok. Następuje pewien rozkład substancji ale tak czy siak zadziałało. Jeśli dokladales jakiś olej do tej mikstury to może się na wierzchu zrobić galaretka.

Opublikowano (edytowane)

Pryskal ktoś 4razy na chwasty w tym roku ?bo ja Koło wtorku lece nie mam zamiaru z gorączką chodzic po3 zabiegu bylo czysto ale co chwile u nad pada deszcz i znów chwasty nowe wyszly masakra siane byly 5 kwietnia dziś mija dwa tygodnie od 3zabiegu na chawsty ?

IMG_20190601_092329.jpg

Edytowane przez lesbycool
Opublikowano

Jak u was cena nasion na przesiewki ?. Bo u mnie sąsiad co brał ma coś około 320-330 zł za jednostkę w rozliczeniu. Na siewy cena była 500 zł/jednostka. Sam nie brałem bo tylko trochę przesiewałem i z resztek starczyło.

Opublikowano
11 godzin temu, Andrju65 napisał:

Dostał ktoś kasę od niemca? U mnie 0 kasy i brak rozliczenia więc nic nie wiem a do końca maja mieli płacić?

Placili po 1 euro z 2017rok i za2018 rok warunek byl zasianie burakow w 2019 roku nie mniej jak sirednia z dwuch poprzednich sezonow a reszta za 2018 do 30 czerwca

Opublikowano
18 godzin temu, monix napisał:

Placili po 1 euro z 2017rok i za2018 rok warunek byl zasianie burakow w 2019 roku nie mniej jak sirednia z dwuch poprzednich sezonow a reszta za 2018 do 30 czerwca

W jakim terminie płacili?

Opublikowano
26 minut temu, Andrju65 napisał:

W jakim terminie płacili?

Ja dostalem 30 maja

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v