Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, master20002 napisał:

U siebie planuje siew jutro. Dzisiaj saletrzak, agregat a co nie zdąże to jutro i siejemy. Odmiana Kujavia.

U mnie też 6.5ha Kujavii i 7ha Gracjany.

Co do pytania o Glyfosat to ja stosuję 120l wody i 2-3 litrów środka pryskam eżektorowymi 2-kami

Opublikowano
13 godzin temu, Camry napisał:

po lustracji inspektora jutro jadę z glifosatem jest możliwe że w niedziele coś już buraków wyskoczy w sobotę ma być dość ciepło

to inspektor przyjezdza ci na pola i mowi ze juz mozesz pryskac ? 

a jaka cena buraków bedzie na ten sezon jest cos wiadomo czy keidy bedzie waidomo ? 

Opublikowano

W umowie nie masz napisane??? Poswięć 15 minut i poszukaj w tych 8 stronach zapisu o cenie.

Co do adiuwantów to też używam atpolan bio do każdego zabiegu hebicydowego i raczej nie zrezygnuję z tego. Kiedys z safari jeszcze dawali dedykowany adiuwant, teraz trzeba dopłacać...

• Like 1
Opublikowano
warchest napisał:

to inspektor przyjezdza ci na pola i mowi ze juz mozesz pryskac ? 

tak dobrze nie jest ,bardziej chodzi o lustrację komośnika szarka a temat wschodów przy okazji wyszedł

Opublikowano
4 godziny temu, master20002 napisał:

W umowie nie masz napisane??? Poswięć 15 minut i poszukaj w tych 8 stronach zapisu o cenie.

Co do adiuwantów to też używam atpolan bio do każdego zabiegu hebicydowego i raczej nie zrezygnuję z tego. Kiedys z safari jeszcze dawali dedykowany adiuwant, teraz trzeba dopłacać...

dobra znalazlem tylko ze umowe to musialem znalesc na internecie logując sie , i mam buraki zakontraktowane w pfeifer langen , cene mam wpisana 24 euro ale jest cos zapis ze ostateczne rozliczenie bd pozniej , czyli ze co 24 euro to cena minimalna a pozniej bedzie jeszcze doplacone czyli buraki wyjda drozej niz te 24 euro ? 

a i nie ma w umowie po ile euro bd liczone , czyli euro liczone jest w dniu sprzedazy buraków czy jak ? jestem nowicjuszem w burakach i temu pytam prosze o wyrozumialość 

Opublikowano

Normalne, jak piszesz że dopiero zaczynasz przygode z burakami to wcześniej powinieneś zadawać takie pytania albo poprosić o wysłanie wzoru umowy. Teraz choć by coś Ci nie pasowało to jest po ptokach brzydko mówiąc. Chemie też zamawiałeś przez cukrownie?

Opublikowano

własnie chemi nie mam jeszcze i moge albo zamówic przez cukrownie i bedzie na termin pozny czyli odetna z buraków kase albo moge kupic za gotowke a wiec co lepsze bedzie ? czy jak bede bral chemie od cukrowni to drozej mnie to wyniesie ? 

Opublikowano

a jak oni daja na kreske czyli ze pozinej odcinaja z burakow naleznosc za to to drozej wychodzi niz normalnie by sie gdzies kupiło chemie na buraki ? 

a i ty w jakiej cukrowni masz zakontraktowane ? 

Opublikowano

Z okolicznego sklepu, część w ubiegłym roku zamawiałem w sklepie internetowym. inspektor powinien Ci dać kartkę z przykładowymi mieszaninami. Adiuwant atpolan bio, mikro z adobu. Na nikogo nie czekaj tylko musisz czesto i dokładnie pole lustrowac. Ja sam ustalam czym i kiedy pryskam 

Opublikowano

tak oczywiscie ja buraki 1 rok sieje to jak zaczna rosnac to na pole mam z 1 km moze 2 to bede codziennie rowerem jezdzil i sprawdzał i ewentualnie zdjecia robil i na forum czy gdzies dopytywal , inspektor powiedzial ze rozpisze chemie ale to dopiero pryskac powiedzial ze bedzie sie 2 tygodnie po zasiewie bo powiedzialem ze glifosatem nie chce pryskac bo boje sie ze popale 

Opublikowano
7 minut temu, Bartek933 napisał:

jak burak nie będzie na wierzchu to nie spalisz

inspektor tez tak mi mowił ale na 1 rok i pierwszy raz uprawe to sie obawiam bo pewien znajomy mi odradzał a on uprawia buraki dlugo i mowil ze jako poczatkujacy zeby tego nie robic 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Camry napisał:

jakby nie było musi być ten pierwszy raz ,po co czekać następnego roku

jakbym był obszarnikiem to bym kilka ha sobie na experyment zrobił ale jak zasieje buraka 4 ha to i tak sporo jak na 1 rzut wiec nie moge pozwolic sobie na ryzyko i w najgorszym przypadku dokupowanie nasion gdyby cos z tym sie stalo 

pozatym z kilku znajomymi rozmawialem i nie pryskali nigdy randapem 

Edytowane przez warchest
Opublikowano

stosujecie mocznik przedsiewnie? duzo jest o tym mitow,,, ale czy to prawda ze gorsze sa wschody?? jak u was w praktyce to wyglada? gdyby dac tak 200kg mocznika na ha czyli 92n w czystym skadniku 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v