Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Zenonim napisał:

Niech  zwala dokładnie 400-450 soli i 250kg fosforanu. Przeliczać na polifoske to masz 600kg + 100kg soli.

Jak siejesz pszenice po burakach to dajesz cos jeszcze pod korzen czy juz nic? 

Jak myslisz rzepaki i pszenice przetrzymaja ten wiatr z mrozem?

Edytowane przez androproteam
Opublikowano

Ty to kolego @Zenonim zgłoś się do jakiejś gazety ze swoimi plonami, bo gdzieś kiedyś czytałem, że 100t/ha to Niemcy chcą już na porządku dziennym wyciągać a tu u nas takie kwiatki.. 😉

Ciekawe jaki byś miał plon przy takim nawożeniu bez obornika?

U mnie rekordowe 88t/ha na jednym kawałku i nawożenie na poziomie 300soli i 200superfosfatu, ale od kilku lat regularnie pod wszystko nawożę, a przedplon nie oddał tego co powinien więc trochę też zostało..

Jakbym miał regularnie plony koło 80t i taki kontrakt to mógłbym dawać pół tony soli 😉

Na ten rok dałem 500kg/ha pod pług ultry 5 i 1-1,5t wapna magnezowego na scierniska.. 

Opublikowano (edytowane)

Skywalker89- mi gazety nie potrzebne chwalić się nie muszę. Każdy ma inna teorię na nawożenie,  a bez obornika nie zobaczę bo mam go sporo.

Edytowane przez Zenonim
Opublikowano

u mnie co 3-4 i nie ma problemu. Burak niszczy strukturę, głównie przez ciężki sprzęt, który chodzi przy jego uprawie ale także w połączeniu z plodozmianem rzepakowym inkubuje choroby i mnoży się mątwik. Ja z rzepaku zrezygnowalem, na poplony nie idzie gorczyca i z czystym sumieniem sieje co 3 lata. edit. Nie zapominajmy że mało która uprawa tyle wyciąga z ziemi i wzamian mało resztek pozostawia. Pozdro

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Zenonim napisał:

Niech  zwala dokładnie 400-450 soli i 250kg fosforanu. Przeliczać na polifoske to masz 600kg + 100kg soli.

Jak pisałem wcześniej podobne dawki 600-700 kg polifoski 6 i 200 kg soli jak stosuję na glebach 3b/4a i mam plony 70-90t/ha w zależności od roku i bez obornika. Niestety z uwagi na klasę gleby dawkę K dzielę na 2 razy. Nie dasz - nie dziw się że buraka nie ma. Tu nie da się oszukać. Oczywiście podstawowy warunek to woda...

Edytowane przez Alio
Opublikowano
5 godzin temu, Pivot napisał:

u mnie co 3-4 i nie ma problemu. Burak niszczy strukturę, głównie przez ciężki sprzęt, który chodzi przy jego uprawie ale także w połączeniu z plodozmianem rzepakowym inkubuje choroby i mnoży się mątwik. Ja z rzepaku zrezygnowalem, na poplony nie idzie gorczyca i z czystym sumieniem sieje co 3 lata. edit. Nie zapominajmy że mało która uprawa tyle wyciąga z ziemi i wzamian mało resztek pozostawia. Pozdro

a to jakie poplony siejesz ? 

Opublikowano

Ja w tym roku poprzestanę na 250-300 korn kali, 120 kg fosforanu-bądz zrezygnuję jak wcześnie uda mi się wysiać wapno defekacyjne, przedsiewnie rsm z siarką jakieś 100 n. Potem 100 kg saletry i do widzenia. Mam działkę, gdzie kukurydza była 4 razy pod rząd, to resztki pożniwne zrobią swoje. Przy podobnym rozkładzie w czystym składniku 4 lata temu miałem tu 98 t/ha przy 16 procentach. I teraz załóżmy kontraktacje ustalę na 75 ton, to po co mi oddawać za darmo, jak załóżmy plon wyjdzie 70 t przy wyższej polaryzacji? Kiedyś też chciałem bić rekordy, ale każdy rok uświadamia mi, że nie warto, bo jedyną osobą, która pózniej zaciera ręce, to jakiś szwab z suedzuckera. DObrze choć, że jeżeli zrobiło się próbę na zawartość składników w glebie, to wapno dostało się za połowę ceny :D

• Like 1
Opublikowano

Dziś byłem na spotkaniu z P&L, zmiany to jedynie że umowa będzie wisieć na wirtualnym koncie plantatora, stawka za oczyszczenie i dowóz buraka zależna tylko od polaryzacji. Fajnie że można było sobie bez problemów ustalić limit plonu, nadal brak wyboru odmiany buraka. Był też temat podziału ''nadwyżki'' pieniężnej wśród plantatorów 

Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Dziś byłem na spotkaniu z P&L, zmiany to jedynie że umowa będzie wisieć na wirtualnym koncie plantatora, stawka za oczyszczenie i dowóz buraka zależna tylko od polaryzacji. Fajnie że można było sobie bez problemów ustalić limit plonu, nadal brak wyboru odmiany buraka. Był też temat podziału ''nadwyżki'' pieniężnej wśród plantatorów 

To coś nowego że tak dają wolną rękę i może kontraktować ile ton chcesz z ha 

Opublikowano

To macie spoko u nas inspektor nie popuści ani tony tyle co było i dziękuje, a ile udało Ci się zakontraktować ?

Opublikowano

Pierwsze co mi się tak udało, ociec mi mówił że w ubiegłym roku też sobie podniósł limit. Z racji słabszych ziem i niskich opadów tylko 60 t/ha, zobaczymy jaki będzie rok, w przyszłości najlepiej by było 75-80 t/ha ale to muszą być opady jak się należy.

Opublikowano

Lżejsze tzn jaka klasa u Ciebie przeważa ? U mnie tak pół na pół III i IV i kontraktacja zeszłego roku 65 t ale w planach jest podwyżka na ten rok na ile to się okaże 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v