Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.10.2018 o 20:28, warchest napisał:

to jak tak licząc to ci wyszło prawie 3400 zł z hektara wraz z dopłatą cukrowa to jest dobry zysk netto i nie licze podstawowej dopłaty . wiec niewiem czemu narzekacie albo ja zle licze . a wysłotki uwzgledniłes w dochodzie ? po ile sa i jak i gdzie sie je sprzedaje ? 

Kolega nie dodał kosztów dla cukrowni.Nasiona-1000, śor-ok.1000 ,odwóz ,doczyszczenie,ok-400 zł. I to wszystko do hektara!

Teraz policz.

Edytowane przez pawel177
  • Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, warchest napisał:

a jakie opinie macie o cukrowni Pfeifer & Langen  ?

ja mam na swoim terenie to ludzie nie narzekają. ale oni wszyscy ostatni rok mają a co roku sieją ;) 

zawsze jakiś grosz jest. teraz jest mega problem bo robią mega modernizację i nie wiadomo kiedy ruszą. wykopane buraki wożą do innych oddziałów. 

• Thanks 1
Opublikowano

instruktor co dzwonił to powiedział ze tam teraz buraki sa po 130 zł tona a wysłotki oddaja ze 100 ton buraka przysluguje 50 ton wyslotek ktore mozna tam zostawic i zaplaca za nie po 22 zł brutto . tylko jeden fakt troche dziwi ze ten instruktor przez telefon chcial wszystkie dane typu pesel itd no ale coz moze to normalka u nich ...

Opublikowano

glinojeck 

1 godzinę temu, pawel177 napisał:

Kolega nie dodał kosztów dla cukrowni.Nasiona-1000, śor-ok.1000 ,odwóz ,doczyszczenie,ok-400 zł. I to wszystko do hektara!

Teraz policz.

jak nasiona i sor bierze sie z cukrowni to pozniej oni sobie odcinaja to wiec zapewne zostalo odliczone to . po drugie z 4,5 ha plon 50 ton wychodzi 225 ton buraka to razy 130 ( ponoc po tyle sa teraz buraki ) to wychodzi ok 29 tys wiec na bank zostalo to odliczone . zreszta niech sie wypowie ten kolega 

Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

instruktor co dzwonił to powiedział ze tam teraz buraki sa po 130 zł tona a wysłotki oddaja ze 100 ton buraka przysluguje 50 ton wyslotek ktore mozna tam zostawic i zaplaca za nie po 22 zł brutto . tylko jeden fakt troche dziwi ze ten instruktor przez telefon chcial wszystkie dane typu pesel itd no ale coz moze to normalka u nich ...

z tego co mi wiadomo to polskie cukrownie lepiej płacą za tonę, gospodarze co mają równo blisko do Polskich jak i niemieckich cukrowni wolą do polskich, znam kilku co po prostu zrezygnowali z pfeifera i poszli do ksc bo był rok, że akurat brali nowych plantatorów, mówią że lepiej za tonę, ale chyba ich na cukrze w boki robią, nie wiem ile w tym cukrze prawdy, bo my od x lat tylko do ksc sprzedajemy.

Opublikowano
1 minutę temu, stachu18021996 napisał:

z tego co mi wiadomo to polskie cukrownie lepiej płacą za tonę, gospodarze co mają równo blisko do Polskich jak i niemieckich cukrowni wolą do polskich, znam kilku co po prostu zrezygnowali z pfeifera i poszli do ksc bo był rok, że akurat brali nowych plantatorów, mówią że lepiej za tonę, ale chyba ich na cukrze w boki robią, nie wiem ile w tym cukrze prawdy, bo my od x lat tylko do ksc sprzedajemy.

zależy ile z ha kontraktuja bo jak liczą 50t a reszta po 40 zł to niewiem czy nie wychodzi to tak samo jak u niemca

Opublikowano (edytowane)

Z tego co pamiętam to w Ksc jest 26.36 euro i ta cukrowni najlepiej płaci. Nadwyżka po 40zl czyli śmiech na sali. Ja w kac mam 80t na ha zakontraktowane. 

Edytowane przez Zenonim
Opublikowano

trzeba tak robić aby było jak najmniej poza limitem, można zawsze na kogoś odstawić, myśliwym sprzedać dla dzików, albo najzwyczajniej w świecie jak widzisz, że przed kampanią zapowiada się świetnie to można zawsze aneks zrobić, proste. zawsze coś mamy poza limitem ale bardzo często później nam dopłacają do tych buraków, bo okazuję się że inni mieli mniej i jest mało czy coś innego.

Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

glinojeck 

jak nasiona i sor bierze sie z cukrowni to pozniej oni sobie odcinaja to wiec zapewne zostalo odliczone to . po drugie z 4,5 ha plon 50 ton wychodzi 225 ton buraka to razy 130 ( ponoc po tyle sa teraz buraki ) to wychodzi ok 29 tys wiec na bank zostalo to odliczone . zreszta niech sie wypowie ten kolega 

Dokładnie nasiona i środki   przez cukrownię i  to jest najtaniej. Burak był po 105 zł nadwyżka  po 60 z tego co pamiętam. Cukrownia SÜDZUCKER

Opublikowano
10 minut temu, warchest napisał:

a jak zakontraktuje duzo ponad limit i tyle nie bedzie to co wtedy ? mi facet mowil ze po 60 ton kontraktuje ale jak powiedzialem ze chce na polu 2 3 klasa zasiac to powiedzial ze zwiekszy limit 

no to robisz aneks do umowy przed kampanią, albo dogadaj się z kimś innym co ma za dużo niech na Cb odstawi i wtedy się dogadacie, proste

3 minuty temu, tomek73 napisał:

Dokładnie nasiona i środki   przez cukrownię i  to jest najtaniej. Burak był po 105 zł nadwyżka  po 60 z tego co pamiętam. Cukrownia SÜDZUCKER

nasiona to ciężko kupić gdziekolwiek indziej więc jesteśmy poniekąd zmuszeni kupić od cukrowni a środki lepiej jeśli płaci się gotówka to poszukać gdzie indziej bo idzie dużo taniej kupić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v