Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W tvpis wszystko teraz kwitnie i robią to "czego nie zrobiła poprzednią koalicja po-psl". Zresztą to nie temat na takie pogaduchy. Wracając do tematu to sudzuker chyba ma poślizgi w odbiorach. 

Edytowane przez master20002
Opublikowano

Wszyscy mają poślizg bo buraki obrodziły a dodatkowo zwiększyły się zasiewy. U nas już w październiku były dwa tygodnie poślizgu....

Opublikowano
4 godziny temu, przemekhodowca napisał:

przy jakim nawożeniu taki plon ile kontraktowane było z hektara

Jesienią 40t obornika/ha, nawożenie przedsiewne: 400kg Polifoska6, 200kg Salmag z borem, Kizeryt 100kg, pogłównie (3-4 pary liści) Zaksan 200kg; dolistnie Basfoliar 36ekstra 10l/ha, Adob Bor 3x2l. Kontrakt 60t/ha, w przyszłym sezonie mam nieco więcej podstawy.

Opublikowano
Dnia 11.12.2017 o 08:24, Jabatan napisał:

Im właśnie o to chodzi żeby ludzie przestali cokolwiek robić żeby żeby obcy towar na polski rynek wprowadzić. Już widzę Niemieckie zdziwione ryje że Polak za sto złotych sprzedaje buraki i jeszcze żyje.

Wiecie może kiedy można się kasy spodziewać za buraki, zakończyłem 30listopada cukrownia P&L Glinojeck

a teraz buraki po ile wam wyszla tona . pozatym niechby plon byl slaby buraka i te 50 ton niechby bylo nawet po 100 zł tona to jest 5 tys plus doplatacukrowa niech by było ok 1500 zł nwm ile jest i podstrawowa ok 1 tys zł plus jeszcze kasa za wyslotki to same buraki niech by wyszly 5 tys ha i zalozmy 3 tys kosztow to i tak kasa jaka zostaje neich nawet zostanie doplata podstawowa plus ta cukrowa to i tak zysk jest to o co wam chodzi ladny pieniadz jest czy ja zle licze powiedzcie mi ?

Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

a teraz buraki po ile wam wyszla tona . pozatym niechby plon byl slaby buraka i te 50 ton niechby bylo nawet po 100 zł tona to jest 5 tys plus doplatacukrowa niech by było ok 1500 zł nwm ile jest i podstrawowa ok 1 tys zł plus jeszcze kasa za wyslotki to same buraki niech by wyszly 5 tys ha i zalozmy 3 tys kosztow to i tak kasa jaka zostaje neich nawet zostanie doplata podstawowa plus ta cukrowa to i tak zysk jest to o co wam chodzi ladny pieniadz jest czy ja zle licze powiedzcie mi ?

Szału nie ma, mi wyszły po 111zł .Ponad plan po 47zł należność 52tyś za 6,7 ha po rozliczeniu nasion spedycji chemi zostało 34tyś minus 5tyś kombajn minus 3tyś chemia która kupiłem za gotówkę minus nawozy odżywki paliwo i nerwy czy się wszystko uda to rewelacji nie ma dopłata cukrowa jeszcze ratuje te buraki.

Opublikowano
2 godziny temu, warchest napisał:

Dodaj kolego do kosztów jeszcze ok tysiąc za nawozy i parę stówek na paliwo .Gdyby jeszcze doszła usługa siewu to już jest nie 3 a 5 tys.Bo te 3 o których piszesz to koszt nasion,oprysków i kopania.No i co z zarobek z samej dopłaty?

Opublikowano

Hmm no u mnie z burakow po potrąceniach zbioru, odwozu i nasion wyszło 6 tys zł.  Przeliczeniu dokładnie jutro ale koszt nawozów i oprysków to około 2,5 tys zł. Siew 150 zł to te 350 chyba na paliwo starczy i wyslodki ok 1500 z ha no to nie jest tak tragicznie znowu. Było dużo lepiej ale ja osobiście jestem umiarkowanie zadowolony.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, koczas napisał:

Hmm no u mnie z burakow po potrąceniach zbioru, odwozu i nasion wyszło 6 tys zł.  Przeliczeniu dokładnie jutro ale koszt nawozów i oprysków to około 2,5 tys zł. Siew 150 zł to te 350 chyba na paliwo starczy i wyslodki ok 1500 z ha no to nie jest tak tragicznie znowu. Było dużo lepiej ale ja osobiście jestem umiarkowanie zadowolony.

Właśnie ,tylko kto gdzie jest.Ja Suedzucker i już jest inny przelicznik.Wypłacili 17 euro i raczej więcej nie będzie.cukier na giełdzie w dół.Jak masz KSC to Twoje szczęście.A co do wysłodków ,skąd ta cena?Po ile u Was sprzedajecie?

Tu jest fajnie opisane co i jak  https://www.agrofakt.pl/oplacalnosc-uprawy-buraka-cukrowego-kontraktacja/

Edytowane przez pawel177
Opublikowano

Sąsiad wziął ale się przeliczylem, wyszło mi 1320 zł z hektara za wyslodki. Po 3 zł za przeliczeniowe. Wozili niepełne auta bo mokro ale tak na oko 1200 zł za łódkę pełna. Ja KSC i podtrzymuje opinie ze dla innej cukrowni to bym nie sial i mogę tylko wam wspolcżuć. 

Opublikowano

W  Suedzucker Świdnicy wysłodki po 20 zł/t i kupców nie ma jeszcze trochę i  na pole przywiozą razem z  wapnem bez pytania czy się chcę . Wysypią i pojadą, tak już było. A wysłodków jest 1/4 tego co oddałeś buraka.

Opublikowano

o czym wy piszecie z tymi wysłodkami i jak to liczycie?? U mnie jeden w tym roku szukał aby za darmo ktoś wziął... ja sprzedałem ponad 400t za 2,4tys zł przy 15ha buraka.. skąd ten tysiąc do ha za wysłodki???

Opublikowano
53 minuty temu, skywalker89 napisał:

o czym wy piszecie z tymi wysłodkami i jak to liczycie?? U mnie jeden w tym roku szukał aby za darmo ktoś wziął... ja sprzedałem ponad 400t za 2,4tys zł przy 15ha buraka.. skąd ten tysiąc do ha za wysłodki???

za darmo jak miałbym dac to wolałbym na pole rozzucic jako nawóz

Opublikowano

Sprzedałem po 27 zł przeliczeniowe netto II razy 48 ton =1296 zł za hektar ,bo buraki dały 96 ton,

Opublikowano

cukrownia Sudzucker Ropczyce sprzedają po 30 zł/t i chętnych nie mają, mieli kogoś z okolic Wrocławia i usługowo balotował wysłodki za 1 balota wołają 140 zł nikt tego nie bierze zawalili cały plac tysiącem tych balotów i będzie pewnie to stało do przyszłej kampanii. Jak u was jest z wysłodkami czy składacie deklarację że odbieracie czy każdy swój limit ma odebrać bo nie wydaje się mi żeby za wysłodki cukrownia płaciła 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v