Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja mieszkam na Podkarpaciu i po niedzielnych opadach ciężko cokolwiek przy burakach zrobić termin mam na 21 listopada, ale wszystkie buraki muszę wywieść  z pul na oddzielną pryzmę blisko drogi i nie wiem jak ja to wywiozę rozwalę chyba wszystkie te drogi  a pogoda raczej się nie poprawi tylko zapowiadają kolejne opady  nie było jeszcze takiej jesieni

Opublikowano

Wczoraj przebiłem się przez środek na oko 90t/ha rosną już ponad 200 dni Dzisiaj pada śnieg, odbiór mam po świętach, więc może się zdarzyć kilka dni odpowiedniej pogody po ponad miesiącu deszczowej. Najgorsze to odwożenie kopie się elegancko.

Opublikowano

u nas na borowinie kto został to ma duży problem ,Holmer kolnał i z powrotem ,a o małym  nie ma co marzyć

u mnie z lekkiej ziemi kopane w połowie października zabrane tydzień temu plon 85 t / ha polryz. 17,7 zanieczyszcz 9,5

takiej wydajnosci jeszcze nie było więc jak ktoś jeszcze ma w ziemi to jak uda się wykopać i nie dowalą zanieczyszczeń to 90-100 t może wyciągnąć,szkoda,że nadwyżka po 6 zł

Opublikowano

Czy jak są przerwy w burakach miejscami są powygryzane koła ze jest tylko kilka dużych buraków spowodowane przez dzikie zwierzęta to trzeba liczyć na większe straty przy kopaniu Holmerem czy on takie pojedyncze buraki też wykopie czy może zetnie je na miazgę.U nas odbiór 15 grudnia.

Opublikowano

buraki dziś wykopane pomimo tylu ostatnio opadów Holmer sobie nieźle poradził gorzej wygląda droga którą wywoziłem buraki ale się udało teraz tylko czekać aby przyjechali odebrać

Opublikowano

za Holmera płaciłem 850 zł/ha a transport miałem swój jakoś mi wychodzi że co drugi rok muszę przewozić buraki, ale udało się a dziś pogoda była znacznie lepsza niż wczoraj nawet zaczęła ziemia obsychać

Opublikowano

Chełmża - max 65t przy polaryzacji 17% /ha
A tak jak kolega wyzej pisze to niby fajnie wyglada ale moga sie polapac a poza tym nasiona z cukrowni trzeba pobrac na te 7ha a nie na 5 a to tez kosztuje.

Opublikowano

U mnie wyszło 89 t/ha, polaryzacja 17,7, zanieczyszczenie 10,5. Nadwyżka jest spora, ale zysku praktycznie żadnego. Zapłaci się za doczyszczarkę, transport i cały zysk idzie do Niemca. Normalnie nie opłaca się inwestować w uprawę za bardzo, bo i tak dobrych perspektyw cenowych  za lepsze plony nie ma co oczekiwać na następne lata. Brawo dla tych co posprzedawali niemiaszkom nasze cukrownie

Opublikowano

U nas nadwyżka 43 zł, transport 4,5 zł/t. Z 5,3 ha kasa to 30 tyś, płatna  w 4 ratach, czyli cały rok,minus  nasiona, środki, nawozy kombajn. Dopłata z 8 tyś. Liczę że powinno na czysto z 4 tyś/ha  wyjść.

Nadwyżki miałem z 60 ton, musiałem więcej zasiać nie chciałem działki dzielić. Plon 60.

15 km ode mnie i po 30 t bywał.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v