Skocz do zawartości

żyto ozime Jak uprawiać

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Żyto ozime Dańkowskie Agat

galeria
Żyto Gilmor
Opublikowano

Witam! Stosował ktoś herbicyd Glean 75 WG na piaski? Planuję zakupić taki herbicyd ze względu na koszt i skuteczność środka, ale martwi mnie ostrzeżenie na etykiecie, aby nie stosować na piaski. Czy to może zaszkodzić na żyto? Czy nie będzie miało takiego działania tylko?

Opublikowano

Witam! Stosował ktoś herbicyd Glean 75 WG na piaski? Planuję zakupić taki herbicyd ze względu na koszt i skuteczność środka, ale martwi mnie ostrzeżenie na etykiecie, aby nie stosować na piaski. Czy to może zaszkodzić na żyto? Czy nie będzie miało takiego działania tylko?

Możesz stosować ja stosowałem i żadnych skutków ubocznych nie widziałem. albo zamiast glean daj expert met 56 wg też dobry . a najlepiej mieszanine jakąś 

Opublikowano

Mam zamiar zasiać żyto populacyjne, 3h, nasiona mam brać z centrali, do wyboru mam Dańkowskie Rubin i Dańkowskie Diament, ktoś siał i może sie wypowiedzieć które lepsze?

Opublikowano

Zazwyczaj w zaleceniach jest informacja o trzytygodniowym okresie pomiędzy orką, a siewem. Przy krótszych odstępach może dojść do rozrywania korzeni wschodzących roślin. Popatrz jaka będzie pogoda w najbliższym czasie. Jeśli nie będzie zagrożenia dużymi opadami, to siej jak najpóźniej (do 25 września na wschodzie kraju).

Opublikowano

Ja będę orał jutro a siał w sobotę. Od razu po orce zastosuje podwójny przejazd agregatem z wałami strunowymi, agregat puszczę płytko, może wałki na tyle ubiją glebę, że ten tydzień wystarczy. Nie wiem tego, ale terminu siewu na pewno nie będę opóźniał.

Opublikowano

Koledzy co posiać za nawóz z magnezem pod żyto bo przed orką rosła tam mieszanka jara z łubinem i na części widać braki magnezu.orka była robiona początek września i teraz dopiero mogę wejść w pole po tych deszczach.mam też dylemat co z chwastami bo tam jest teraz łąka po tych opadach czy prysnąć na chwasty i uprawka i dopiero siew czy bez oprysku.

Opublikowano (edytowane)

Witam mam problem z żytem które zostało zasiane 16 września, od razu po zasiewach opuściły sie deszcze. Żyto wzeszło dość dobrze jest równe gęste, ale pojawił sie problem miejscami widać żółte place na polu, myślałem ze jest to niedobór magnezu lub mangamu ale kolor liści nie pasuje do tych objawów bardziej jakby jakaś choroba bo pojawiły sie plamy na liściach. Co może byś przyczyną ? Obok rośnie pszenżyto  i też miejscami widać żółte przebarwienia na polu.

https://zapodaj.net/61ca87ec983a4.jpg.html

Edytowane przez ciapekc385
Opublikowano

Może to tez być przez przymrozek u mnie pojawiło się to samo w kilku miejscach ale to kwestia czasu moim zdaniem podobnie miałem z owsem w tym roku
... Dobrze byłoby jakbyś zdj podeslal bo tak to ciężko coś stwierdzić