Skocz do zawartości

żyto ozime Jak uprawiać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdzałem i dopiero się tworzy nawet do sklepu woziłem roślinę i kazali czekać. Tilit 115zł mirage 65zł brutto za 1litr. A ty co już skracałeś?

tak, w tamtą sobotę (29.03) - capalo+antywylegacz+moddus

Opublikowano

co sie stanie gdy zastosuje antywylegacz za pózno, kolanko na wys ok 2.5 do 3.5cm chciałem zastosowac antywylegacz 675 sl tylko ze oprysk zrobie dopiero za tydzien bo wyjezdzam za granice na tydzien

Opublikowano (edytowane)

nie wiem czy na to tez nie jest juz za puzno ja skracałem w tym roku pierwszy raz i tez nie wiem jak to wyjdzie. niech sie inni wypowiedzą to bedziesz lepiej wiedział. :)

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

to w takim przypadku czym skracac jezeli 1 kolanko juz jest za wysoko , czy cerone bewdzie dobre

Cerone jak coś to dopiero na liść flagowy. Teraz to lepiej moddus. Cerone usztywnia, moddus skraca i usztywnia.

Opublikowano

Tydzień temu dawałem CCC 675 w ilości niecałe 2l/ha w fazie 3.0. Ale trafiło się bardzo zimno, żyto samo z siebie wolno rosło, prawdopodobnie CCC przestaje już działać. Moje pytanie: Czy możliwa jest teraz "poprawka" CCC w jakieś minimalnej ilości 1l/ha? Jakieś negatywne skutki?

Opublikowano

Cerone jak coś to dopiero na liść flagowy. Teraz to lepiej moddus. Cerone usztywnia, moddus skraca i usztywnia.

pozwolę sobie jeszcze raz wspomnieć o medax top, który dodatkowo wpływa na rozwój systemu korzeniowego - dlaczego nie ma on rejestracji w życie? nie działa, podobnie jak ccc czy też wynika to z czegoś innego?

Opublikowano

Tak mi kiedyś pisał przedstawiciel

W Niemczech zarejestrowany jest w dawce 1l + 1l Turbo. Turbo jest to siarczan magnezu, tyle że dużo lepszej jakości niż dostępny w Polsce. Faza stosowania to szerokie okno od 30-39

Przepraszam bardzo, ale wprowadziłem Pana w błąd jeżeli chodzi o Turbo, Turbo jest to siarczanamonu i oczywiście jest w formie stałej, nie płynnej. Mam jeszcze zalecenie od rolników niemieckich stosujących Medax w życie hybrydowym solo. Jest to 0,5-0,6l w fazie 35-40.

Opublikowano (edytowane)

Nie mam doświadczenia z tym środkiem, były przymiarki ale modus+ ccc jakoś zawsze wygrywał.

w tym roku mam zamiar zakombinować i dać 150ml modusa i 500ml medaxa.

Edytowane przez janusz20
Opublikowano

Co do stosowania medaxu, to rok temu go zastosowałem z sukcesem w dace 0,5l/ha w mieszance z 1l CCC o formulacji 750g/l. Fota żyta w mojej galerii, w tym roku stosowałem taką sama mieszankę na 1 kolanko w życie.

Polecam wszystkim Top Agrar 3/2012, tam jest super artykuł o skracaniu, gdzie z niemieckich doświadczeń można wyczytać, że są spadki plonu przy stosowaniu moddusa/medaxu na liśc podflagowy/flagowy; na niego tylko cerone, które nie tylko usztywnia, ale też skraca. Moddus/medax zastosowane w późnym terminie sztucznie wydłużają okres wegetacji, co może źle wpływać - szczególnie przy dobrej ochronie, a w szczególności przy stosowaniu strobiluryn; na remobilizacje azotu z liści/łodygi do ziarna, co przy upalnej pogodzie w końcówce dojrzewania może znacznie obniżyć plony.

Opublikowano (edytowane)

Dzieki!

A raczej z rana czy pod wieczór czy to bez znaczenia?

Do CCC + modus dodac ile mocznika a ile siarczanu magnezu?

Edytowane przez Atsar
Opublikowano

Rano i wieczorem możesz mieć problem w obecnym czasie z temperturą 15 stopni przy skracaniu.Jak wspomniał kolega milanreal.w momencie zabiegu zwracaj uwagę na temperature.ten mocznik sobie odpusc w mieszance z modusem lubi przypalic końcóweczki.

Opublikowano

Dzieki!

A raczej z rana czy pod wieczór czy to bez znaczenia?

Do CCC + modus dodac ile mocznika a ile siarczanu magnezu?

Znaczenie jest i to duże. Możesz do CCC i moddusa dodać mocznik i siarczan, Dawałem 10% mocznika i 5% siarczanu, tzn na 1ha wychodzi mi 240l czyli 25kg mocznika i 13 kg siarczanu. Dawałem w godz 14-17 i obyło się bez przypaleń ale muszę zastrzec że słońce silne nie było a ono ma bardzo ważne znaczenie w tej kombinacji.

Moddus najlepiej działa na słońcu, do tego najlepiej najcieplejszy punkt dnia, czyli przypada w granicach godz 12-14.

Z kolei mocznik działa na rośliny dość agresywnie i bezpieczne jego stosowanie to pora wieczorna lub dzień pochmurny.

Mocznik na słońcu w wysokiej temp może przypalić.

Opublikowano

Dzieki za info!

A stosował ktoś kiedyś odżywki dolistne ale nie takie typowo rolnicze tylko takie ze sklepu, np w siedzi Kaufland jest "Planvita" NPK 6-3-6 + mikro. 1L na 300-400L roztworu. Jak się na to zapatrujecie? Koszt to 5.99 na chwile obecną, nawet jak by wzioł podwójna dawke to za 12 zł jest i tak nie źle, do teko mocznik + siarczan magnezu i heja:)?