Skocz do zawartości

żyto ozime Jak uprawiać

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

u mnie (co prawda nie w życie ale w pszenicy) żółte robią się jedynie poprzeczniaki (pasy o szerokości do 2 metrów oddalone od miedzy na około 1-2 metry bo przy samej miedzy jest pas zielony) Wyglada to jakby gleba byla za bardzo zbita w miejscach ugniatania tylnymi kołami. Jeszcze takiego czegoś nie widziałem. Rozumiem, gdy żółte robią się miejsca gdzie nakłada się siewnik ale teraz to jest całkiem inne. Szkoda, że fotek nie zrobiłem. Ktoś ma jakieś inne pomysly?

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez e1leex
Opublikowano

Tak odchwaszczane, zrobiłem najgorszemu kawałkowi fotki, oprysk na nim prawie nie podziałał. Pas około 10m na 2m , na reszczie pola jest rzadziej. Ale mi chodizło bardziej o to żółkniecie lisci:)

Opublikowano (edytowane)

W tamtym roku na wiosnę były robione. Z głowy kojarzę ph 5.8 resztę w weekend podeśle

Edit: dogrzebałem sie do posta !

"P 6.3mg/100g gleby, analogicznie K 6.0 i Mg 9.2,"

Edytowane przez Atsar
Opublikowano

Szału nie ma, ale tragedii także (za to spzenicy na tym polu wcale nie wiedzę). A pH? Chociaz poniżej 5 raczej nie będzie, żyto jeszcze toleruje (licho rośnie a nie umiera :) ) odczyn o w okolicach 4-4,5.

Opublikowano

Koledzy, czy możliwe jest, że żyto ruszyło z wegetacją. Byłem na polu i żyto wygląda, że odżywa, inne typu pszenżyto czy jęczmień nie bardzo ale żyto widocznie się różni. Temp. w nocy ok. 2-4*C a w dzień 7-8

Opublikowano

według mnie to choroby te żyto jedzą, fakt dosyć gęsto jest ale chyba nie jakoś przesadnie

Dzieki za odpowiedz, sprecyzujesz jakie to choroby? i jak można na wiosnę z tym powalczyć?

Szału nie ma, ale tragedii także (za to spzenicy na tym polu wcale nie wiedzę). A pH? Chociaz poniżej 5 raczej nie będzie, żyto jeszcze toleruje (licho rośnie a nie umiera :) ) odczyn o w okolicach 4-4,5.

Dwa posty wyżej jakoś pisałem ze ph 5.8 :)

Opublikowano

Nie pryskałem na wiosnę się załatwi. aro lepiej pomóż dobrać śor na te chwasty bo ich jest najwięcej, a nie tylko krytykujesz. A tak wogóle to wszystkiego najlepszego w nowym roku :)

Opublikowano

To jest przytulia czy coś innego http://www.agrofoto....ge/473493-zyto/

A tutaj jest z lewej strony od miedzy swoje stare żyto a dalej odmiana amber z cn jak narazie nie ma żadnej różnicy http://www.agrofoto....490-zyto-amber/

Po lewej ciężko mi ocenić, nie wygląda mi na przytulię. Po prawej maruna bezwonna.

Amber jesienią od innego żyta niczym szczególnym się nie wyróżnia. Powiem wręcz że jesienią wygląda słabo, wiosna w fazie strzelania w źdźbło wygląda dobrze.

Opublikowano

Jak tak przyglądam na te zdjęcie to miotła jest, przytulia też może być. Powiem Ci tak jak tam miotły jest mało to nawet maksymalna dawka linturu wszystko załatwi (180g). Lintur ma sulfonylomocznik w składzie i w wyższej dawce niewielkie ilości miotły powinien zwalczyć, więc może być tak że 1 zabiegiem nie drogim załatwisz wszystko. Chyba że tej miotły jest dużo to może dodać jeszcze apyrosu.

Opublikowano

Ja też dałem ciała z chwastami w życie nie opryskałem na jesieni a taka wiosenna zima sprzyja rozwojowi chwastów i aż sie boje pomysleć co to będzie sie dziać na polu jak trzasnie sie azot.