Skocz do zawartości

żyto ozime Jak uprawiać

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

@ diabloo07 za późno na CCC ,, modus albo cerone pozostaje zastosować w tej fazie czyli tanio nie będzie w stosunku do CCC :/

Edytowane przez rafto
Opublikowano (edytowane)

Koledzy jaki musi być odstep pomiędzy opryskiem mustangiem forte, a ceronem? Mogę do oprysku ceronem dozucic troche mocznika i siarczanu?

Edytowane przez matyziak
Opublikowano

z ta rejestracja to jest tak ze ona kosztuje sporo kasy i np bumper nie ma rejestracji w zycie a dawniej miał,substancja aktywna ta sama i stezenie tez wiec mozna stosowac tak samo z medax top...w Polsce nie ma rejestracji a w niemczech ma wiec mozna zastosowac.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Podobnie jak Capalo nie ma rejestracji w życie, a w praktyce jeden z lepszych fungicydów na T1 w żytku :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jak środek nie ma rejestracji w Polsce na żyto to nie znaczy, że można go stosować. Przy pierwszej kontroli papierów w gospodarstwie zostanie to wyłapane oraz odpowiednio nagrodzone i właśnie z tego powodu lepiej stosować je zgodnie z instrukcją.

Opublikowano

Moje żyto za kilka dni będzie się kłosiło, kłos jest pod liściem ale na samym końcu, zaraz będzie wychodził. Czy to juz za późno na etefon? I drugie pytanie czy teraz mozna dać druga dawkę fungicydu?

Opublikowano

Poczekaj jak się wykłosi (tylko nie pryskaj podczas kwitnienia). Lepiej chronić kłos niż liście.

Poczekaj jak się wykłosi (tylko nie pryskaj podczas kwitnienia). Lepiej chronić kłos niż liście.

Opublikowano

Dla tych którzy robią kiszonkę z żyta.

Ile macie średnio snopków z hektara z żyta na kiszonkę??

I czy wystarczyłoby dać przed siewem ze 100kg/ha lubofoski i wiosną ze 100kg/ha saletry i z tego byłby zadawalająca ilość snopków??

Opublikowano

Dla tych którzy robią kiszonkę z żyta.

Ile macie średnio snopków z hektara z żyta na kiszonkę??

I czy wystarczyłoby dać przed siewem ze 100kg/ha lubofoski i wiosną ze 100kg/ha saletry i z tego byłby zadawalająca ilość snopków??

Co do saletry to pod żyto na kiszonkę wypadałoby rzucić ok. 60-70kg N w jednej dawce startowej (200-230kg najlepiej saletrosanu - lepsze wykorzystanie azotu dzięki siarce = większa ilość kiszonki), aby żyto było gęste i nie redukowało źdźbeł. I do tego zamiast 100kg lubofoski, 100kg soli potasowej (potas - budulec komórek - więcej masy z hektara), chyba że ziemia jest bardzo słaba (mała zawartość fosforu w glebie i niskie pH) to wtedy 200kg polifoski 6 lub odpowiednika.

A co do ochrony przed grzybem - jak pogoda sprzyja grzybkowi to zabieg lepiej przyśpieszyć i opryskać liście, nie kłos, fuzarioza nie tyka kłosa żyta, mu może zaszkodzić jedynie szczerbatość (a później przez to sporysz), której żaden oprysk nie eliminuje.

Opublikowano

a jak u was zyta? u mnie narazie stoi, skracanie w t1 troche przegapilem i poprawialem modusem + 1 raz fungicyd. u sasiadow bez skracania i ochrony fungicydowej juz miejscami sie wywraca.

Opublikowano

u mnie po dzisiejszych nocnych opadach, tam gdzie była siana saletra (200kg)+ 50kg polifoski 21 rozsiewaczem to w 90% leży jak by walec przeszedł, a tam gdzie ręczno siany nawóz to jeszcze stoi, zobaczymy czy coś jeszcze z tego będzie. Jutro zrobię zdjęcie to ocenicie czy jest szansa na jakiś plon.