Skocz do zawartości

Sipma MAJA Z-583 czy Metal Fach Z 593

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

czareczek85 z a nie za szybko stół się obracał, ja też ostatnio pogięłam walec ale to tylko dlatego że przesadziłem z gazem i komputer zwariował i podniósł stół , chyba ze blokada stołu coś źle działa, długo masz swoją owijarkę?

Edytowane przez artur21
Opublikowano

Przy podnoszeniu nie powinien się przekręcać ponieważ pod stołem jest blokada która załacza się jak stół zaczyna się unosić... U mnie taki problem nie występuje...

Opublikowano

Mam owijarkę sipma maja nie jestem zadowolony z zakupu poprzednia Volvo

coś podobnego tylko z jednym ramieniem sprawowała się dużo lepiej.

Sipma słabo chwyta folię a po zrobieniu 100 belek popsuł się elektrozawór od kręcenia się stołu - stół kręcił się bez końca. Musiał przyjechać serwis oczywiście w następnym tygodniu bo "w tym nie mieli czasu" po wymianie elektrozaworu było dobrze do następnych sianokosów kiedy kolejna awaria elektrozaworu.

Mogli zrobić hydrauliczne składanie i rozkładanie do jazdy bo trzeba podstawiać klin i przetykać tym sworzniem ale to szczegół.

Nie wiem czy ta owijarka będzie u mnie pracować w następnym roku.

Opublikowano

panowie ma, pytanie, czy ktoś coś słyszał o owijarce z metal fachu z 593 z sterowaniem elektronicznym ?? a jeszcze lepiej czy ktoś już taka posiada i owijał bele ?? jak to się sprawuję ?? dobre rozwiązanie czy lepsze jednak sterowanie tradycyjne mechaniczne ?? wszelkie odpowiedzi mile widziane :)

Opublikowano

Ja mam majkę, w pierwszy sezon owineła 842 belek. Nic się nie działo. Stół tak jak przedmówcy pisali można zatrzymać poprzez odcięcie dopływu oleju, stawiacz ma wbudowany dławik i można regulować szybkość jego pracy. Pracuje na trybie auto, na fabrycznych ustawieniach i się nie muszę męczyć z innymi pierdołami typu podnieś stół, obetnij folię itp. Przy wietrznych dniach nie ma problemu z tym co ralph 2020 pisał że fola się przylepia do tych rolek. Pracuje z Lambkiem R3 EVO 85.

Opublikowano

Czy w twojej Majce samowolnie przesuwa się stół? Bo u mnie sie tak dzieje i dzisiaj pogięło mi walce i połamał odblask z tyłu nawet podczas wyładunku beli potrafi się stół skręcić

Nie cytuj poprzedniego posta!

Podobno jest to wada silnika hydraulicznego do obrotu stołu, ja mam podobnie, u znajomej był serwis za czymś innym i facet powiedział że to od tego, wymienili silnik i nie obraca się samoczynnie. Też muszę do nich zadzwonić w tej sprawie.

Opublikowano

Witam, mam identyczny (tak mi się wydaję) problem jak @czareczek85 i @Grambo tzn.

gdy np. owijam w trybie krokowym - kiedy owinę belę folią i nie wyrzucę jej zaraz po owinięciu (np. chcę ją wyrzucić w innym miejscu) stół (razem z belą) przekręca się mimo, że sterownik nie jest aktywny. Próbowałem nawet wyłączać sterownik i hydraulikę ciągnika - bez zadnego skutku - stół jest "ściągany" przez napiętą folię.

Często też gdy jadę po nieżbyt równej łące (z pustym stołem) po bele do owinięcia stół przekręca się w jedną bądź drugą stronę - i przed załadunkiem beli muszę znowu kalibrować owijarkę.

Sprawdzałem "ręcznie" to stół rzeczywiście obraca się w miarę lekko nawet gdy wyłączę hydraulikę. Czy u Was jest podobnie ?

Zastanawiam się czy nie pomogła by regulacja (dokręcenie) zaworów kości przeciążeniowej przy silniku hydraulicznym - obawiam sie jednak by nie przesadzić i nie uszkodzić owijarki.

Może trochę to zawiłe, ale myślę, że dla każdego kto miał do czynienia z taką owijarką mój post będzie zrozumiały.

Opublikowano

zadzwoń na serwis jak masz owijarkę na gwarancji jak nie to też zadzwoń i powiedz żeby ci wymienili silnik napędzający stół na taki z hamulcem ja mam już taki załozony wymienili mi na gwarancji i teraz jest ok tu tel do szefa serwisu sipmy najlepiej tam dzwonic 605577527

Opublikowano

Problem polega na tym, że moja Maja skończyła właśnie 3 lata.

A nie wiesz czy ten hamulec da się zamontować w mojej owijarce (pewnie pierwszy typ silnika) - jak on fizycznie wygląda?

Opublikowano (edytowane)

Aby zapobiec przestawianiu się stołu podczas dojazdu do następnej beli zaraz po wyładunku i opuszczeniu stołu odcinam olej i zostaje w tej pozycji aż do czasu jak dojadę i następna bela jest w łapie. Wtedy znów podaję olej, stół robi wymagane pół obrotu i ciskam guziczek do następnego cyklu ;)

Skorzystałem też z pomysłu @ralph2020 i nakleiłem fibrę na pręt, nigdy więcej już nie wysiadłem do zerwanej folii :)

Edytowane przez darek1972
Opublikowano

Robię dokładnie tak samo, ale molałbym aby dało to się jakoś wyeliminować - czasami zdarza się, że zapomnę odciąć olej. Pozatym teraz pracuję ciągnikiem w którym nie mam blokady dźwigni hydrauliki i podpieram ją kijkiem :rolleyes: - zbędne jest więc tłumaczenie, że nie należy to do najwygodniejszych rozwiązań.

Jeżeli chodzi o tą fibrę to mogłbyś napisać jak ona wygląda (zdjęcie), gdzie ją kupić - może to wyda się smieszne, ale nie bardzo wiem o czym mówicie, a też czasami folia przykleja sie do tego pręta.

Opublikowano (edytowane)

Mi żona sprezentowała nową ściereczkę z mikrofibry, pociąłem ją na tasiemki i przykleiłem na sylikon, krawędzie stykają się po przeciwnej stronie gdzie nie dotyka folia.

Edytowane przez darek1972
Opublikowano

Mam tą cała śmieszną Maję owinęla ponad 3 tys bel. Katastrofa sypie sie jak choinka po świetach złom nic wiecej nikomu nie polecam. Mogę wysłać zdjęcia i opisać szerzej uste4rki NIE POLECAM !!!

Opublikowano (edytowane)

W maji Miałem też problem z obracaniem stołu , walnięty był silnik hydrauliczny , było to na gwarancji , serwis musiał 3 razy przyjeżdżać aby znaleźć przyczynę , pierwszym razem serwisant pytał się mnie jak uruchamia się owijarkę :lol: a tak dwa sezony jest ok ;)

Edytowane przez 1231Karol
Opublikowano (edytowane)

Sipma maja problem jest w tym że samoczynnie obraca stół plus słabo zaciska folię po ucięciu a raczej odpuszcza powoli siłownik i zanim dojedziemy do kolejnej folia jest odpięta.

gdzie szukać wady w elektro zaworze czy siłowniku maszyna nowa.

W ursusie podobnym niema z tym problemu.

tutaj masz odpowiedni temat http://www.agrofoto.pl/forum/topic/69834-sipma-maja-z-583/

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

Na samoczynnie obracający się stół pomaga wymiana silnika hydraulicznego na nowy ale dobry, bo zdarza się też że nowy też puszcza. Na nietrzymanie siłownika pomaga zamiana wkładu elektrozaworu (nabój) na któryś z sąsiednich.

Ktoś tam wcześniej chwalił Pronara ja chwalę Sipmę po pierwsze jakość po drugie lepszy i mocniejszy aparat do folii po trzecie serwis.

Opublikowano

Witam, jestem przed zakupem owijarki samozaładowczej. Jestem nastawiony na sipmę maję i mocno zastanawiam się czy wybrać tą z automatem czy ze sterowaniem ręcznym. Szukałem opinii i widzę, że jest sporo problemów z tym sterownikiem, ale znów kolega ma w automacie i bardzo chwali, i mówi, żeby brać tylko tą. Może ktoś coś podpowie? A może ma ktoś pronara z przednim załadunkiem, bo szukałem o niej opini, ale nic nie znalazłem.

Opublikowano

Ja stałem przed takim wyborem jak ty i wybrałem jednak McHale. Sipma kusi automatem jednak w mojej okolicy wszystkie owijarki Sipmy nie działają tak jak trzeba, wiecznie są problemy. Większość pozbyła się już tej owijarki. Ja osobiście polecam ci McHale maszyna sprawdzona i dobrze wykonana. Jeżeli nie chcesz tyle wydawać to weź owijarkę z pronaru. Ja raz kupiłem sipmę owijarkę tyle że starszy model ariadna i więcej sipmy nie kupię. Ale to jest tylko moje zdanie, ty wybierzesz to co ci odpowiada. Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki za podpowiedź ;) Jednak kilka dni temu zamówiłem już sipmę. McHale trochę jednak za droga, a o pronarze z przednim załadunkiem nigdzie nić nie znalazłem. A sipmę ma kolega już parę lat i chwali więc zobaczymy jak będzie ;)