Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam MF'a 255 i biegi też mi zgrzytają, chociaż nabrałem już trochę wprawy i nie zdarza się to często :) .

Porównując skrzynię z MF'a do 4514- niby ta sama skrzynia, ale w 4514 biegi wskakują lżej i jak już to nie zgrytają tak głośno jak w 255.

Nie ma co się dziwić, że zgrzyta, bo to jest prosta skrzynia mechaniczna, bez synchronizacji :) .

Opublikowano
.... Nie ma co się dziwić, że zgrzyta, bo to jest prosta skrzynia mechaniczna, bez synchronizacji :)

to nie znaczy ze ma zgrzytac - ja przejechalem z 10 km JD 2040S (chyba takie cyferki) bez sprzęgla bo poszla jedna rzecz i gosc się dziwil ze mi się udalo (zaliczylem wszystkie biegi). tato bez zgrzytów przelączał biegi bez sprzegla w czterdziestce.

Opublikowano

jak się ma wyczucie można zmieniać biegi bez sprzęgła i uda się bez zgrzytów-faktem jednak jest, że skrzynie w MF 235 i 255(U 2812 i U 3512) czy w C 330, C4011 i pochodnych są niesynchronizowane-zmiana biegów polega na zazębieniu rozłączonych kół zębatych poruszających się z różnymi prędkościami kątowymi(obrotowymi) i stąd ten zgrzyt, gdy np skrzynia w zetorze 7211 jest synchronizowana-koła są stale zazębione i przesówa się przesuwki synchronizatorów które wyrównują prędkości obrotowe wałków przed zazębieniem i zgrzytu brak

np w starze z niesynchronizowaną skrzynią biegów jeździ się nja podwójne sprzęgło, przegazówkę i wyczucie lewarka od biegów by wyszło bez zgrzytów-a przy skrzyni synchronizowanej po prostu wciska się sprzęgło i zmienia po cichu bieg

Opublikowano

Trzeba się nauczyć zmieniać biegi.

Może też być tak, że sprzęgło nie wysprzęgla, prawdopodobnie dlatego, że okładzina tarczy sprzęgłowej się rozsypała i zaklesczyła między tarczą a kołem zamachowym.

Opublikowano

Ja jak zmieniam bieg na wsteczny to wciskam nagle hamulec i pięknie wchodzi ;) Ogółem redukując biegi trzeba robić międzygazy a na większy to podwójne wysprzęglanie .

Opublikowano

a po co synchronizator wystarczy tył przód z chamulcami sprzęgło wciskać i miodzie bez problemu i żadnego zgrzytu przeżucam a układam prawie 1000 belek kolcem na tuz wiec troche naprzerzucam przód tyl

Opublikowano
O ludzie to żeby zmienić bieg w tych ursusach to trzeba umieć....Nie rozumiem czemu nie zsynchronizowali tej skrzyni.... :angry:

Z tego co piszecie to to jest męczarnia...

Dla mnie to nie ma znaczenia i tak lubie jeździć tym ciągnikiem

Opublikowano

Jak tak trzeba sie nameczyc zeby zmienic bieg to ja dziekuje, a ferdek07 na AF napisał ze belarus to pojeb.... ciagnik z tego co tu czytam to ursus jes popierdo.... albo jeszcze gorzej w mtz chociarz biegi normalnie sie wrzuca a nie jakies tam chamulce i podwójne wysprzeglanie nogi was nie bolą heheh.

Opublikowano
a po co synchronizator wystarczy tył przód z chamulcami sprzęgło wciskać i miodzie bez problemu i żadnego zgrzytu przeżucam a układam prawie 1000 belek kolcem na tuz wiec troche naprzerzucam przód tyl

No tak po co wymyślali synchronizatory jak można"tył przód z chamulcami sprzęgło wciskać" ;) ;)

Opublikowano
w mtz chociarz biegi normalnie sie wrzuca a nie jakies tam chamulce i podwójne wysprzeglanie nogi was nie bolą heheh.

No to wrzuć wsteczny bez zgrzytu jak ciągnik toczy sie do przodu, bo o to Ferdkowi chodziło.

Opublikowano
Ogółem redukując biegi trzeba robić międzygazy a na większy to podwójne wysprzęglanie .

z tego co czytam to nie chodzi tylko o zmiane tył-przód tylko ogólne problemy ze zmiana biegów. To żeby z większego na mniejszy to musisz robić miedzygazy inaczej nie wejdzie!!!!!!! fajna zabawa tak pojęździć w turze z 10-12 godzin

Opublikowano

Ja już sie pogubiłem o jakim Ursusie mowa, mam MF 255 (U 3512) i biegi wchodzą bez żadnych międzygazów, czasami lekko zgrzytnie ale nie ma z tym problemów. Olej w skrzyni to mieszanina różnych ;)

W ciężkich Ursusach skrzynia to faktycznie katorga, choć doceniam zmiane kierunku jazdy lewą ręką co jest wygodne przy turze i specjalnie nie zgrzyta pod warunkiem że ciągnik stoi nieruchomo podczas przełączania. Za to biegi to już trzeba umieć przełączać żeby ręki nie urwało ;) "do góry" -> powoli dając silnikowi zejść z obrotów, "do dołu" -> międzygaz, miedzysprzęgło i inne cuda, a najlepiej wchodzą bez sprzęgła, tylko trzeba wiedzieć kiedy wbijać to wskakują przez pchnięcie dźwigni palcem ;)

Opublikowano

miałem MTZ82 z 89r i mam U4512 i powiem, że w ursusie po pewnej wprawie biegi przełącza się owiele lepiej niż w MTZ, pomimo tego, ze MTZ miał przerobioną dźwignię- była wydłuzona o ok 10cm ale i tak ręce bolały ;)

w Technikum jeździłem dość sporo U3512 i w nim przełączanie biegów nie było już tak dobre jak w U4512, więcej zgrzytów, o wiele głośniejsze i trzeba było użyć większej siły, pomimo że skrzynia taka sama- 8/2