Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz najlepiej opłaca się hodowla bydła. nie napisałeś ile masz funduszy na rozpoczęcie hodowli ale , sądząc po twoich hektarach to raczej mało więc polecam ci hodowle bydła mięsnego ponieważ nie musisz wydawać kasy na takie rzeczy jak dojarka czy chłodziarka na mleko które są potrzebne gdy masz krowy. dobrze abyś miał jakiś budynek który mógłbyś przerobić na oborę dla byków (stodoła ) wtedy byś też zaoszczędził bo nie musiał byś budować obory. Co do łąk to dobrze by było abyś wydzierżawił jakieś 2 ha wtedy byś miał 3 ha bo masz tylko 6 ha ornego to szkoda na łąkę przeznaczyć bo jeszcze trzeba kukurydze zasiać i trochę zboża

Opublikowano

Też mam podobny pomysł. Tylko ja mam trochę więcej łąk. Dało by radę z tego utrzymać np. 10 sztuk opasów i kilka młodych??? Mam w planach wybudować w stodole pomieszczenie do byków o wymiarach 13m x 5m. 10 opasów się zmieści?

Opublikowano

Najpierw jednak radził bym pójójść do szkoły aby się nauczyc czytac i rozumi9ec to co się przeczyta to nie jest dział o hodowaniu czego kolwiek a o ciągnikach. Mając 1 h łąk możesz hodować conajwyżej królilki a zboże najlepiej trzymaj w słojkach myszy ci nie zjedzą.

Opublikowano

Drodzy użytkownicy. Mam do was pytanie. Będę składał wniosek o MR. I cały czas się zastanawiam w co te pieniądze wpakować. Aktualnie mam hodowle świń(6 macior i od nich odchowane sztuki). Posiadam 7 ha ornych i 3 ha łąk. Chciałbym rozpocząć hodowle opasów ale zastanawiam się czy to opłacalne(w porównaniu do świń). Sprzęt do zielonek częściowo posiadam. Pomieszczenie również lecz wymaga ono przebudowy(stare ustawienie koryt). I czy zacząć hodować trochę byków i trochę świń czy przeznaczyć kasę tylko w hodowle świń?

Opublikowano

Przy takiej powierzchni to hodowla tylko w jednym kierunku. Dla opasów przydała by się QQ a wtedy zabraknie ci zbóż dla świń. Dokupować zboże dla świń na dzień dzisiejszy to się chyba mija z celem. Ceny są nie stabilne i jest to ryzykowne.

Opublikowano

@tumek19 Ja na twoim miejscu wybrał bym tylko hodowle bydła! Tak ja pisze Andrzej bydło do jedzenia potrzebuje kiszonek no i zboża, a świnie tylko zboża! A wiec mogło by Ci go braknąć w zależności jaka miałbyś obsadę jeśli wybrał byś hodowle i bydła i świń!

Opublikowano

No faktycznie. Cudów nie zbieram z pól. Posiadam klasę ziemi od IVb do Vz. Ale ostatnio zauważyłem że z każdym rokiem zostaje mi coraz więcej zboża. Byków chciałbym trzymać koło 11 sztuk a świnie to tyle co odchowam ewentualnie kupie. I oczywiście będę chodził do pracy(dorywczej ale dosyć dobrze płatnej). I chciałbym wykorzystanie tych pieniędzy połączyć z budową przybudówki gdzie będę mieszkał.

Opublikowano

Jedynie na czarno. Mam dosyć pewną robotę na najbliższy czas. A co do byków dlatego właśnie mieć dwa kierunki hodowli aby w miarę wyrównywać spadki cen skupu w nich obu. I myślę też czy pakować kasę w troszkę większy sprzęt czy jechać na starym.

Opublikowano

No faktycznie może nie starczyć. Mam jeszcze plan awaryjny że dostanę w dzierżawie ziemie teścia(przyszłego) ale to jest narazie temat pod znakiem "?" powiedzcie mi czy opłaca się kupić MTZ 82 a sprzedać trzydziestkę z nieoryginalnym turem i kupić do mojego 3p tura?

Opublikowano

Jak stary się nie sypie to można na nim pojechać trochę. Wiadomo że więcej czasu w polu ale jednak można zrobić pewne oszczędności. Kupując nowy to jednak wydatek kasy którą jednak trzeba obecnie dobrze liczyć.

Opublikowano

W tym właśnie że trzydziestka jest kiepska. Ale MTZa nie będzie za mało wykorzystana przy tych moich hektarach? Rozmawiając z ojcem stwierdził że nie będzie. Ale mi tez chodzi trochę o czas pracy w polu i trochę wygody a wiem że tym ciągnikiem lepiej się pracuje jak ciapkiem i 3p łącznię.

Opublikowano

Ja myślę że najlepsze były by opasy. Znajomy ma 3hektary trawy, 1h kukurydzy i 3 h mieszanek zbożowych i trzyma 9 byków. Całej paszy mu wystarcza tylko dokupuje słomy bo ma mało około 15 belek rocznie.