Skocz do zawartości
wojtasd11

Case 1056 XL - przedni napęd

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
case
wojtasd11    0

Witam mam problem z przednim napędem w case 1056xl 92 r. Gdy ciągnik jest zimny nie załącza się przedni napęd , ale gdy ciągnik się dość mocno rozgrzeje działa ale nie da się go wyłączyć. Wie może ktoś co jest tego przyczyną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jorg    0

Witaj

mam ten sam ciągnik i ten sam problem, przez lato napęd dzialał w zimę nie, napęd jest załączany cewką, w moim przypadku cewka działała ale nie potrafiła ruszać dzwignią, sprawdź czy działa ci elektromagnes, jak tak to psiknij do dzwigienki wd 40-ci, mój napęd zaczął się w ten sposób uruchamiać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wojtasd11    0

Witam

Gzie znajduje sie ta cewka? Ale czy Tobie też nie chciał się rozłączyć? Ale dlaczego się załącza dopiero jak się rozgrzeje?

 

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowano przez krolikNH

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

mat500    0

Witam u mnie w 856Xl podobny problem tylko, że nawet na rozgrzanym oleju ciężko się włącza. Podobnie jak kolega twierdze, że wina może leżeć po stronie tego elektromagnesu niestety inżynierowie którzy projektowali to ustrojstwo do mocowania użyli śrub z końcówką na małego nimbusa przez co w moim przypadku nie ma możliwości odkręcenia ustrojstwa bez wyjęcia całego zaworu, gdyż ciągnik kupiłem niedawno i ktoś już próbował to wyjąć zresztą widać, że nie za bardzo mu to poszło . U Ciebie pewnie się da. A po drugie wina może leżeć po stronie oleju. Aaa u mnie jest pod kabiną po lewej stronie patrząc z perspektywy kierowcy. W tym wątku masz jak to wygląda http://www.agrofoto.pl/forum/topic/18683-przedni-naped-case-856-xl/ ... 4 to elektromagnes Pozdrawiam

Edytowano przez mat500

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wojtasd11    0

Mam jeszcze jedno pytanko bo wyjąłem ten elektrozawór i gdy nacisnę przycisk w kabinie to trzpień elektrozaworu się wysuwa a gdy dam z powrotem to się trzpień nie chowa , ale da się go wcisnąć. Nie wiem czy tak on prawidłowo działa czy jest on popsuty? czy sam się powinien schować?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mat500    0

Z tego co wiem to po wciśnięciu przycisku tłoczek powinien się wysunąć tak, aby zmniejszyć ciśnienie w układzie, a tym samym załączyć napęd spróbuj go rozruszać, użyj np wd, jeśli dalej nie będzie się wysuwał możliwe, że jest uszkodzony. Nie znam się na tym tak dokładnie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Działanie zaworka i elektromagnesu a bynajmniej było tak u mnie jest na zasadzie: gdy naciśniemy przycisk od napędu to trzpień elektromagnesu się cofa a ciśnienie oleju popycha zaworek który załącza napęd poprzez płytki sprzęgłowe.A jak wyłączamy napęto cewka wypycha trzpień i trzpień popycha zaworek który zamyka dopływ oleju i napęd nie działa. Dlatego też jesli jest ciągnik zgaszony to teoretycznie napęd jest załączony lecz po przekręceniu stacyjki słychać klik i trzpień się wysuwa. U mnie był problem z zabezpieczeniem tłoczka który rozdziela olej i zamyka dopływ a mianowicie w kanale jest ogranicznik (pierścień podobny do segera) i często się zdarza że wyskoczy i tłoczek spada na dół po uderzeniu elektromagnesem i nie powraca i napęd jest cały czas załączony. Ja u siebie zamontowałem tam pierścień zdjęty z kółka od fotela na trzpieniu kółek od krzesełek jest taki pierścień który pasuje i do tej pory z napędem nie mam problemu a robiłem to ok 3 lat temu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kkrzysiek    0

problem nie lezy w ty elektro magnesie tylko w przystawce co jest umocowana pod spodem skrzyni biegów co z niej wychodzi wał napendowy , w tej przystawce sa dwa pierscienie uszczelniające one sie zurzyły i nie trzymia cisnienia oleju i przez to napend jest cały czas załaczony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wojtasd11    0

A miał też Pan taki przypadek? orientuje sie pan jaka może byc cena naprawy?

A te pierścienie mogą być też przyczyną tego że napęd rozłącza się pod obciązeniem?

 

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowano przez krolikNH

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
roger18sx    0

Witam.Miałem też taki ciągnik i również był problem z napędem.Jest to tak zrobione że na zgaszonym ciągniku napęd jest automatycznie załączony a gdy przekręcimy stacyjkę i odpalimy to cewka ma  ciągle prąd i wciska tłoczek zaworu w celu wyłączenia napędu. Gdy właczymy przyciskiem 4x4 to napięcie znika z cewki tłoczek wraca dp położenia neutralnego i załącza napęd.Problem tkwi przeważnie w tłoczku który z czasem się rysuje i zaczyna się przycinać.Objawia się to tym że napęd albo dziala albo nie lub przy lekkim obciążeniu dziala a przy dużym nie. Czasami wystarczy odkęcić elektromagnes i można zauważyć że tloczek się nie cofa do górnego położenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Rolnik221
      Witam, co mogło być przyczyną zginięcia 3 półbiegu w case mx 150?
    • Przez TrAkToReK
      Witam
      Tak jak w temacie. Czy to dobry sprzęt ten CASE??? Chce go kupić ponieważ ma dość ładny wygląd i można go używanego za ładne pieniądze, chce aby ciągnik miał MAX 95 KM. I uprzedzam kosztował MAX 60 tys. ZŁ Ile pali bo miałem Ursusa 914 i to była wielka cysterna B)
       
      Pozdrawiam
       
      (Z góry THX)
    • Przez Eryk122
      Witam,
      Zakupiłem traktor Case 1056xl z Holandi który nie był nigdy rejestrowany ,aby go zarejstrować w PL musi przejść szczegółowy przegłąd tzw "zerowy" 
      Niestety diagnosta nie potrafi znaleść numeru seryjnego nabitego na traktorze i bardzo się o to czepia.
    • Przez Zet7211MF6140
      Witam. Chciałbym sie dowiedzieć cos na temat Case Mx 100C. Czy jest godny polecenia czy też nie. Jego zalety, wady .
    • Przez jaco512
      Pochodzę z woj. mazowieckiego i niedawno kupiłem w/w Case'a. Interesują mnie wszelkie informacje o nim: czy ktoś takiego posiada, ile spala, z jakim sprzętem pracuje,jak z dostępnością części, czy ma jakieś wady?
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.