Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, stach12 napisał:

zakup ziemi i zadowolenie na byciu na WAT  nie wróży dobrze na przyszłość

Już gdzieś tu na forum ktoś wypisywał, że żaden rozsądny rolnik nie kupuje ziemi. Więc już mnie nic nie zdziwi.... 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Ty człowieku się dobrze czujesz... Ja na RR mam zapłacony vat do sprzedaży nawet jak nic nie wydam... Jeśli nie kapujesz takich prostych spraw  🤔 to sobie odpowiedź gdzie masz rozum.. 😜

Wiadomo u ciebie syn ponosi wszystkie koszta dlatego ty ich nie ponosisz.

49 minut temu, stach12 napisał:

A co przeszkadza kupno ziemi i bycie ma vat. Bo w ciagu 11lat kupiłem ponad 30ha i jestem na vat i żyje i nie szczekam jak wy.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Czleku nie za każdą wypłatę muszę wydać... a do każdej złotówki mam zapłacony vat... Niczego nie muszę wydawać zeby dostać zwrot na rr... Bo mam zapłacone do sprzedaży... 

Jak ty liczysz ze jesteś zadowolony... skoro tego nie wiedziałeś... Jetes następnym xxxx który nie umie policzyć w co wdepnął i tyle... 

RR dostaje zwrot do sprzedaży...ty napisałeś że niczego nie dostanie.... Masz coś z głową? 

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Czleku nie za każdą wypłatę muszę wydać... a do każdej złotówki mam zapłacony vat... Niczego nie muszę wydawać zeby dostać zwrot na rr... Bo mam zapłacone do sprzedaży... 

Jak ty liczysz ze jesteś zadowolony... skoro tego nie wiedziałeś... Jetes następnym xxxx który nie umie policzyć w co wdepnął i tyle... 

RR dostaje zwrot do sprzedaży...ty napisałeś że niczego nie dostanie.... Masz coś z głową? 

Pajacu tam była mowa o zakupach nie o sprzedaży.

Bym ci podał wszystkie wyliczenia ale ty i tak tego nie ogarniesz i nie zrozumiesz.

Zgodze się z przedmówcą, niech oszołomy założą sobie osobny temat i tam sobie wyliczają ile tracą.

Opublikowano
14 minut temu, terminator1000 napisał:

Pajacu tam była mowa o zakupach nie o sprzedaży.

Bym ci podał wszystkie wyliczenia ale ty i tak tego nie ogarniesz i nie zrozumiesz.

Zgodze się z przedmówcą, niech oszołomy założą sobie osobny temat i tam sobie wyliczają ile tracą.

nasz BOGDAN z matematyki i wat jest  naprawdę dobry , myślę że jak by ci w te papiery pozaglądał  to byś był na czele wydojonych

• Haha 2
Opublikowano
7 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

🤣🤣🤣nieie no wiadomo 😜😂😂😂😂

To pewnie była ta nadwyzka jak w vat wchodziłeś 🤔

Człowieku, widać że nie masz pojęcia o inwestowaniu. Ja też przechodziłem na VAT ze sporą nadwyżką, a i tak wziąłem kredyt na ciągnik, bo Valtra miała w tamtym czasie finansowanie fabryczne 0,36% i zero prowizji. Dzięki temu oprócz maszyn z MGR-u kupiłem sobie jeszcze przyczepę. Pozwoliło mi też to kupić nawozy i paliwo w okresie kiedy były tańsze oraz sprzedać zboże w okresie kiedy było droższe. Więc zysk z wzięcia tego kredytu był o wiele większy niż te badziewne odsetki.

Skąd ci przyszło do głowy że lepiej sobie radzisz.... 

Nawet nakłamać nie umiesz... 🤣

Każdy vacik jest wydojony i siedzi wkredycie po uszy.. 🤷‍♂️

Na vacie jestem 6 lat, a kredyt spłacony już prawie 3 lata temu, więc wygląda na to, że to ty jesteś wydojony i to niestety z rozumu.

Wiem że jesteś wydojony bo sam się do tego przyznałeś.... Niestety nie ty jeden i większość jest zakredytowana i wydojona bo na tym to polega... O to właśnie chodzi aby nakręcać głupiego chłopa i go doić... 🤣

Co tu myśleć jak zapomniales o swoim kredyciku i wciskasz kit.... Jetes wydojony i tyle.. 

Pytam ponownie co kosztowało ten miljon z deee wyssany? 😋

Ale to jest legalna darowizna w tym kraju czy nie? 

Chłopie ja sprzedaje swoją produkcję na siebie... A syn ma zboża i sprzedaje na siebie... Potrafisz to pojąć ze ja mając tylko  tuzy i kukurydzę na kiszonkę przy bydle nie sprzedam zboża bo go nie uprawiam... 😋

No i wpadłeś gogusiu. Nie wciskaj kitu, że twoje bydło rośnie wyłącznie na objętościówce. To ile "synowego" zboża zeżarło już twoje bydło? Na to zboże syn powinien wystawić ci fakturę sprzedaży i skarbówka powinna "wydoić" go z vatu za to zboże. A znając twój podły charakterek to raczej żadna taka faktura nie została wystawiona.

2 godziny temu, stach12 napisał:

wysokie ceny płodów rolnych  i 0 stawki wat w kosztach sprzyjały w tym roku RR

nie jeden wydojony również przejrzał na oczy w tym roku i   zamierza  się ewakuować z wat

Ludzie twojego pokroju mieli więcej szczęścia jak rozumu bo rząd stwierdził, że 1 000 000 ryczałtowców to większy elektorat niż 300 000 vatowców, więc tak nosa nie zadzieraj. Zobaczymy jak będziesz piszczał jak po nowym roku jak będziesz płacił za diesla po 8 zł brutto zamiast 6,50 netto.

2 godziny temu, stach12 napisał:

33 % dochodów przeznaczyć na inwestycje z 23% wat wyłącznie do celów związanych z gospodarstwem co roku to trzeba  mieć takiego tatusia jak BOGDAN

Największemu wrogowi nie życzę takiego ojca jak bogdan🤣

1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Ty człowieku się dobrze czujesz... Ja na RR mam zapłacony vat do sprzedaży nawet jak nic nie wydam... Jeśli nie kapujesz takich prostych spraw  🤔 to sobie odpowiedź gdzie masz rozum.. 😜

No tak, nic nie wydasz bo twojemu bydłu to Pan Bóg mannę z nieba zsyła🤣

37 minut temu, stach12 napisał:

Jak tak cię czytam to się zastanawiam czy ty w ogóle masz jakąkolwiek przyszłość🤣

25 minut temu, stach12 napisał:

z kredytem jest tak jak z watem , jeden zadowolony bo nie wie , drugi zadowolony że liczyć nie umie

jak lokaty w okolicach 8 % to dla wydojonych w okolicach 25 tak mi się zdaje

Lokaty na 8 procent to rzadkość, a 25% procent to dają na kredyty konsumenckie. I to ludziom twojego pokroju na remont jaskini, w której zapewne mieszkasz. 🤣

Inwestycyjne czy hipoteczne to w tej chwili 10-13%.

• Like 4
Opublikowano
19 minut temu, stach12 napisał:

nasz BOGDAN z matematyki i wat jest  naprawdę dobry , myślę że jak by ci w te papiery pozaglądał  to byś był na czele wydojonych

Skoro ja taki wydojony to skąd miałem kase na wymiane całego parku maszynowego oprócz kombajnu do zboża. Nie mam takiej możliwiści jak boguś z synem, robie wszytko na legalu.

Ty nie raz pokazaleś że nie masz o tym pojęcia.

Opublikowano

pisząc wydojony  żartuje , a znaczy to że na wat

ani ja ani BOGDAN nie podważamy zasadności bycia na wat , problem w tym że niektórzy twierdzą że im bardziej się opłaca być na wat a nawet nie potrafią tego policzyć  , mało tego jak nie jest po ich myśli to zaczynają kłamać i zmieniać fakty

przy większych oszczędnościach i dochodach po części innych niż rolnictwo albo darowiznach TATY  przejście na wat jak się ma ochotę mocniej zainwestować  jest bardzo korzystne i to BODGAN pewnie też potwierdzi

• Thanks 1
Opublikowano

Stachu nie wiem czy masz 12 lat, czy to rok urodzenia, ale... Nie szarpiąc się w życiu, nie ryzykując ciężko będzie się komuś takiemu rozwijać. Jeśli ktoś ma tam ileś hektarów ziemi, czy ileś bydła i tak mu się podoba to ok. Ale jeśli ktoś chce inwestować w ziemię, startować w dużych przetargach i będzie myślał że obrobi to sprzętem, który ma na dany moment to prawdopodobnie szybko przywita go komornik. Bo nie zdoła zrobić wszystkiego na czas i zacznie się wszystko sypać. MASZYNY ROLNICZE KUPUJE SIĘ DLA POLA A NIE DLA ZWROTU VAT!!! Także jeśli ktoś chce inwestować w pole i płacić potężny VAT za maszyny, to niech będzie mu dobrze na swoim i nie myśli o zakupach ziemi. Piszę tu o strategicznych zakupach ziemi i maszyn (oczywiście dla każdego gospodarstwa jest to inna ilość). Jeśli ktoś nie inwestuje w ZIEMIĘ ALBO NIE MA POMYSŁU NA BIZNES to oczywiste, że nie przejdzie na VAT, chyba, że chce być "WYDOJONY"

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Niczego nie muszę wydawać zeby dostać zwrot na rr...

10 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Gdzie to wyczytałeś że ja nie mam kosztów... 🤔

i tu sam sobie przeczysz, to raz a dwa to żebyś niczego nie wydał to musiałbyś żyć jak chłop w średniowieczu, chodzić w łapciach z łyka i samemu tkać płótno na gacie a pole koniem obrabiać bo już za kosę vat musiałbyś zapłacić

• Like 3
Opublikowano

Mam inne pytanie, niezwiązane z opłacalnością i dojeniem. Może ktoś się orientuje ile by można było policzyć za gotową kiszonkę z kukurydzy i ile ewentualnie VAT-u wpisać? 8% czy 0? 

Opublikowano (edytowane)

Jetes na vat i nie wiesz co wpisać 🤔😂

1 godzinę temu, witejus napisał:

i tu sam sobie przeczysz, to raz a dwa to żebyś niczego nie wydał to musiałbyś żyć jak chłop w średniowieczu, chodzić w łapciach z łyka i samemu tkać płótno na gacie a pole koniem obrabiać bo już za kosę vat musiałbyś zapłacić

Człowieku rozumiesz to że nie muszę wydać żeby dostać zwrot bo już go dostałem do sprzedaży na rr ..... Tego tu większość nie rozumie i nie umie tego liczyć... 

Kapujesz to że mogę to położyć na książkę albo pojechać na wakacje, przepic itp.... 

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Haha 1
Opublikowano

Tu wszystkie rozumy zjadasz, chyba miałeś krowy jak dobrze kojarze, stąd ta mowa o wydojonych , braknie Ci cycków krowich chyba

Opublikowano
4 minuty temu, miwigos napisał:

Tu wszystkie rozumy zjadasz, chyba miałeś krowy jak dobrze kojarze, stąd ta mowa o wydojonych , braknie Ci cycków krowich chyba

nie tylko... 😁