Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

a nie odliczasz naliczonego podatku przy zakupach?

Chyba że ty produkujesz z powietrza i niczego nie kupujesz do tej produkcji, to faktycznie jesteś w plecy. Więc w takim razie w jakim celu przeszedłeś na VAT gospodarstwem skoro mogłeś zostać na ryczałcie?

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

VAT jest państwa a nie twój czy mój.

Jak jesteś na VAT to już w ogóle nie powinien cię on interesować. Kupujesz i sprzedajesz operując cenami netto.

Zgadza się operujemy w cenach netto ale idąc do sklepu po towar do produkcji place oprócz ceny netto też vat a oni za mój towar zapłacą mi w cenie natto plus vat na osobne konto. I np u mnie za buraki sprzedane w październiku gdzie zapłacili mi w taki sposób dopiero w maju wyczyściłem konto vat. 

Opublikowano

W sklepie został ci naliczony podatek VAT a później możesz go odliczyć. Co tu jest trudnego do zrozumienia?

Skoro od października do maja nie odliczyłeś VATu to może trzeba się zastanowić czy warto było w ogóle przejść na VAT. Byś nie miał białej listy, płacił byś wszędzie brutto i tobie by płacono brutto.

Czy warto przejść VAT to jest grubsza sprawa do przemyślenia aby później nie było żalu że  przez pół roku nie odliczyłeś naliczonego podatku. U mnie w okolicy gospodarstwa mleczne jak za bardzo maszyn nie kupują to wcale nie przechodzą na VAT bo się to im nie opłaci.

A jeden teraz kupił nowy ciągnik 150 KM i też nie przeszedł na VAT bo w mleku by stracił tą kwotę bardzo szybko.

Opublikowano

To MPP obowiązuje od 1 listopada 2019r a wcześniej było normalnie,kupowałeś i sprzedawałeś w brutto a rozliczałeś się w deklaracji i to było uczciwe.Teraz jest to oszustwo kupujesz i płacisz VAT a tobie płacą tak naprawdę netto bo reszta leży na subkoncie i już nie warto płacić gotówką albo kartą tylko trzeba robić przelew z MPP.

Opublikowano (edytowane)

Czekaj, bo może ja nie jestem w temacie z rolniczym VATem.

Czyli jak nie jesteś na VAT gospodarstwem tylko na ryczałcie, to za sprzedany towar przez rolnika takiego, kasa idzie na 2 konta. Kwota netto normalnie a wartość równoważna wartości VAT na subkonto?

Aż nie możliwe się to wydaje być nie logiczne, pierwsze słyszę, ale przyznaję że o rolniku ryczałtowym za wiele nie wiem.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

A no to tak jak wcześniej pisałem. Jesteś na VAT więc teraz operujesz cenami netto, a gdy zdarzy się że masz możliwość odliczyć naliczony VAT to jest dla ciebie nazwijmy to ,,bonus,, dla którego skusiłeś się przejść na VAT.

Musisz zrozumieć że VAT to jest podatek. A jak wiemy podatki są nie nasze tylko państwa, no niestety takie życie...

Opublikowano (edytowane)

Otóż to. Skup się na przypadku kupowania maszyn.

Kto podczas zakupu maszyn na MR ma większy pożytek, ty jako czynny podatnik VAT, czy rolnik ryczałtowy?

W przypadku sprzedaży płodów sytuacja się odwraca o 180 st.

I to trzeba sobie oszacować, czy więcej kupujemy maszyn czy więcej sprzedajemy płodów.

Jak tak bardzo cię to boli załóż sobie spółkę, nie rejestruj jej do VAT, gospodarstwem sprzedawaj do niej wszystkie płody tylko tanio, a spółką sprzedawaj dalej płody ale już po normalnej cenie i będziesz miał w spółce kasę z VAT, do póki cię KAS nie ścignie za manipulacje podatkowe :D

Opublikowano (edytowane)

Ciężki przypadek z Ciebie nie ma co dyskutować .Ja nie kwestionuje tego że muszę płacić VAT przy sprzedaży tylko to że ktoś mi płaci na dwa konta z czego na jednym VAT jest zamrożony i wczoraj byłem w sklepie to zamiast zrobić przelew z MPP to ja głupi zapłaciłem gotówką.Kto to wymyślił i po co?

Edytowane przez krzysztofz14
Opublikowano
7 godzin temu, damianzbr napisał:

W sklepie został ci naliczony podatek VAT a później możesz go odliczyć. Co tu jest trudnego do zrozumienia?

Skoro od października do maja nie odliczyłeś VATu to może trzeba się zastanowić czy warto było w ogóle przejść na VAT. Byś nie miał białej listy, płacił byś wszędzie brutto i tobie by płacono brutto.

Czy warto przejść VAT to jest grubsza sprawa do przemyślenia aby później nie było żalu że  przez pół roku nie odliczyłeś naliczonego podatku. U mnie w okolicy gospodarstwa mleczne jak za bardzo maszyn nie kupują to wcale nie przechodzą na VAT bo się to im nie opłaci.

A jeden teraz kupił nowy ciągnik 150 KM i też nie przeszedł na VAT bo w mleku by stracił tą kwotę bardzo szybko.

Chyba nie masz pojęcia o co chodzi ale coś Ci świta. 

Sam napisałeś "później" o to właśnie chodzi że nie możesz obracać własnymi pieniędzmi bo są na koncie vat, wcześniej mogłeś tym obracać a teraz tylko VAT zapłacisz. Czytaj że zrozumieniem to nie trudne. Napisałem że od października do mają dopiero opróżniłem konto vat bo nie miałem w tym okresie dużych wydatków. Nawozy kupowałem wcześniej. 

Opublikowano

@damianzbr trochę dobrze gada ale nie do końca on ma pokrętną logikę 😄.

Widać taki prykaz dostali że płacą Tobie (@krzysztofz14 i @poosa21)  na subkonto VAT , mi jak do tej pory za mleko czy zboże a i z rzeźni płacą na "normalne" konto . Z rzeźni i mleczarni wymagają by być na białej liście . 

A @damianzbr skoro VAT nie jest mój i mi się nie należy to dlaczego ja mam go płacić przy zakupach 

Jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo że o kasę , wzięli się za kombinatorów przedsiębiorców (i to nie płotki) a że przy okazji małych przedsiębiorców i czy w tym rolników gnębią to jeszcze lepiej bo zawsze jakiś % z kasy co w kasie US poleży przybędzie bo nie wierzę że ta kasa tak sobie leży i nie zarabia .

Opublikowano

Z tym prykazem  to może być coś na rzeczy bo jak przechodziłem na Vat to zarejestrowali mnie w US ale trzeba jechać jeszcze do Urzędu Statystycznego .Nie ma mnie jeszcze w wykazie i np. w niektórych sklepach robią problem z wystawianiem faktury.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie w Urzędzie Statystycznym cos tam trzeba było wypełnić i wydali zaświadczenie o numerze REGON i wpis jest tam Gospodarstwo Rolne imie nazwisko 

rodzaj działaności produkcja roslinna i hodowla czy chów zwierząt

Trochę trzeba było czekać zanim wydali te zaświadczenie i do US zanieść 

Specjalnie patrzałem teraz to już będzie 4 lata ponad VATowcem jestem 

Edytowane przez sebe1033
Opublikowano
10 godzin temu, krzysztofz14 napisał:

Czyli VAT z subkonta mogą wykorzystać płacąc za fakturę przelewem a jak przyjdzie wypełnić deklarację i wyjdzie do zapłaty to mam zapłacić z głównego do którego mam dostęp czyli z kwoty netto która wpłynęła.

VAT też z subkonta płacisz ,dopóki nie wszyscy płaca z podziałem  vat to niema problemu duże faktury się płaci przelewem ,chyba że ktoś kto ma kilka ha przeszedł na vat  to ma problem ,bo  źle policzył i zamiast zyskać -stracił ,dużo jest takich osób ,zresztą sposób liczenia był poruszany na tym forum to było widać ilu źle liczy

Opublikowano (edytowane)
Dnia 24.09.2020 o 18:45, poosa21 napisał:

Nadgorliwość gorsza niż faszyzm. Niestety za buraki też nam płacą w taki sposób i kasa leży na koncie dopiero jak będziesz gdzieś płacił to też podziel płatność, bo rolnik nie może płacić krusu ani podatku gruntowego. Podziękujcie dojnej zmianie. 

Mądrze powiedziane, podziękować przy najbliższych wyborach ;)
Obecnie widzę dwa, może trzy rozwiązania - pisać do US żeby zwolnił  i przelał na normalny rachunek - trochę się czeka. To w sytuacji braku większych zakupów obciążonych stawką VAT.
Jeżeli są większe zakupy to po prostu wydać to jako SP.
Trzecia opcja to to o czymś mówiłem kiedyś - podawać na fakturze tylko nr konta ROR bo takie też mogą być wykorzystywane przez rolnika vatowca ale wtedy tak jak u mnie sprzedaż do 3 punktów skupu bo jak zaczną marudzić że mam im podać konto gospodarcze to ja że na następnej fakturze będzie ale za zdane zboże zgodnie z kontem na fakturze (zresztą to jest w uwagach że zapłata na konto wskazane na fakturze bo podaję różne 3). Ogólnie przepychanka może wyjść ale czasem lepiej zrezygnować z niektórych odbiorców.

Mi w tym roku poszło całość nie w SP ale gdyby nawet to opłaciłbym tą kasą faktury za budowę pomieszczenia gospodarczego. Za rok się zobaczy jak to będzie.

Pamiętajcie - to nasi włodarze czyli politycy zafundowali sobie w nas kredytowanie banków bo bank ma te pieniążki na subkontach a sk***n Morawiecki to stary "bankier" który dba o tych skąd się wywodzi.

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano (edytowane)

Nie masz możliwości ządać od odbiorcy żeby płacił Ci tylko na konto zwykle. Poza tym jak robisz przelew do kogoś to tylko zaznaczasz opcje przelew vat i podajesz nip odbiorcy przelewu wszytko idzie na jego konto a później jest w banku przenoszone na konto vat. U mnie nawet faktury na 1tys płaciłem przelewem z podziałem vat. 

Poza tym poszło pismo do min. rolnictwa i finansów dlaczego rolnik nie może z tego konta płacić KRUS i podatek rolny to do tej pory cisza. 

Edytowane przez poosa21
Bo tak
Opublikowano (edytowane)

jak podam na fakturze zwykły ROR (taki bez subkonta bo korzystam z 2 rachunków ROR i jednego konta rolniczego) to dlaczego ma przelać na inne konto? A może konto z subkontem VAT zamykam i nie podaję go bo otwieram nowe?
Produkty rolne nie są towarami wrażliwymi z załącznika.

Natomiast tutaj możnaby męczyć izby rolnicze żeby wywierały nacisk na min. rolnictwa aby ten cisnął że SP w rolnictwie tylko ma dotyczyć płatności z załącznika a każda inna nie może być tak opłacona pod groźbą sankcji bo blokuje środki rolnika - tak wiem nie przejdzie (choć gdyby rząd to stworzył to ten duda by to też podpisał).
Bo to że nie możemy opłacić podatku rolnego i krusu to wiemy i wiemy że mają to głęboko gdzieś a szkoda bo wtedy ja miałbym opłacony calutki podatek rolny i zostało by parę groszy na inne rzeczy.

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano
5 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

jak podam na fakturze zwykły ROR (bez subkonta) to dlaczego ma przelać na inne konto? A może konto z subkontem VAT zamykam i nie podaję go bo otwieram nowe?
Produkty rolne nie są towarami wrażliwymi z załącznika.

Natomiast tutaj możnaby męczyć izby rolnicze żeby wywierały nacisk na min. rolnictwa aby ten cisnął że SP w rolnictwie tylko ma dotyczyć płatności z załącznika a każda inna nie może być tak opłacona pod groźbą sankcji bo blokuje środki rolnika - tak wiem nie przejdzie (choć gdyby rząd to stworzył to ten duda by to też podpisał).
Bo to że nie możemy opłacić podatku rolnego i krusu to wiemy i wiemy że mają to głęboko gdzieś a szkoda bo wtedy ja miałbym opłacony calutki podatek rolny i zostało by parę groszy na inne rzeczy.

Nie ma znaczenia jakie konto podajesz , jeśli masz tzw. białą kartę to jeśli ci ktoś płaci płatnością podzieloną to automatycznie idzie vat na drugie konto . Tak samo ty płacąc przelewem wpisuj płatność podzielona , i vat będzie szedł z konta vatowskiego