Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ponowne przejście z Vat na ryczałt jest możliwe dopiero po 3 latach od pierwszej deklaracji do US. jeśli w tym czasie zostały zakupione ŚT to oddajemy do fiskusa Vat pomniejszony o amortyzacje. Wg przepisów maszyny amortyzują się 20% rocznie, a budynki albo kombajn rolniczy 10 % np. jeśli przeszedłeś na Vat 1 czerwca 2017 roku to 1 czerwca 2020 masz możliwość wrócenia na stare zasady ale jeśli 1 lipca 2017 zakupiłeś agregat uprawowy za kwotę 10 netto to musisz zwrócić Vat od tej maszyny  do US w wysokości 960 zł jeśli zrezygnujesz z bycia Vatowcem po 3 latach. 

Opublikowano
8 godzin temu, soltys147 napisał:

W maju kupiłem trochę drutu zbrojeniowego - FV odwrotne obciążenie.

Teraz w deklaracji Vat-7 za maj muszę bezwzględnie wpisać tą FV ?

Wpisałem w VAT-7 w rubrykach 34 i 35  oraz 45 i 46 ze stawkami 23%

Dobrze zrobiłem?

Tak w maju, 34,35 i w kolejnych rubrykach sumujesz, i 45,46.

• Thanks 1
Opublikowano

Przem64 OK, rozumie, czyli ciągnik używany powiedzmy za 60netto też amortyzuje się po 10 latach? A co gdybym po 5 latach zaprzestał gospodarzyć, nie będę miał ani zakupów ani sprzedaży, a ziemię dzierżawie? Podatek od dzierżawy? I jak teraz to jest z tą płatnością podzieloną, będzie mnie obowiązywać?

Opublikowano

Nie chce Cie wprowadzać w błąd ale ogólna zasada w US jest taka że jak kupisz nowa maszynę (nie licząc kombajnu zbożowego) to po 5 latach dla nich jest z amortyzowana tj. jak po 5 latach i jeden dzień  od dnia zakupu maszyny będziesz chciał wrócić na ryczałt to nie będziesz oddawała reszty Vatu.
ciągnik  po 5 latach bo jest wykorzystywany w gospodarstwie cały czas.  

jak nie masz sprzedaży przez okres dłuższy jak 180 dni to US z automatu wyrzuca rolnika na ryczałt nawet po roku czasu od pierwszej deklaracji i każe zwrócić Vat który się wcześniej od zyskało. Wiele osób o tym nie wie

Opublikowano

wykreśla jeżeli nie ma sprzedaży lub zakupu przez ten okres, także jeżeli ktoś składa co miesiąc lub kwartał deklaracje i coś tam kupuje załóżmy od stycznia do września a sprzedaje tylko w ostatnim kwartale to nie zostanie wykreślony - przecież to sezonowość działalności. 

Opublikowano

No właśnie bo przy mojej produkcji (opasy) mam tak jak by sprzedaż sezonową. Średnio co pół roku a głupio przejść na VAT tuż przed sprzedażą większej partji byków i oddać VAT od nich gdzie wszystko do chowu ich kupowałem jako ryczałtowiec.

Opublikowano

jak ktos bierze ksiegowego nie korzysta z dotacji i nie bedzie kombinowal ze sprzedaza na znajomych i kupowal faktur kosztowych to nie warto na vat przechodzic chyba ze ma duzo slabej ziemi i slabe dochody kiedys koszty były 22% przychod 3-5% a teraz jest 23% i 5-8% za plody panstwo szuka oszczsednosci beda sprawdzac kontrolowac a przy kontroli kary za nieadekwatne do pomylek itp itd

Opublikowano
4 godziny temu, kris148a napisał:

No właśnie bo przy mojej produkcji (opasy) mam tak jak by sprzedaż sezonową. Średnio co pół roku a głupio przejść na VAT tuż przed sprzedażą większej partji byków i oddać VAT od nich gdzie wszystko do chowu ich kupowałem jako ryczałtowiec.

jak bylem na vacie to kupowalem z fv cielaki a teraz jestem wolny to od rolników bez fv a sprzedaje z vatem i to mi pasuje

Opublikowano
15 minut temu, slawekz1975 napisał:

jak bylem na vacie to kupowalem z fv cielaki a teraz jestem wolny to od rolników bez fv a sprzedaje z vatem i to mi pasuje

OK ale teraz żadnych kosztów związanych z produkcją też nie odliczysz. Z resztą każdy liczy co mu się lepiej opłaca.

Opublikowano
5 godzin temu, kris148a napisał:

ja przechodze na vat od lipca,  kupuje kombajn zbożowy będzie fakturowany początkiem lipca , w rozliczeniu oddaje swój kombajn kupiony na umowe kupno-sprzedaż i księgowa mi mówiła że moge na ten kombajn wystawić umowe kupna-sprzedaży nawet w lipcu (będąc już na vacie ) ponieważ nie miałem  żadnych korzyści (kupowane paliwo , części , naprawy i wszystko  było z płacone z pełnym vatem ) . Inaczej sprawa by wyglądała gdybym tym kombajnem kosił będąc już vatowcem , bądz kupił do niego jakieś części i starał się odzyskać vat z tych części 

Opublikowano (edytowane)

chyba że kupiłeś kombajn 10 lat temu i wg przepisów już się z amortyzował pomimo tego że byłeś wtedy cały czas na ryczałcie, wtedy można sprzedać na umowę 

Edytowane przez przem64
Opublikowano

Nawet jesli 10 ,lat temu byl na vacie,nieprawda jak jesteś na vacie ,to nieważne kiedy było kupione ,wszystko trzeba sprzedać na fakture

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, miwigos napisał:

Nawet jesli 10 ,lat temu byl na vacie,nieprawda jak jesteś na vacie ,to nieważne kiedy było kupione ,wszystko trzeba sprzedać na fakture

Niestety kolega pisze  tak jak jest całość sprzętu w gospodarstwie vat podlega sprzedaży na fv ze stawką 23% bez względu na czas amortyzacji   i zakup z vat czy bez

Edytowane przez RU68
Opublikowano

No dobrze, a jeśli jest inna sytuacja rolnik kupił kombajn 10 lat temu, syn przejmuje całe  gospodarstwo i przechodzi na Vat użytkując kombajn w formie użyczenia.  później chcą go sprzedać.  ?

Opublikowano

Chcą -czy ojciec chce ,jesli kupił ojciec przed wejsciem na vat ,to chyba przejdzie ,jesli nie to musi przekazać raczej całe gospodarstwo z maszynami

Opublikowano

A jeśli będąc na vat chciałbym całość pola obsiać kukurydzą na ziarno czyli całą sprzedaż miałbym raz w roku, zakupy i deklaracja co miesiąc to mogą mnie wyrzucić z vatu?

Opublikowano
15 godzin temu, rumcajsm10 napisał:

A jeśli będąc na vat chciałbym całość pola obsiać kukurydzą na ziarno czyli całą sprzedaż miałbym raz w roku, zakupy i deklaracja co miesiąc to mogą mnie wyrzucić z vatu?

i co kwartał lub co miesiąc sprzedaż 25kg tego ziarna sąsiadowi co ma kury i masz sprzedaż przez cały rok. I nie ruszą Cię. Oczywiście co kwartał masz przyspieszony zwrot VATu bo masz sprzedaż tylko resztę warunków spełnij.

Opublikowano

Wedlug mnie nie musi sprzedawać ,wystarczy że kupuje