Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, miwigos napisał:

Jak robicie będąc na vacie przekazuje następcy połowe gospodarstwa,on był by na RR ,jak rozpisać żeby skarbówka się nie przyczepiła ,że obrabiam  sprzetem zakupionym na vat  grunty syna

Jeśli nie będziesz kupować nawozów, oprysków itd na vat a płody rolne będzie sprzedawał syn na rr, to będzie wszystko ok i skarbówka się nie czepnie, gorzej jak dochód puścisz na rr a wydatki będą na vacie

Edytowane przez PATr
Opublikowano

Tak tylko ,czy się nie czepią żę odliczam vat na części ,a syn robi tym sprzętem,paliwo by lał swoje i tu sie mogą czepić że powinien mieć osobny zbiornik

Opublikowano

ale połowę masz na siebie dalej ziemi jak rozumiem to vat na części odliczasz na swoje maszyny a że więcej pracują to nikt nie dojdzie . Chyba że masz np zboża a syn ziemniaki i będziesz maszyny do ziemniaków naprawiał .

A co do paliwa jak kupisz więcej niż potrzebujesz w rozsądnych granicach nic się nie stanie , ale jak kupisz całe paliwo na siebie to już można dojść , tak samo nawozy .

Tylko z paliwem możesz tzw strzał w kolano zrobić bo jak syn na siebie nie będzie kupował to zwrot akcyzy przepada ten od hektara 

Opublikowano

czemu tak straszycie chłopa 

Po kilku latach bycia na vat sam się nauczy obchodzić to wszystko bo się da  tylko nikt o tym nie mówi że 99% ludzi na tym żeruję i nie mało 

A akcyzę zawsze może brać kto iny np ten co ma na siebie faktury 

Opublikowano
1 godzinę temu, maniek20 napisał:

czemu tak straszycie chłopa 

Po kilku latach bycia na vat sam się nauczy obchodzić to wszystko bo się da  tylko nikt o tym nie mówi że 99% ludzi na tym żeruję i nie mało 

A akcyzę zawsze może brać kto iny np ten co ma na siebie faktury 

Takich debilnych wypowiedzi brakuje a skarbowy w przerwach kawowych to czyta 

Opublikowano

Można zajrzeć do artykułu w #topagrar "Szara strefa cichych dzierżaw" str.40. wydanie 03_2019 do początkowego tekstu. A o programie azotowym nie wspomnę, kupowanie np. 20t mocznika na 5ha swoich gruntów a 10 dzierżawionych po cichu.

Opublikowano

Trochę kolejność pomieszana, ale może dojdziesz co i jak

IMG_20190306_181712.jpg

IMG_20190306_181758.jpg

IMG_20190306_181641.jpg

IMG_20190306_181808.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, agrarmrc napisał:

Można zajrzeć do artykułu w #topagrar "Szara strefa cichych dzierżaw" str.40. wydanie 03_2019 do początkowego tekstu. A o programie azotowym nie wspomnę, kupowanie np. 20t mocznika na 5ha swoich gruntów a 10 dzierżawionych po cichu.

info od ksiegowej i skarbówki (oczywiscie nie na pismie). Jezeli ktos ma taki przypadek i wlasciciel ziemi nie chce dac umowy bo sie boi/kupil niedawno nieruchomosc czy cokolwiek innego to wystarczy zwykle oswiadczenie, spisane z wlascicielem, ze uprawiasz te dzialke. Ktoś moze to potwierdzic?

Co do artykułu fajnie problem opisany i na tym koniec. JesZcze duzo czasu minie zanim te sprawy uregulują. Oby tylko nie zaszkodzili rolnikom

Opublikowano
Dnia 5.03.2019 o 21:19, RU68 napisał:

Takich debilnych wypowiedzi brakuje a skarbowy w przerwach kawowych to czyta 

Tyle mają do roboty, A ja bym bardziej bał się kogoś kto jest nad nimi jak ich , czysty przykład miałem 2 miesiące temu niedaleko mnie kilka osób kilka firm setki faktur  i miliony z vat do puki dało się obracać puste faktury a ile nakradli nikt nie udowodni bo fakturki znikły niczym były napisane 

I wszystko by im się dalej kręciło gdyby nie chęci większego i szybkiego zarobku bez pokrycia  

Opublikowano

Witam parę tygodni temu pisałem o tym czy moge odliczyć VAT od maszyn które kupiłem rok temu będąc na ryczalcie. Napisałem do krajowej izby skarbowej oto odpowiedź. W związku z tym wychodzi na to że chyba mogę 

Screenshot_20190310-092939_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20190310-093031_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20190310-093057_Samsung Internet.jpg

Opublikowano

tyle ile potrzebujesz 🤣 , musisz tylko pamiętać że zawsze musisz umieć się wytłumaczyć na co ci to i ile zużywasz .

Znajomy sprzedawca pasz mówił że raz miał kontrolę z US a gadke ma to ze wszystkiego się wytłumaczył , co kupił na co do czego np blacha na co on że na drzwi i pokazuje od hali itp itd , dopiero na koniec roboty znalazły jeden worek sprzedany bez paragonu i mandacik 

Opublikowano
54 minuty temu, sebe1033 napisał:

no możesz na maszyny jak najbardziej tylko pytanie czy nie odrzucą za to że nie masz Nipu na fakturze , chodź podobno można zastępować nr PESEL 

Pytałem się to nie powinno być z tym problemu 

Opublikowano

Do rafikkisiel miałem kiedyś zapytanie do ARiMR o interpretację przepisu na pierwszy rzut oka wszyscy byli przekonani że odpowiedz jest zrozumiała i jasna jak tu a po 4,5 roku okazało się ze nie tak jasna bo czytając tekst interpretacji biorąc oddech w innym miejscu treść można było odczytać dwojako .po dwóch latach bojów w NSA wygrałem . Ja bym nie rozliczał tego sam ale poprzez biuro księgowe z ubezpieczeniem zapłacisz kilka stów a ciężar odpowiedzialności spada na biuro -oddajesz Fv i na barkach biura jest czy ma być nip czy nie czy odliczyć czy nie po prostu bezpieczeństwo za kilka stów 

Opublikowano
2 godziny temu, RU68 napisał:

Do rafikkisiel miałem kiedyś zapytanie do ARiMR o interpretację przepisu na pierwszy rzut oka wszyscy byli przekonani że odpowiedz jest zrozumiała i jasna jak tu a po 4,5 roku okazało się ze nie tak jasna bo czytając tekst interpretacji biorąc oddech w innym miejscu treść można było odczytać dwojako .po dwóch latach bojów w NSA wygrałem . Ja bym nie rozliczał tego sam ale poprzez biuro księgowe z ubezpieczeniem zapłacisz kilka stów a ciężar odpowiedzialności spada na biuro -oddajesz Fv i na barkach biura jest czy ma być nip czy nie czy odliczyć czy nie po prostu bezpieczeństwo za kilka stów 

Zamierzam właśnie przez biuro rachunkowe to przeprowadzić, sam nawet nie wiem za bardzo jak ;)

Opublikowano
2 godziny temu, agrarmrc napisał:

A biuro rachunkowe i tak nie ponosi odpowiedzialności ... Co najwyżej w sprawie sądowej cywilnej ...

no nie masz racji mając umowę z biurem oddając prawdziwe dokumenty to biuro ponosi odpowiedzialność za błędy w interpretacji rolnik odpowiada za autentyczność dokumentów .Oczywiście że się zdarza iż księgowość próbuje uniknąć odpowiedzialności  

• Confused 1
Opublikowano

Dla ciebie to bez różnicy, limit 15 tysięcy obowiązuje tylko dla kupującego przy odliczeniu podatku dochodowego

Opublikowano
Dnia 10.03.2019 o 09:48, sebe1033 napisał:

no możesz na maszyny jak najbardziej tylko pytanie czy nie odrzucą za to że nie masz Nipu na fakturze , chodź podobno można zastępować nr PESEL 

Nie wiem już sam w biurze rachunkowym powiedzieli mi że mogę odliczyć do 2 miesięcy wstecz przed przejściem na vat. Nie mam pojęcia już gdzie szukać prawdy US sam nie wie odsyła do KIS księgowa to zawsze się może mylić może wiecie gdzie mogę pójść i upewnić się na 100%