Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, aro1975 napisał:

nic nie stoi na przeszkodzie abyś miał na VAT gospodarstwo i firmę  (miałem tak) - nie było problemów z rozliczeniem - nawet fajnie wychodziło bo koszty gospodarstwa wrzucałem w firmę i pomniejszałem nie tylko VAT ale i dochodowy (w działalności miałem wpisane usługi rolnicze)

Jak było fajnie to czemu już tak nie masz ? 😉

Co doradzić koledze? Żeby przestał kombinować i się czepił roboty na tych 100ha, albo jedno albo drugie. Można dobrze żyć z takiego areału, chybaże bardzo słabe gleby to wtedy rozumiem trochę ale to i tak ciężko...

Po za tym - z dziewczyną coś kombinować.. no nowoczesne czasy, ale żeby nie gospodarzył później na 80ha 😉

Opublikowano
on chce dzuewczynie wydzierzawic 20 ha . otwiera krus przechodzi na vat bierze prow . ciagnik maly bo na 20 ha to dostanie tak naprawde pomocnika . duzy ciagnik mozna w kredo za swoje . wtedy mozna pracowac za granica i dziewczyna ma gospodare on ma 100 ha 4 klasy i 50 bykow i mowil ze w de ma 2 tys euro na lape
Opublikowano
22 godziny temu, skywalker89 napisał:

Jak było fajnie to czemu już tak nie masz ? 😉

Co doradzić koledze? Żeby przestał kombinować i się czepił roboty na tych 100ha, albo jedno albo drugie. Można dobrze żyć z takiego areału, chybaże bardzo słabe gleby to wtedy rozumiem trochę ale to i tak ciężko...

Po za tym - z dziewczyną coś kombinować.. no nowoczesne czasy, ale żeby nie gospodarzył później na 80ha 😉

zawiesiłem działalność ponieważ  nie miała racji bytu (usługi związane z rolnictwem były tylko dodatkiem do głównej działalności nie związanej z rolnictwem) - zacząłem pracować na etacie - robię dokładnie to samo ale ZUS płaci za mnie pracodawca i prowadzę gospodarstwo (jest na VAT).

Opublikowano
Dnia 20.12.2018 o 20:48, Sadek napisał:

I przez takich uczciwi mają gorzej.

Mają gorzej ale też i sami uczą się kombinować ot co. Ja dzięki takim manewrom spłaciłem kredyt studencki, znalazłem robotę w budżetówce i dokupując po 0,5-1ha powiększyłem ogródek z 18ha do 33ha nie licząć dzierżaw. No i jeszcze MR i MGR się udało wziąć i rozliczyć a sprzęt został u mnie i dalej robi.

Moje pytanie jest inne - budowa pomieszczenia gospodarczego - taki garaż 3 wjazdowy+kotłownia+pomieszczenie socjalne. Ile byście odliczali VATu??
Bo mam dylemat -> 50 czy 75%.
100% odpada bo kotłownia pod dom i pod ten budynek (50/50%). W budynku trzy wjazdy garażowe z czego 2 na auta (osobówka 50% i pickup 100%) i trzeci jak trzeba coś zimą naprawiać itp. Jakieś rozsądne sugestie?

Opublikowano

Podatek rolny 2019

Stawka podatku rolnego, według polskiego prawa, to równowartość pieniężna 2,5 kwintala żyta za 1 ha przeliczeniowy. Według GUS średnia cena skupu żyta za 11 kwartałów poprzedzających kwartał poprzedzający rok podatkowy 2019 wyniosła 54,36 zł/dt.Podatek rolny w 2019 roku wyniesie więc 135,90 zł za 1 ha przeliczeniowy. Jest to kwota o 4,67 zł wyższa niż w 2018 roku, w związku z wyższą ceną skupu żyta przyjętą do wyliczeń.

Opublikowano
Dnia 21.12.2018 o 20:41, emtezecik napisał:

to jak zus placi pracodawca to pracujesz na etacie i do tego gospodara na vat a co z dofinansowaniami ?

MR nie weźmiesz, ale MGR jak najbardziej

Dnia 22.12.2018 o 12:29, Nikita_Bennet napisał:

Mają gorzej ale też i sami uczą się kombinować ot co. Ja dzięki takim manewrom spłaciłem kredyt studencki, znalazłem robotę w budżetówce i dokupując po 0,5-1ha powiększyłem ogródek z 18ha do 33ha nie licząć dzierżaw. No i jeszcze MR i MGR się udało wziąć i rozliczyć a sprzęt został u mnie i dalej robi.

Moje pytanie jest inne - budowa pomieszczenia gospodarczego - taki garaż 3 wjazdowy+kotłownia+pomieszczenie socjalne. Ile byście odliczali VATu??
100% odpada bo kotłownia pod dom i pod ten budynek (50/50%). W budynku trzy wjazdy garażowe z czego 2 na auta (osobówka 50% i pickup 100%) i trzeci jak trzeba coś zimą naprawiać itp. Jakieś rozsądne sugestie?

ja 50% bym odliczył

Opublikowano
u nas w gminie wójt i pslowcy chcieli podnieść podatek rolny, ale że większość ma pis i niezrzeszeni to stwierdzili że jeśli podnosić to nie tylko rolnikom ale wszystkim i się na tym skończyło podatek został na zeszłorocznym poziomie tym bardziej że w tym roku susza, więc to troche chore w słabym roku podatek podnosić.
Opublikowano
Dnia 19.12.2018 o 12:07, Sadek napisał:

VAT od maszyn możesz odliczyć nawet nie będąc vat-owcem tylko trwa to 5 lat o szczegóły pytaj w US ale 3 lata temu była taka możliwość tylko bardzo mało osób wie o tym.

Jesteś tego pewien? A od silosów i utwardzanie placu też można odliczyć nie będąc na VAT?

Dnia 20.12.2018 o 20:00, emtezecik napisał:

Mam problem poniewaz pracuje za granica na pelny etat .do tego posiadam 100 ha gospodarstwo obecnie ja skladam wnioski o doplalty ojviec pracuje w polsce na etat .jestesmy na ryczalcie .

1. Chcialbym przejsc na vat jedniczesnie pracujac w niemczech

2. czy moge wydzierzawic dziewczynie 20 ha zeby dostac na nia prow i

3. i zalozyc dzialalnosc gospodarcza ?

4. Czy do rozliczen vat potrzeba pelnego przepisu gospodarstwa bo jak rozliczyc 15 tys litrow paliwa na 20 ha ?

5. Chce zakupic nowy ciagnik a jednoczesnie chce pracowac za granica bo mam dobra kase .

6. Jak to zrobic ? 

1. Nie ma przeciwwskazań.

2. Możesz wydzierżawić.

3. Jeśli do tej pory nie była odpowiednio długo w KRUS, z nową DG wyląduje na ZUS.

4. Nie potrzeba pełnego przepisu gospodarstwa aby być rolnikiem.

5. Więc kupuj ciągnik i pracuj, jedno z drugi nie koliduje.

6. Po kolei z głową.

Dnia 22.12.2018 o 12:29, Nikita_Bennet napisał:

Skoro już jesteś zaznajomiony z ,,manewrami,, to dlaczego nie chcesz w całości tego puścić na 100%? Najwyżej rurę od pieca jakoś zamaskuj w taki sposób aby w oczy się nie rzucało że mieszkalny też ogrzewa.

Jeśli ten garaż budowany w zagrodzie to nie ma się czego obawiać normalnie traktuj go jako garaż rolniczy i tak też w pozwoleniu budowlanym powinien się zwać. W razie kontroli zaparkujesz tam ciągnikiem najwyżej.

Opublikowano
10 godzin temu, damianzbr napisał:

Skoro już jesteś zaznajomiony z ,,manewrami,, to dlaczego nie chcesz w całości tego puścić na 100%? Najwyżej rurę od pieca jakoś zamaskuj w taki sposób aby w oczy się nie rzucało że mieszkalny też ogrzewa.

Jeśli ten garaż budowany w zagrodzie to nie ma się czego obawiać normalnie traktuj go jako garaż rolniczy i tak też w pozwoleniu budowlanym powinien się zwać. W razie kontroli zaparkujesz tam ciągnikiem najwyżej.

pomieszczenie gospodarcze nie garaż. Kredytowane w jednym kredycie z domem mieszkalnym. Z projektu wynika że ogrzewanie będzie w pomieszczeniu gospodarczym (mam kuźwa dość marznięcia jak trzeba zrobić coś w samochodzie czy np c330 czy też zmienić oponę w przyczepie-koło odkręcę na zewnątrz ale łatwiej się zmienia w ogrzewanym pomieszczeniu). Ciągniki tam nie wejdą bo za wysokie a mają tam wejść samochody ewentualnie jak mi zbraknie gdzie sypać to zawsze te 10 ton zboża będę mógł walnąć na ziemię.
Rozważam dlatego 75% bo jednak poza ogrzewaniem i jednym z trzech wjazdów garażowych będzie ten budynek służył do gospodarstwa i rzeczy z nim związanych. 100% się obawiam ze względu na to gdzie teraz pracuję i jeszcze z 5-6 lat mam nadzieję, że będę pracował ;)

11 godzin temu, aro1975 napisał:

ja 50% bym odliczył

mogę 100% mogę 50%, a myślę właśnie 75 tylko nie wiem czy przejdzie w razie tłumaczenia się.

Opublikowano
10 godzin temu, damianzbr napisał:

Jesteś tego pewien? A od silosów i utwardzanie placu też można odliczyć nie będąc na VAT

Nie będąc na vacie nie odliczysz nic. Będąc na vacie możesz odliczyć część vatu z maszyn zakupionych do 5lat przed przejściem na vat.

Opublikowano

Tylko im więcej lat od wejścia na VAT tym mniejszy procent do odliczenia

Opublikowano
20 godzin temu, damianzbr napisał:

Jesteś tego pewien? A od silosów i utwardzanie placu też można odliczyć nie będąc na VAT?

Kolego pewny nie jestem bynajmniej tak to zrozumiałem że nie muszę być na vacie aby sobie cofnąć tylko przez 5 lat składam deklaracje na 20% raz w roku. 

Ale też nie twierdzę że jest tak jak pisze kolega że po przejściu VAT z maszyn do 5 lat.

Udaj się do US i tam dopytać.

Opublikowano

to jak chcesz vat odliczyć nie będąc na vacie 😮 🤔

Co innego budowle obory , silosy ,szamba , płyty można odliczyć ale nie Vat a z podatku rolnego 25 % wartości (albo 20%) od faktur może i rachunków za materiały budowlane. Ale tylko budowle rolnicze 

Opublikowano
8 minut temu, sebe1033 napisał:

to jak chcesz vat odliczyć nie będąc na vacie 😮 🤔

O uldze podatkowej wiem bo korzystam dla ryczałtowca 25 % z brutto dla vatowca 25% z netto.

Tak 2 lata temu pani w US mi powiedziała, bynajmniej tak zrozumiałem co rok deklaracja na 20% tzn że cały VAT by się zwrócił po 5 latach. Pewny tego nie jestem, będąc w US podpytam.

Opublikowano

jak przechodziłem na Vat to można było odliczyć Vat z zakupów wcześniejszych do 5 lat i jak ja zrozumiałem to odliczali 20% na rok (czyli dlatego 5 lat wstecz max ) , czyli jak coś kupiłeś 3 lata temu , to 3x20% użycia =60 % wykorzystane czyli możesz odliczyć pozostałe 40 % vat od zakupu 

Opublikowano

a komu masz zwracać ?

Jak będziesz na Vacie to Ci zwracają całość VATu od faktury 

To chodzi o to jak przechodzisz z ryczałtowca na vatowca , zakupiłeś coś przed czyli będąc ryczałtowcem to możesz do 5 lat wstecz vat odliczyć jak zostaniesz vatowcem, ale -20 % zużycia/użycia rocznie.