Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja polecam program Mała Księgowość Rzeczpospolitej .

Wprowadza się FV zakupu i sprzedaży do rejestru a program sam rozlicza i wypełnia deklaracje Vat-7. Zostaje tylko wydrukować deklaracje i rejestry.

Można w nim też wystawiać faktury ale ja z tego nie korzystam bo jak sprzedaje np.krowę na targu to wygodniej jest wypisać długopisem niż na komputerze + drukarka.

Wcześniej robiłem rozliczenie w Excelu , zrobiłem sobie dwa rejestry(aktywne tabelki wykonujące część obliczeń automatycznie) : zakupy i sprzedaż i do tego aktywny formulaz Vat -7

Tez można było ogarnąć ale teraz jest o wiele szybciej.

Rozliczenie miesiąca "na spokojnie" zajmuje mi ok. 40 min. mam 20 - 25 faktur.

Zapomniałem dodać: ten program kilka razy w roku jest jako dodatek do Rzeczpospolitej chyba za 5 PLN.

Pozdrawiam,

Paweł

Opublikowano

mam takie pytanie? czy na wszystkie "produkty" wystawiacie faktury? np jak sprzedajecie jedną jałówkę/krowę/tone zboża/jedną świnie(cokolwiek w małych ilościach) rolnikowi który nie jest na vacie to też mu fakture wystawiacie?

Opublikowano

koledzy mam takie pytanie... czy zdażyło się wam że przy takim samym nr pkwiu w różnych urzędach dali wam różne stawki podatku vat?? czy może ja tylko trafiłem na upierdliwego urzednika??

Opublikowano

Przeczytałem artykuł w Tygodniku Rolniczym że teraz na usługi weterynaryjne jest 22% VATu, przedtem było 7%. Czy ktoś inny z użytkowników o tym słyszał że się zmieniła stawka podatku na usługi weterynaryjne?

Opublikowano

koledzy mam takie pytanie... czy zdażyło się wam że przy takim samym nr pkwiu w różnych urzędach dali wam różne stawki podatku vat?? czy może ja tylko trafiłem na upierdliwego urzednika??

Nie sprawdzałem w pkwiu numerów, ale np. sól potasowa ma dwie stawki VAT i dlatego jak jest do celów rolniczych podpisuje się odpowiednie oświadczenie bo inaczej to ze stawką 22%

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mój tata przeszedł niedawno na Vat- zasady ogólne... Zamierzamy sprzedac ciagnik i ztad wywodzi sie moj problem. Czy jak go sprzedam to bede musial umiescic to w deklaracji podatkowej o sprzedarzy i czy nie bede mial z tym klopotów. Np. rozrzutnik czy inna maszyne to nietrzeba bo niesa zarejestrowane ale jesli chodzi o ciagnik to wlasnie niewiem bo jest to pojazd rejestrowany i czy sie nie przypierdzielą z urzedu do tego.

Prosze o szybko odpowiedz. Pozdrawiam

Opublikowano

Witam. Mam mały problem.Wystawiajac fakture sprzedaży krowy do ubojni przez nieuwage nie wpisalam numeru kolczyka krowy.nr siedziby tak a kolczyka nie,czy musze wystawic korekte?W koncu dostali paszport i wiedza co to za zwierze jakby co.pozdrawiam:)

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mój tata przeszedł niedawno na Vat- zasady ogólne... Zamierzamy sprzedac ciagnik i ztad wywodzi sie moj problem. Czy jak go sprzedam to bede musial umiescic to w deklaracji podatkowej o sprzedarzy i czy nie bede mial z tym klopotów. Np. rozrzutnik czy inna maszyne to nietrzeba bo niesa zarejestrowane ale jesli chodzi o ciagnik to wlasnie niewiem bo jest to pojazd rejestrowany i czy sie nie przypierdzielą z urzedu do tego.

Prosze o szybko odpowiedz. Pozdrawiam

nie musisz go nigdzie wykazywać.chyba że np kupowałeś do niego opony, robiłęś jakiś gruby remont i odliczałeś sobie te koszty od podatku, to wtedy moga się przyczepić w razie kontroli. co do innych maszyn to podobnie jest.

najlepiej zadzwoń do US

Opublikowano

być może odp. na moje pytania już była ale się nie doczytałem.

co w przypadku kiedy przechodze na vat, kupuje ciągnik. pługi, np. oponu do drugiego ciągnika, no i srodki do prod. (ropa, nawozy, opryski,)odzyskuje zapłacony vat! po jakim czasie moge z powrotem przejść na ryczałt, czy musze wracać różnice vatu zapłaconego a odebranego, jak się z tego wyplątać gdy już się doposaże w maszyny i vat będzie dla mnie nie opłacalny?

Opublikowano

z powrotem na ryczałt to wiem że 5 lat, natomiast co do dalszej cześć twojego pytania ciężko odpowiedzieć, bo nawet tu pamiętam ostrą dyskusje na ten temat i tak na prawdę stanęło na niczym... zdania są podzielona

Opublikowano

ja za ubiegły rok do urzędu skarbowego wpłaciłem (teoretycznie) 3900zł. a zwrotu miałem 9600 zł. Bez kombinowania, bez inwestycji. Czyli zysk z przejścia na Vat 1800zł.