Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Kolego służysz pomocą czy tak bardziej informacyjnie ?

Jak najbardziej służę pomocą.

To element mojej pracy.

US czy UKS zawsze mogą żądać wyjaśnień. Przy pierwszych zwrotach VAT zapewne mogą dokonać czynności sprawdzających, aby zweryfikować zasadność zwrotu.

Czym innym jednak kontrola z US czy UKS, a czym innym czynności sprawdzające.

Opublikowano

Jezeli od zakupu nie został odliczony podatek VAT to tak, jednak najlepiej zabezpieczyć się interpretacja indywidaulną, jest kilka/kilkanascie korzystnych.

Faktura VAT marża zawiera tylko kwotę do zaplaty, a VAT-u do zapłaty nie ma bo jak zauwazyłeś sprzedaz jest po niższej cenie niż zakup. Czy marża ma zastosowanie tylko w przypadku gdy sprzedajemy drożej niż kupiliśmy?

Opublikowano (edytowane)

Ja w tym temacie zdecydowanie specjalistą nie jestem jednak czy vat marża nie zawiera ceny brutto? Plus marża sprzedającego? Która również zawiera podatek vat (czy też tylko marżę nieopodatkowaną podatkiem vat a jedynie podatkiem dochodowym któremu rzecz jasna nie podlegamy?)? Jeśli jest taka możliwość to prosił bym o szersze wyjaśnienie jak to wygląda w praktyce i jak to właśnie w praktyce zastosować aby jak najmniej stracić/najwięcej zyskać?
PS: vat marża chyba powinna obowiązywać w przypadku gdy sprzedajemy drożej niż kupiliśmy- w przeciwnym wypadku marża była by ujemna? Trochę to nielogiczne... Aczkolwiek szukać logiki w prawie podatkowym...

Edytowane przez daremw
Opublikowano

VAT marża może być zerowa czy ujemna, zależy jak to nazwać, występuje wtedy gdy sprzedajesz taniej niż kupiłeś, podatku nie płacisz wtedy wgl.

Opublikowano (edytowane)

Podam kilka linków do interpretacji indywidualnych które ewidentnie wskazują dwa warunki: 1. zakup na umowę kupna-sprzedaży, 2. zamiar sprzedaży w trakcie kupna(nie ważne czy chcesz sprzedać to za rok czy za 10 lat ale musiałeś mieć chęć sprzedaży "kiedyś")

1. https://interpretacje-podatkowe.org/samochod/itpp2-443-976-14-ap

2. https://interpretacje-podatkowe.org/samochod/ilpp2-443-212-14-2-ak

3. https://interpretacje-podatkowe.org/marza/ilpp2-443-243-14-4-mr

Pod 3 linkiem jest pytanie czy jak sprzedaż będzie w takiej samej cenie jak zakup(czyli podatek wyniesienie 0 zł) to nie będzie problemu, jak widać znowu przytaczają że jedynymu warunkami są te dwa które wyżej wymieniłem(+ jeszcze jeden który dotyczy jakie towary mogą być na fakturę marża(ale to już chyba każdy wie), kiedyś widziałem także interpretacje o ujemną marżę, odpowiedź była identyczna...

@edit

Tutaj interpretacja ogólna ministra finansów dot. stosowania faktur vat marża w turystyce i czy można stosować ujemną marżę, odpowiedź taka że można, a turystyka korzysta z identycznych przepisów dot. faktury var marża jak sprzedaż samochodów

http://www.mf.gov.pl/documents/764034/3189310/Dz.+Urz.+Min.+Fin.+z+dnia+8+grudnia+2015+r.+-+poz.+84+-

Edytowane przez PATr
Opublikowano

Generalnie nie musi być to umowa kupna-sprzedaży.

Art. 120 ust. 10 ustawy VAT to reguluje.

Auto zostało nabyte na umowę lub VAT marże czy została wystawiona na nie "zwykła' FV?

Opublikowano

Panowie a jak to wygląda w mojej sytuacji. A mianowicie Teść będzie przepisywal mi gospodarstwo teraz jest jest na recie chorobowej z powodu uszkodzonych nerek, jak przepisze na mnie gospodarstwo to on dostanie 100 procent renty a ja chcę zaraz przejść na VAT bo chce zacząć budować spory garaż ze stodoła bo teraz nie można się z niczym pomieścić a patrzeć nie mogę jak wszystko stoi pod chmurką. Ale do rzeczy. Czy teść po przepisaniu może zostawić sobie zwierzęta i do czasu ich sprzedaży bo połowa opasów jest jego i nie chciał bym ich sprzedać żeby mu nie dali z VAT, w końcu to jego a na cały rok ma do nich pasze by je wykarmic. Jak to można rozwiązać?

Opublikowano

Generalnie nie musi być to umowa kupna-sprzedaży.

Art. 120 ust. 10 ustawy VAT to reguluje.

Auto zostało nabyte na umowę lub VAT marże czy została wystawiona na nie "zwykła' FV?

Fakt zapomniałem o zakupie na VAT marża
Opublikowano

Czyli jak kupione na fakture vat ,to musi być sprzedane na fakture vat,a jak jest z samohodem osobowym ,byl kupiony nowy odliczone 5000 vatu ,jak bym chcial sprzedać to  cale 23 % vatu musze odprowadzić

Opublikowano

Zakup na fakturę vat=sprzedaż na fakturę vat(nie ważne ile odliczyłeś czy 6000 zł czy 50% czy inne cuda były)

Jedynym odstępstwem jest to jak kupiłeś na fakturę vat gdy nie byłeś jeszcze na vacie i nie mogłeś odliczyć vatu wtedy możesz sprzedać na fakturę vat marża(ewn. przekazać darowizną na rodzinę i po 6 miesiącach tamta osoba sprzedaje na umowę k-s)

Opublikowano

Zakup na fakturę vat=sprzedaż na fakturę vat(nie ważne ile odliczyłeś czy 6000 zł czy 50% czy inne cuda były)

Jedynym odstępstwem jest to jak kupiłeś na fakturę vat gdy nie byłeś jeszcze na vacie i nie mogłeś odliczyć vatu wtedy możesz sprzedać na fakturę vat marża(ewn. przekazać darowizną na rodzinę i po 6 miesiącach tamta osoba sprzedaje na umowę k-s)

Darowizna jedynie się opłaca jak nie był odliczony VAT, jak był odliczony to przy wyprowadzaniu samochodu z ewidencji śt trzeba oddać VAt od wartości rynkowej.

Co do zakupu na fakturę VAT bez odliczenia a poźniej sprzedaż na VAT marże to bym się zastanowił mocno:

Przepisy ust. 4 i 5 dotyczą dostawy towarów używanych, dzieł sztuki, przedmiotów kolekcjonerskich lub antyków, które podatnik nabył od:

1) osoby fizycznej, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej, niebędącej podatnikiem, o którym mowa w art. 15, lub niebędącej podatnikiem podatku od wartości dodanej;

2) podatników, o których mowa w art. 15, jeżeli dostawa tych towarów była zwolniona od podatku na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 2 lub art. 113;

3) podatników, jeżeli dostawa tych towarów była opodatkowana zgodnie z ust. 4 i 5;

4) podatników podatku od wartości dodanej, jeżeli dostawa tych towarów była zwolniona od podatku na zasadach odpowiadających regulacjom zawartym w art. 43 ust. 1 pkt 2 lub art. 113;

5) podatników podatku od wartości dodanej, jeżeli dostawa tych towarów była opodatkowana podatkiem od wartości dodanej na zasadach odpowiadających regulacjom zawartym w ust. 4 i 5, a nabywca posiada dokumenty jednoznacznie potwierdzające nabycie towarów na tych zasadach.

Opublikowano

Owszem chodziło mi o sprzedaż jak nie było możliwości odliczenia vatu(może niezbyt prosto to wyjaśniłem), w interpretacjach indywidualnych us pozwałał w takim przypadku na sprzedaż na fakturę vat marża ale dlatego napisałem że najbezpieczniejszą opcją jest mimo wszystko darowizna i sprzedaż po 6 miesiącach

Opublikowano

Panowie a jak to wygląda w mojej sytuacji. A mianowicie Teść będzie przepisywal mi gospodarstwo, teraz jest na recie chorobowej z powodu uszkodzonych nerek, jak przepisze na mnie gospodarstwo to on dostanie 100 procent renty a ja chcę zaraz przejść na VAT bo chce zacząć budować spory garaż ze stodoła bo teraz nie można się z niczym pomieścić a patrzeć nie mogę jak wszystko stoi pod chmurką. Ale do rzeczy. Czy teść po przepisaniu może zostawić sobie zwierzęta i do czasu ich sprzedaży bo połowa opasów jest jego i nie chciał bym ich sprzedać żeby mu nie dali z VAT, w końcu to jego a na cały rok ma do nich pasze by je wykarmic. Jak to można rozwiązać?

Opublikowano

Normalnie nie przepisuje ci ich, w sumie przepisanie zwierząt to w ARiMR w akcie zaznacza czy z inwentarzem czy bez, jeżeli dzielicie to pewnie trzeba wypisać numery (jeżeli część ci przekaże).

Opublikowano

Panowie a jak to wygląda w mojej sytuacji. A mianowicie Teść będzie przepisywal mi gospodarstwo, teraz jest na recie chorobowej z powodu uszkodzonych nerek, jak przepisze na mnie gospodarstwo to on dostanie 100 procent renty a ja chcę zaraz przejść na VAT bo chce zacząć budować spory garaż ze stodoła bo teraz nie można się z niczym pomieścić a patrzeć nie mogę jak wszystko stoi pod chmurką. Ale do rzeczy. Czy teść po przepisaniu może zostawić sobie zwierzęta i do czasu ich sprzedaży bo połowa opasów jest jego i nie chciał bym ich sprzedać żeby mu nie dali z VAT, w końcu to jego a na cały rok ma do nich pasze by je wykarmic. Jak to można rozwiązać?

a ja radze najpierw zapytac sie w KRUSie czy moze uzyskac dochod z dzialalności rolniczej bedac na rencie?
Opublikowano

Czyli on swoje zwierzęta może sprzedać a ja swoje a vat odprowadze do US a jemu zostaje cena brutto w kieszeni.

Vat rozliczysz w zakupach ^^

Opublikowano

A jak to wygląda z tymi kasami fiskalnymi? Czytam i nie rozumie. Podam przykład. Powiedzmy że sprzedaje opasy średnio 2 sztuki na miesiąc i raz w roku w jednym miesiącu 10 sztuk, (powiedzmy że za sztukę wyjdzie 5tys zł z VAT) to muszę mieć kasę? Albo 2 lub 3 razy w roku sprzedam partie po 10 sztuk to muszę mieć kasę?

Opublikowano

Sprzedajesz Vat-owcowi czy na ryczałt, jeżeli Vat-owcowi to nie musisz mieć kasy.

Żona miała działalność części do samochodów i maszyn rolniczych i też było bez kasy bo sprzedaż była tylko podmiotom gospodarczym.