Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A kiedy sprzedałeś ten ciągnik w tym roku czy ubiegłym?

Z drugiej strony, ta kasa nie jest taka straszna chyba , cześć kosztów zakupu US zwróci , a sprzedaż i tak ewidencjonować trzeba , czy w zeszycie czy na kasie.....

Opublikowano

Czekajcie no panocki i panie. Jeśli dobrze rozumiem to kasa fiskalna jest potrzebna rolnikowi rozliczającemu się z vat w sytuacji jeśli sprzedał w poprzednim roku za pow. 20 000 zł rolnikowi nie rozliczającego się z vat. I to jest tylko i wyłącznie taka sytuacja ??

Mógł by mi ktoś rozwinąć pojęcie sprzedaż nie fakturowaną??

A tak po za tym to co daje wprowadzenie kas fiskalnych ??

Opublikowano

Do tego limitu wliczasz sprzedaż na rzecz osób fizycznych nie prowadzących dział. gosp. (sprzedaż bez faktury , osobie prywatnej ), i sprzedaż na rzecz rolników ryczałtowych 9 bo takim tez nie masz obowiązku wystawiać faktury)

Sprzedaż niefakturowana. to właśnie sprzedaż na rzecz tych osób- nie musisz dla nich wystawiać faktury, chyba ze te osoby tego chcą.

Opublikowano

jeśli wcześniej ( ubiegły rok) dokonałeś takiej sprzedaży to limit liczysz od 1 stycznia do 31 grudnia

W ubiegłym roku 2012 sprzedałem maszyne dla ryczałtowca za 3tyś netto, wystawiłem mu fakture, W 2013 nic nie sprzedaje dla ryczałtowca(ani maszyn, ani płodów rolnych). W 2014 sprzedaje maszynę za 100tyś, czy w 2015 bede musiał mieć kasę?

Opublikowano (edytowane)

Następna sprzedaż po tych 100 tys już na kasę, bez względu na rok następnej takiej sprzedaży

To że wystawiłeś fakturę na rzecz RR nie ma nic do rzeczy , taką sprzedaż też wliczasz do limitu ( w skali rocznej oczywiście), tak jak każdą inną sprzedaż na rzecz os. fiz. nie prowadzących działalności gosp. bez względu na to czy wystawisz dla nich fakturę czy nie.

W ten limit wliczasz sprzedaż brutto

Edytowane przez ONA77
Opublikowano (edytowane)

Dzwoniłem na krajowa informację podatkową tel 223300330 i z tego co mi powiedziano to

jezeli sprzedaje ciągnik rolnikowi ryczałtowemu który nabyłem przed przejściem na rozliczenie wat i pomimo tego że jego wartość wynosi 50 tys zł to nie muszę miec kasy fiskalnej ale pod warunkiem że wcześniej nie dokonywałem zadnej sprzedaży dla rolnika ryczałtowego ani nie będe miał jej póżniej bez względu na czas Kazda póżniejsza sprzedaż musi być już ewidencjonowana na kasie Spredaż takiego ciagnika może byc na zwykłą umowe kupna sprzedaz nie musi byc to faktura no chyba ze kupujacy bedzie ją chciał

Jednak mysle ze każdy przypadek musi byc rozpatrywany indywidualnie i proponuje udac sie do jakiegos dobrego biura rachunkowego albo Urzędu skarbowego i tam przedstawic swoja sytuację aby uniknąć póżniejszych nieprzyjemnosci

Edytowane przez areknn
Opublikowano

A ja mam pytanie z innej beczki.

Jeśli ustawowo US ma 60 dni na zwrot vatu, to dotyczy to dni roboczych czy ogólnie dni od złożenia deklaracji? Jestem właśnie przed pierwszym zwrotem i zastanawiam się jak to jest z tymi dniami. :mellow:

Opublikowano

Dzwoniłem na krajowa informację podatkową tel 223300330 i z tego co mi powiedziano to

jezeli sprzedaje ciągnik rolnikowi ryczałtowemu który nabyłem przed przejściem na rozliczenie wat i pomimo tego że jego wartość wynosi 50 tys zł to nie muszę miec kasy fiskalnej ale pod warunkiem że wcześniej nie dokonywałem zadnej sprzedaży dla rolnika ryczałtowego ani nie będe miał jej póżniej bez względu na czas Kazda póżniejsza sprzedaż musi być już ewidencjonowana na kasie Spredaż takiego ciagnika może byc na zwykłą umowe kupna sprzedaz nie musi byc to faktura no chyba ze kupujacy bedzie ją chciał

Jednak mysle ze każdy przypadek musi byc rozpatrywany indywidualnie i proponuje udac sie do jakiegos dobrego biura rachunkowego albo Urzędu skarbowego i tam przedstawic swoja sytuację aby uniknąć póżniejszych nieprzyjemnosci

Czyli sprzedaż powyżej limitu (obecnie 20 tys) blokuje nam sprzedaż dla innych rolników ryczałtowych lub zwykłych ludzi?

Prosty przykład, sprzedaję ciągnik za 41 tys i już świnki dla sąsiada (nawet nie będącego rolnikiem) sprzedać nie mogę?

Chodzi mi o sytuację aby nie wpakowac się w kasę.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak, przy założeniu ze sprzedajesz te świnki os. fiz. bez działalności lub RR

Edytowane przez ONA77
Opublikowano

A ja mam pytanie z innej beczki.

Jeśli ustawowo US ma 60 dni na zwrot vatu, to dotyczy to dni roboczych czy ogólnie dni od złożenia deklaracji? Jestem właśnie przed pierwszym zwrotem i zastanawiam się jak to jest z tymi dniami. :mellow:

Dni kalendarzowych. Liczysz wszystkie dni.

Opublikowano

@kissmy, jeśli są to środki z majątku wspólnego i nie maja rozdzielności to nie muszą . Nie można darować czegoś co i tak jest wspólne.

Jeśli nie spełniają tych warunków to zgłaszasz darowizna w zakresie podatku od spadku i darowizn nie pcc

• Like 1
Opublikowano

pity też składałem przez edeklaracje, jest to super opcja, bowiem w moim US trzeba ostro naciskać, aby otrzymać jakiekolwiek potwierdzenie złożenia dokumentów a tutaj wszystko robi się samo, ale już z vatem może nie być tak różowo, można przez edeklaracje załączyć wyjaśnienia do korekty?

Opublikowano (edytowane)

w treści e deklaracji (jak zaznaczysz opcje korekta) masz okienko gdzie wpisujesz uzasadnienie przyczyn korekty , wiec wszystko zgodnie z prawem.

Edytowane przez ONA77
Opublikowano

Witam

Dziś byłem w US w płocku złożyć wniosek. Chcąc złożyć wniosek by być podatnikiem vat powiedziabno mi że muszę mieć REGON. Wyjaśniono,że to coś takiego, co mówi jaki jest profil gospodarstwa itp. Czy ktoś też miał taką sytuację? skąd mam wziąść regon i co to jest?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

Opublikowano (edytowane)

@majs udaj się do Urzędu Statystycznego na Twoim terenie i tam wyrobisz REGON

Z tego co pamietam to do wyrobienia Regonu potrzebny jest Akt własności (notarialny) gospodarstwa, NIP, i chyba nakazy podatkowe

Edytowane przez marulekk