Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

jestem na vacie kupuje od mojego sasiada słome w belach zaraz po zniwach który jest zwyklym rolnikiem nie ma zadnej hodowli tylko 10 ha ziemii. czy moge odliczyc vat z tej slomy pomagajac mu wypelnic fakture vat rr? Jaka jest stawka na slome?

Edytowane przez jarcooo
Opublikowano

Na prawdę pan google nie gryzie..pierwsza lepsza strona i jest stawka na słomę 8%.

Jak bedzie z kupnem od rolnika nie mam pojęcia bo nie stosowałam, ale parę razy ten temat przewijał się

Opublikowano (edytowane)

Hmm..to dlaczego w necie wszedzie widze 8%?

Z tego co czytam i widzę to 7% było chyba przed nowelizacją a po 1 stycznia 2011 jest te 8.

No ale ktoś zapewne potwierdzi lub zaprzeczy moim przemyśleniom, aby nie wprowadzać kolegi w błąd.

Edytowane przez Madzia20
Opublikowano

Może wyda Wam się to głupie ale mam taką małą propozycje aby moderator tego działu (albo jakiś user) stworzył nowy temat (od razu niech zamknie aby nikt nie mógł dopisywać) z podstawowymi informacjami co do VATu,czyli np. krok po kroku jak przejść na Vat, stawki % dla różnych produktów-zwierząt, kody PKWiU bądź link do strony, co jest wymagane (jakie rejestry itd.) dla Vatowca, opisać jakie są procedury rozliczania się miesięcznie/kwartalnie, że można odliczyć wszystko co jest wykorzystane w gospodarstwie a nie w domu itd... itp...

Następnym razem jak jakiś "nowy" człowiek zapyta o te podstawowe zagadnienia to się wklei linka do tego tematu i po kłopocie. Wy nie będziecie się wkurzać, że często wyskakuje ktoś z tymi pytaniami a temu "nowemu też się nie chce przeszukiwać ponad 200 stron

To jest luźna propozycja więc nie krzyczcie mocno :)

Opublikowano

A ja jestem bardzo za

Po po pierwsze dlatego że czasami tutaj cały czas powtarzających się pytań nie chce mi się czytac i odpowiadać

A po drugie że sama jak chciałam coś tu wiedzieć to też było mi trudno znaleźć odp.na swoje pytania i czytałam te wszystkie strony.

Potem mając jakies już pojęcie pytałam o konkrety...

A tak byłoby przynajmniej te najważniejsze rzeczy wypisane..tylko aby ktoś chciał to tak ładnie napisac itd

Opublikowano
...Następnym razem jak jakiś "nowy" człowiek zapyta o te podstawowe zagadnienia to się wklei linka do tego tematu i po kłopocie. Wy nie będziecie się wkurzać, że często wyskakuje ktoś z tymi pytaniami a temu "nowemu też się nie chce przeszukiwać ponad 200 stron...

Następnym razem "nowy" użytkownik naszego forum przeczyta co to jest bycie dzieckiem neostrady oraz jakie są zasady korzystania z for internetowych itp i będzie grzeczenie przeglądał ostatnie 10 stron danego tematu a jak nie to moderator powinien wlepić punkciki i po kłopocie.

Szanujmy się nawzajem.

Opublikowano

witam biore kredyt dla młodego rolnika na ciągnik dowiedziałem sie że niedostanę kredytu na vat jeśli będe na vacie mam kasy tylko na wkłat własny. moje pytanie nieda sie przejść na vat po zakupie i odliczyć tego vatu?

Opublikowano

Możesz starać się o kredyt jak jesteś ryczałtowcem, następnie przejść na vat i kupić ciągnik ale nie wiem czy później bank nie będzie mógł się do czegoś przyczepić... Lepiej wziąć kredy komercyjny i po przyspieszonym zwrocie vatu spłacić kredyt.

Opublikowano

Arek: o takim wale to jeszcze nie slyszalem :P bank pewnie by sie ucieszyl scigajac go o wyludzenie kreduty :)

jacek1114

w kazdym razie jak jestes na ryczałcie przejdz na vat, najlepiej na rozliczenie miesieczne, jak na vat nie masz to wez kredyt obrotowy na sama wartosc vatu, to wtedy bank na pewno Ci da, wez preferencje na ciagnik, potem zlozysz o przyspieszony zwrot vatu i z tego vatu splacicsz ta obrotowke, albo pojedziesz do Las Vegas jak wolisz.

Teraz moje pytanie: jesli dostane od rodzicow 20.000 zl i zglosze do us darowizne w pierwszej linii, a rodzice sa na ryczalcie to us ma prawo sprawdzic skad oni maja te 20.000 zeby mi dac, rodzi tu o znajomy motyw podzialu umow i to na jakie konto wpadnie kasa i ze trzeba ja potem odpowiednio przelac

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich mam takie pytanie moja dziewczyna kupuje laptopa i zamierzam wziać fakture na siebie czytałem że można odliczyć tylko ze ona bedzie z niego korzystała i bedzie częściej stał u niej czy nie ma strachu takie cos zrobić za rok już bedzie stał u mnie bo się przeprowadza ??

Edytowane przez skoti22
Opublikowano

jak przyjada to moge powiedziec że jest w naprawie i pożniej im pokazac papiry będą u mnie wgram tam jakieś swoje pierdoły związane z gospodarstwem i powinno bć dobrze a na kontrole to najpierw muszą sie chyba umówic ??

Opublikowano

Witam wszystkich mam takie pytanie moja dziewczyna kupuje laptopa i zamierzam wziać fakture na siebie czytałem że można odliczyć tylko ze ona bedzie z niego korzystała i bedzie częściej stał u niej czy nie ma strachu takie cos zrobić za rok już bedzie stał u mnie bo się przeprowadza ??

Na kontrole będziesz musiał przywieźć dziewczynę z laptopem lub sam laptop. Jak wolisz.

A radze niech się przeprowadzi po ślubie bo ksiądz proboszcz dokona kontroli:P

Opublikowano

skoti22 spokojnie odpisujesz, kontrola u podatnika jest wcześniej zapowiadana, poza tym nie wszystkie środki trwałe musisz mieć w miejscu zarejestrowania działalności (np. zapomniany laptop mógł pojechać tego dnia samochodem, kierowanym przez twego rodzica, do księdza proboszcza celem ustalenia wspomnianego już wcześniej ślubu)

Opublikowano

Arek: o takim wale to jeszcze nie slyszalem :P bank pewnie by sie ucieszyl scigajac go o wyludzenie kreduty :)

jacek1114

Teraz moje pytanie: jesli dostane od rodzicow 20.000 zl i zglosze do us darowizne w pierwszej linii, a rodzice sa na ryczalcie to us ma prawo sprawdzic skad oni maja te 20.000 zeby mi dac, rodzi tu o znajomy motyw podzialu umow i to na jakie konto wpadnie kasa i ze trzeba ja potem odpowiednio przelac

Co do pierwszego, to normalna rzecz. Nie jeden już tak robił. Bedąc na ryczałcie składa się o kredyt brutto, przechodzi na vat i dopiero wystawia fakturkę. Jak komuś kasa potrzebna...wszystko w świetle prawa i beż zadnych tam wyłudzeń jak piszesz.

Co do drugiego, to w ostatnich czasach było 2x o darowiźnie, a później gadają, że się czepiam :) Mogą poprosić rodziców o wyjaśnienie, z kąt mieli kasę na darowiznę, choć nie sądzę żeby się do takiej kwoty przyczepili.

jak przyjada to moge powiedziec że jest w naprawie i pożniej im pokazac papiry będą u mnie wgram tam jakieś swoje pierdoły związane z gospodarstwem i powinno bć dobrze a na kontrole to najpierw muszą sie chyba umówic ??

Oddając coś do naprawy zawsze dostajesz jakiś papier. Jak im od razu pokażesz taki papierek, to myślę ze bedzie ok. Co do umawiania się na kontrolę, to z reguły dzwonią z 2-3 godz. przed przyjazdem, ale zawsze możesz powiedzieć, że Cię nie ma :D

Opublikowano

do mnie dzwonią z reguły na tydzień przed kontrolą (US Lublin), 2 godz. przed to kpina - rolnik nie jest urzędnikiem przykutym do biurka i nie ma obowiązku wyczekiwać na telefony ze skarbowego!

ja mam środków trwałych kilkadziesiąt np. maszyny - w sezonie są w ruchu, poza sezonem część garażuję w innych lokalizacjach niż moje gospodarstwo - w 2-3 godz. nawet 50% nie ściągnę na kontrolę

Opublikowano (edytowane)

ciekawe z tymi zapowiedziami kontroli, najwyrażniej co urząd to inaczej;

Od ponad 2 lat jestem na Vacie, przed przejściem przeczytałem cały ten temat (+ wójek Google). Zdecydowałem się przejść na Vat, pewnie jak wiekszość, przed zakupem maszyn na modernizację. Przejscie na Vat, zakup ciągnika za ponad 200 tys. złożony Vat-7 + wniosek na przyspieszony zwrot (chodziło o szybką spłate kredytu) - no i kontrola.

Miałem 3 faktury: na pieczątkę firmową; na ON; na ciagnik. No i lipa - nie odebrałem ciągnika od dilera przed kontrolą US. Błąd - stwierdzono wykroczenie skarbowe (wyłudzenie zwrotu Vat na ponad 40 tys.) - kara - 210 zł. i złożenie korekty. Kontrolujaca czepiła się też, że skoro nie ma ciagnika to po co ON - uratowało mnie pismo użyczenia ciągnika od ojca (pomys z tego forum).

Od tej wpadki do dzisjaj (odpukać) bez dalszych wpadek.

Rozliczam się sam, odrzucając grubsze zakupy (środki trwałe) wychodzę na niewielki plus. Myślę, że było warto, szczególnie, że niedługo wszyscy rolnicy zostaną zmuszeni do pełnej księgowości.

Przepraszam za te wypociny, ale czytam ten temat od ponad 2 lat i teraz postanowiłem się zarejestrować.

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

A prowadzisz ewidencję sprzedaży i zakupów czy tylko zbierasz faktury, bo teraz podobno ewidencja nie jest potrzebna (w sumie same faktury to tak samo ewidencja)?

A odnośnie tego słynnego użyczenia ciągnika, to czy jak mam w umowie darowizny gospodarstwa, że przejmuje z wszystkimi maszynami, ciągnikami, itp. to to wystarczy dla US, czy muszę je też przerejstrować w starostwie na siebie?

Pozdrawiam