Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też byłem w gminie i do tej pory nie pobierali opłat ale w grudniu podobno wszedł w życie jakiś przepis który nakazuje pobór opłaty skarbowej za kopie.

Ja na miejscu nie płaciłem. 5zł musiałem zapłacić od kopii faktury potwierdzonej za zgodność przez panią z mojej gminy, którą wysyłam listem wraz z wnioskiem do innej gminy bo brak czasu żeby tam pojechać.

Tak zostałem telefonicznie poinformowany.

Opublikowano

tak jest kolego @socha. My tu za cienkie bolki jesteśmy, aby szanowna IS sie do nas fatygowała. Więc się tak kolego @pawelek98 nie oburzaj, bo raczej Ty nie masz racji! Baaaardzo wątpliwe abym musiał kiedyś u siebie parzyć kawę komuś z IS.

Miałem 3x kontrole US u siebie w gospodarstwie, troche zadali pytani przy kontroli. Prucz tego kilka razy wiozłem faktury do US do kontroli przy okazji zwrotów, wieć myśle. że ciut wiem z czym to się je.

Ja od kiedy jestem na VAT nie mam żadniej faktury z wpisanym jakimś tam nr rejestracyjnym pojazdu. Na stacjach pytają, bo taki mają program (a to dla wygody większych firm kożystających z tzw. floty). Ja wpizuje zawsze "kanister", a jakbym powiedział, że nie ma być nic to jest to ich psim (sorry za wyrażenie) obowiązkiem, aby tam nie było nic.

Zresztą proszę link co musi zawierać faktura :)http://bip.minrol.gov.pl/DesktopModules/Announcement/ViewAnnouncement.aspx?ModuleID=1633&TabOrgID=1752&LangId=0&AnnouncementId=11538&ModulePositionId=2322

I śmieszne aby US udowadniać swoją niewinność, bo tankując prywatne auto mogę wziąć paragon czy fakturę, którą za drzwiami wyrzucę do kosza i nikt mi tego nie zabroni, bo nie mam obowiązku ich trzymania - starczy mi tych z gospodarstwa.

Ja często długopisem piszę na fakturach (np. za farby, stal itp.) doczego zużyte, unikam w ten sposób zbędnych pytań, bo ja odpowiedziałem już na fakturze.

@Traktorzysta25 zdaje się, że u mnie biorą około 150/m-c, ale idzie sie dogadać

Opublikowano

dzięki kolego socha za inf, ja miałem kilka razy konteolę z us ale tylko papiery sprawdzali, a co do rozlicznia vatu to sam rozliczam bo tak to chyba te 150 netto co miesiąc trzebabybyło oddać, a tak człowiek świadomy i wie co podpisuje jak sam zrobi, bo ci wypełniacze vat to za swoje błędy nie odpowiada tylko płatnik, z drugiej strony wypełniacze deklaracji mają często koleżanki w US i czasem pomóc mogą,

Opublikowano

ja kupuje paliwo hurtem po 2-3 tyś i na faturze nie pisze ani zbiornik ani nr. ciągnika i podczas kontroli gość tylko poszedł zobaczyć czy mam zbiornik że jednorazowo mogę tyle wlać a jak zobaczyl że jeszcze mam dystrybutor to już mu zupelnie pasowalo

Opublikowano (edytowane)

No myślę ze my nie rozprawiamy o 2-3 tyś.L , bo to jasna i czysta sytacja, tylko jak masz fakturę np na 60L :)

Choć z mojego punktu widzenia nie ma o czym gadać :rolleyes:

Ja to bym podtrzymał temat sprzedaży tego darowanego ciągnika!

Edytowane przez darolee
Opublikowano

A ja mam takie pytanie jestem vatowcem co w przypadku gdy sprzedaje warzywa komuś kto nie prowadzi żadnej działalności czy normalnie powinienem mu wypisać fakture czy może wogóle nie powinienem tak sprzedawać? jeszcze jedno czy za jakąkolwiek sprzedaż mogę wziąść gotówke do ręki czy tylko przelew na konto?

Opublikowano (edytowane)

mniej więcej już wiem a co gdy sprzedaje i wystawiam fakture mogę wziąść pieniądze do ręki czy musi być przelew?

Edytowane przez TOMI697
Opublikowano (edytowane)

Witam. Właśnie się staram o Kredyt Preferencyjny. Jako że jestem vatowcem, wkładem własnym będzie kwota vatu od ceny brutto kupowanych maszyn. Te maszyny bedą również jako poręczenie dla Banku. Czy później będę mógł od całej kwoty odliczyć sobie vat, żebym mógł odzyskać wkład wlasny? Nie ukrywam,że i na to biorę kredyt.

Edytowane przez jarecki01
Opublikowano

Witam. Właśnie się staram o Kredyt Preferencyjny. Jako że jestem vatowcem, wkładem własnym będzie kwota vatu od ceny brutto kupowanych maszyn. Te maszyny bedą również jako poręczenie dla Banku. Czy później będę mógł od całej kwoty odliczyć sobie vat, żebym mógł odzyskać wkład wlasny? Nie ukrywam,że i na to biorę kredyt.

Myślę, że kredyt i przepisy Arimr to jedno, a vat to drugie. Przez to jest kredytowana tylko kwota netto bo vat możesz odliczyć. Takie jest moje zdanie.

zgodnie z prawem przelew musi nastąpić chyba powyżej 10 tyś euro :)

A co do faktury to przecież piszesz na niez japłacone gotówką i kasa do ręki

Zgodnie z art. 22 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz.U. Nr 173, poz.1807) dokonywanie lub przyjmowanie płatności związanych z wykonywaną działalnością gospodarczą następuje za pośrednictwem rachunku bankowego przedsiębiorcy w każdym przypadku, gdy:

• stroną transakcji, z której wynika płatność - jest inny przedsiębiorca oraz
  • jednorazowa wartość transakcji, bez względu na liczbę wynikających z niej płatności, przekracza równowartość 15 000 euro przeliczonych na złote według średniego kursu walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski ostatniego dnia miesiąca poprzedzającego miesiąc, w którym dokonano transakcji.

Opublikowano

hej. niedawno zacząłem przygode z VATem.

przy częstym wystawianiu faktur dla tych samych osób mogę zrobic w exelu gotowy szablon i wszystko wydrukować poza podpisami?

jeśli chcę kupić od RR cielaka za 600zl to musze mu wystawić fakture na 600zł brutto? i oczywiście tyle przelać mu na konto?

Opublikowano (edytowane)

Ja używam programu do wystawianiu faktur "mega fakturka" bardzo łatwy w obsłudze mam wpisanych stałych odbiorców, drukuje i to wszystko.

W przypadku RR wszystko tak jak napisałeś.

A ja mam takie pytanie jestem vatowcem co w przypadku gdy sprzedaje warzywa komuś kto nie prowadzi żadnej działalności czy normalnie powinienem mu wypisać fakture czy może wogóle nie powinienem tak sprzedawać? jeszcze jedno czy za jakąkolwiek sprzedaż mogę wziąść gotówke do ręki czy tylko przelew na konto?

Sciagnij sobie "ewidencje sprzedaży nieudokumentowanej" uzupełniaj ja co dzień a na koniec miesiaca podliczasz wszytsko, wyliczasz ile było vatu i zapisujesz w ewidencji sprzedaży. A jeżeli ktoś chce fakture to musisz mu ja wystawić. Oczywiście sprzedaż nieudokumentowana musi być gotówką.

Edytowane przez poosa21
Opublikowano

dokonywanie lub przyjmowanie płatności związanych z wykonywaną działalnością gospodarczą następuje za pośrednictwem rachunku bankowego przedsiębiorcy w każdym przypadku

Niby tak, ale coś nie jest tak do końca chyba, bo kupując jakieś drobiazgi nikt nie każe Ci przelewać 50PLN na konto tylko płacisz gotówką.

Ja kożystam z programu "fakturant", a przechodzę na "faktura-nt" oba tez proste, choć drugi już zdecydowanie lepszy. Jest tam możliwiść wprowadzania zakupów i raportowanie kupna/sprzedaży(kwartalnie lub miesięcznie), więć książki i słupki załatwione. Tylko wypełnić deklarację.

Opublikowano (edytowane)

Art. 22.

1. Dokonywanie lub przyjmowanie płatności związanych z wykonywaną działalnościągospodarczą następuje za pośrednictwem rachunku bankowego przedsiębiorcyw każdym przypadku, gdy:

1) stroną transakcji, z której wynika płatność, jest inny przedsiębiorca oraz

2) jednorazowa wartość transakcji, bez względu na liczbę wynikających z niejpłatności, przekracza równowartość 15 000 euro przeliczonych na złote wedługśredniego kursu walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polskiostatniego dnia miesiąca poprzedzającego miesiąc, w którym dokonanotransakcji.

Moim zdaniem punk 1 i 2 trzeba czytać razem , wtedy przepis może nabierze sensu ?

Edytowane przez fezoi
Opublikowano

czyli jak chcę zapłacic za cielaka 600zl brutto to teoretycznie kupuje go za 560,75zł netto?

troche to bedzie dziwnie wyglądac- kupowanie cielaka za 560zł i 75gr. szczególnie te 75gr... ale rozumiem, ze nie ma innego wyjścia?

Opublikowano (edytowane)

zgodnie z prawem przelew musi nastąpić chyba powyżej 10 tyś euro :)

A co do faktury to przecież piszesz na niez japłacone gotówką i kasa do ręki

powyzej 15000 Euro płacimy przelewem

sorry nie przeczytałem posta @fezoi i powtórzyłem

Edytowane przez marulekk
Opublikowano

dobra kumam ..nie przeczytałem ze zrozumieniem paragrafów :) w skrócie mówiąc przelew jest konieczny pomiędzy dwoma przedsiębiorcami gdy kwota przekracza 15 tyś. euro. To wypunktowanie w paragrafie mnie zmyliło i potraktowałem je rozłacznie, stąd moje zdziwienie :D

Opublikowano

Kupujesz normalnie za 600zł i US tobie VAT zwraca z faktury a nie ty rolnikowi płacisz taniej o 7(?)% :lol:

wiem o tym, że US zwraca mi w tym przypadku 7% i płacę rolnikowi cenę brutto.

chodzi mi o kwote przy wystawianiu faktury. bo przecież, żeby mieć kwotę brutto to wpierw trzeba chyba wpisać kwotę netto? jak to robicie? bo chyba w VAT RR nie wystarczy wpisanie samej kwoty brutto?

Opublikowano

bo chyba w VAT RR nie wystarczy wpisanie samej kwoty brutto?

Dz. U. Nr 68, poz. 360, §5 ust.1 zawiera co powinna mieć faktura. Z tego wyniaka, że lepiej jest wystawiać faktury od cenn netto. Oglądałem kiedyś dwa bloczki faktur VAT od cen brutto i w sumie nie są one zgodne z normami prawa.

A Twoje założenie na przykładzie krówki za 600 jak najbardziej słuszne. Brutto 600, netto 560,75 ... i powinna na fakturzę znależć się cena jednostkowa netto (powiedzmy że krówka wazy 500kg), cena jednostkowa netto: 1,12. I tu wychodzi mały kruczek, na który trzeba uważać. Podstawą opodatkowania jest cena netto teraz licząc w drugą stronę:

1,12x500=560 560+VAT=599,2 . Prawidłowymi wartościami (najbardziej zbliżonymi do Twojej ustalonej ceny są ostatecznie 1,12; 560; 599,20