Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kasa fiskalna po przekroczeniu limitu sprzedaży na rzecz osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych. Limit ten wynosi 20.000 zł

Opublikowano

Takale musisz prowadzić ewidencję przebiegu i że tylko użytkujesz w gospodarstwie

Opublikowano

Takale musisz prowadzić ewidencję przebiegu i że tylko użytkujesz w gospodarstwie

Czyli ewidencję każdego dnia z punku A do B w zeszycie pisać ?  A można też jechać do dużego miasta przykładowo 200 km w 1 stronę po zakup części do ciągnika itp  ?

Opublikowano

Można, jak masz przynajmniej dwa samochody to spokojnie odliczaj 100%, raz na miesiąc wypisz kilka tras po 200+ km i nie ma problemu, to że jezdziles oglądać jakieś części/maszyny to nie znaczy że musiałeś je kupić

Opublikowano

Ja diesla w ogole do auta nie odliczam bo po co sobie klopot robic. Części odliczam 50% do konkretnefo auta. Oleje itp to juz 100 %.....

Jaki masz kłopot jak diesel w ciągniku nie ma żadnego problemu a co do samochodu możesz 50 procent bez problemu .

Opublikowano

obsługiwałem 3 kontrole podatkowe gdzie były auta na 100% odliczeniu,

wszystkie 3 kontrole zakończyły się niekorzystnie dla podatnika, jeszcze jedna czeka na wyrok NSA.

Żeby odliczać 100% VAT musisz zgłosić do urzędu dane auto na druku VAT-26, prowadzić szczegółową ewidencję dla celów VAT, określone w ustawie co ewidencja powinna zawierać w art. 86 ust. 7 oraz posiadać coś w formie regulaminu, który określa zasady korzystania z samochodu wyłącznie do celów związanych z czynnosciami opodatkowanymi.

Opublikowano

Przy odliczaniu 50% od paliwa(benzyny) nie ma żadnych problemów? Mogę jeździć gdzie chcę(90% wyjazdów związanych z gospodarstwem) i nic nie ewidencjonować?

Opublikowano

obsługiwałem 3 kontrole podatkowe gdzie były auta na 100% odliczeniu,

wszystkie 3 kontrole zakończyły się niekorzystnie dla podatnika, jeszcze jedna czeka na wyrok NSA.

Żeby odliczać 100% VAT musisz zgłosić do urzędu dane auto na druku VAT-26, prowadzić szczegółową ewidencję dla celów VAT, określone w ustawie co ewidencja powinna zawierać w art. 86 ust. 7 oraz posiadać coś w formie regulaminu, który określa zasady korzystania z samochodu wyłącznie do celów związanych z czynnosciami opodatkowanymi.

mówisz o samochodach osobowych?

A jeżeli mam citroena berlingo zarejestrowany jako ciężarowy i wbity w dowód VAT 1 to też trzeba zgłaszać go US ?

Opublikowano

Ja diesla w ogole do auta nie odliczam bo po co sobie klopot robic. Części odliczam 50% do konkretnefo auta. Oleje itp to juz 100 %.....

Bo  do diesla faktycznie nie ma sensu, natomiast w benzynie już jednak warto trochę się pomęczyć i odliczać 50% vatu więcej od paliwa

Opublikowano

mówisz o samochodach osobowych?

A jeżeli mam citroena berlingo zarejestrowany jako ciężarowy i wbity w dowód VAT 1 to też trzeba zgłaszać go US ?

Jeżeli to auto konstrukcyjnie wyklucza użycie do celów prywatnych to nic nie trzeba zgłaszać, tak mówi ustawa.

Auto musi posiadać jeden rząd siedzeń, dodatkowe badanie techniczne i wbity VAT-1, wtedy bez dodatkowych ewidencji można odliczać 100%

art. 86a ust. 4 pkt 2

Pojazdy samochodowe są uznawane za wykorzystywane wyłącznie do działalności gospodarczej podatnika, jeżeli:

konstrukcja tych pojazdów wyklucza ich użycie do celów niezwiązanych z działalnością gospodarczą lub powoduje, że ich użycie do celów niezwiązanych z działalnością gospodarczą jest nieistotne

Opublikowano

ma wbity vat 1 jeden rząd siedzeń

ale cele prywatne i związane z działalnością są ze sobą tak związane , że granica jest bardzo płynna.Praktycznie każdy wyjazd można podciągnąć pod związany  z prowadzeniem gospodarstwa bo  wyjazd po śor  ,pasze czy też części , a przy okazji załatwia się też inne sprawy.

Opublikowano

Jeśli jestem teraz na ryczałcie i mam tam na koncie jakąś kasę z gospodarstwa i jak bym przeszedł na vat to ta kasa może być przeznaczona na zakup np ciągnika itd oraz odliczenie vatu ?

Opublikowano

Przymierzam się przejść na VAT i mam pytanie czy prawdą jest że jeśli będę miał na siebie fakturę z zakupu nawozów jeszcze będąc na ryczałcie a nawozy te przeznaczę na produkcję płodów które to sprzedam będąc już na VAT to czy tą fakturę będę mógł sobie odliczyć?