Skocz do zawartości

VAT w rolnictwie

karol

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie ktoś ma z was usługi rolnicze i jest na Vacie? Ktoś mi wytłumaczy mniej więcej jak rozpocząć? Gdzie zgłosić trzeba mieć księgową od tego? W moim przypadku będzie to tylko siew więc tej kwoty wolnej od podatku 30tys zł,raczej nie przekroczę. Gospodarstwo mam na Vacie usługi chciałbym założyć na ryczałcie żeby było jak najprosciej. Ksiegowa mam. 

12 godzin temu, roni9411 napisał:

Panowie ktoś ma z was usługi rolnicze i jest na Vacie? Ktoś mi wytłumaczy mniej więcej jak rozpocząć? Gdzie zgłosić trzeba mieć księgową od tego? W moim przypadku będzie to tylko siew więc tej kwoty wolnej od podatku 30tys zł,raczej nie przekroczę. Gospodarstwo mam na Vacie usługi chciałbym założyć na ryczałcie żeby było jak najprosciej. Ksiegowa mam. 

To się zdecyduj.

30 tys. to jest kwota wolna od podatku i dotyczy pit 36 i 37

No ale ma co się zdecydować? Gosp jest i będzie na vat. 

3 godziny temu, toooomaszewski napisał:

To się zdecyduj.

30 tys. to jest kwota wolna od podatku i dotyczy pit 36 i 37

Księgową mam od Gospodarstwa która mi vat rozlicza. Firmy nie mam nawet założonej. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez ppiotr
      Może ktoś podać link do strony z aktualnym wzorem ewidencja zabiegów ochrony roślin.
    • Przez Dzigit189
      Witajcie 
      Poraz pierwszy składam ofertę na przetarg ofertowy w kowr. 
      W jednej z rubryk trzeba wpisać propozycje zabezpieczenia czynszu dzierżawnego za 15 miesięcy, np gwarancja z banku , hipoteka , kaucja, i właśnie nie wiem co tam wpisać. 
      Pytanie do doświadczonych, jakie zazwyczaj stosujecie zabezpieczenie ? Do tej pory nic nie dzierzawilem
    • Przez wyrebski1
      Witam Mam taki przypadek-wczoraj miałem usługę koszenia kukurydzy i operator(87 lat, ojciec usługodawcy) kosił mi w nocy i uderzył w studzienkę melioracyjną wystającą poza ziemię ponad pół metra. Są jakieś straty i usługodawca zwala tylko winę na mnie. Jak to wygląda teraz? Ja nie powiedziałem może o tej studzience, ale też nikt mnie nie pytał o przeszkodach na polu.
    • Przez citrulline
      Witam 
      Czy można legalnie ciągnąć przyczepę na haku za ciągnikiem co normalnie przystosowana jest do ciągniecia jej za samochodem? Nie posiadam auta o  uciągu DMC przyczepy 3500,  mało który samochód ma taki uciąg, zostają tylko busy, a musze coś przetransportować kilka razy do roku na odległośc maks kilkudzięsciu km na przyczepie lawecie, czy na dorobionym haku do belki albo dolnego zaczepu transport takiej przyczepy jest w pełni legalny?
  • Dodaj nową pozycję...