Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bogdan_ja

Bogdan zrozum chłopie że krowiarz szczególnie na ryczałcie  to gałąż produkcji typowo fizyczna , tam tylko się siłą swoich mięśni zarabia   a tego jeszcze żadem minister nie opodatkował  z litości chyba 

masz za to mleko 7 % na ryczałcie ale tak naprawdę w kosztach watu niewiele i stąd pewnie twój zachwyt na ryczałcie

tego watu trochę by poszukał w kosztach np . faktura za zbiór zielonek / kiszonek , pasze treściwe  , siano słoma  itd. weterynaria kosmiczne ceny maszyn do zielonek / kiszonek i jeszcze bardziej kosmiczne ceny nowoczesnych obór i wyposażenia . Problem w tym że ten wat w kosztach dostaniesz pod warunkiem że sobie za niego w większości zapłacisz i dlatego twoj zachwyt na ryczałcie . Fakture na zbiór kiszonek dostaniesz ale trzeba dorzucić na wat , za siano sobie nie wystawisz jak swoim karmisz , jak kupisz siano a faktura potrzebna to samo na wat trzeba dołożyć , podobnie z paszami treściwymi masz swoje ziarno dokupisz kredy i lizawkę i dalej watu nie ma do rozliczenia . Tak na prawdę przy tych krowach zanim dostaniesz te 7 % watu na ryczałcie to skonsumujesz wat z produkcji pasz , robocizny  jak napierdalasz taczkami większość w oborze , i co ciekawe pomija ciebie wat z budowy nowoczesnej obory , silosów , płyt gnojowych  , drogiego wyposażenia i bardzo drogich maszyn do zielonek kiszonek siana i dojenia .

Bogdanie !!!! to że lepiej zarabiasz na ryczałcie to zasługa twojego zacofania ,  wieku ,  urwania rąk od wideł i konwi , twój mózg z przepracowania przestał myśleć a odrobiny jego pozostałości próbują ciebie samego oszukiwać i dokuczać myślącym nowoczesnym rolnikom będącym na wat ,  modernizującym swoje gospodarstwa za unijne dotacje i darowizny swoich rodziców którzy wleką swoje wydłużone ręce od przeżucanych ton żarcia / gnój  po ziemi .Unijna dotacja , darowizna Ojca z urwanymi rękami trochę oszczędności / zaradności to zwrot watu czasami równowartości nowego domu , wiadomo że trochę z biegiem czasu trzeba zwrócić , ale jak jest okazja to trzeba skorzystać

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ty może za wróżenie się weź chłopie a nie głupoty tu pocisz 😁

Mścisz się za te głupoty co tu wypisywałeś i że nie potrafiłeś skumać wyliczeń których tu ktoś dokonał... 

Skoro taki tepak jak je pojął a ty nie to kim ty jetes i co warte te twoje pisanie? 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
4 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Czyli tracisz i tyle bo na dziś na rr byś miał lepiej... 

Nie zawsze musisz policzyć co się bardziej opłaca. Ale w twoim przypadku nawet jak byś miał lepiej na vat to i tak byś nie przeszedł bo byś się bał. 

2 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Ja nie tracę na rr względem vat bo mam sporo sprzedaż a zakupy minimalne bo trza koszty zmniejszać a nie dybać na zwroty i robić bezsensowne koszty. 😜

Druga sprawa to  vaciki zbierają faktury i płacą tym na rr  50%vatu  do rączki gotówka tak im dobrze 🤔😁😁😁😁

😁😁😁

😁

Nie mów że twój syn ma ci dawać 50% za faktury. Współczuję mu. 

Jak byś się rozwijał i musiał liczyć to byś był na vat. 

Opublikowano (edytowane)

Następny coś dorobić postanowił.... Ot ludki wydojone i tyle.... 😜

Wychowasz dzieci i wyposażysz w mieszkania, samochody itp to się dowiesz ile zwrotu zrobisz... Te wydatki przyjdą tak czy siak chyba że poza kupowaniem złomu niczego nie widzisz i tyle 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Wy nie rozumiecie co to prawdziwe  inwestowanie i rozwijanie i tyle.... 

Inwestory z 20 ha i kilkuset tys kredytem na karku.... Śmiech na sali.. 😁

Ziemi nie kupi i stoi w miejscu a się rozwija bo do banku wsio nosi.. 😜

• Haha 1
Opublikowano

Ale jeden bije wszystkich bo ma 3 ha..... 😁😁😁😁

Rozwojowa madrala na całe AF... 😜

Robi koszty i się cieszy że parę złoty ma zwrotu... Cyrk... 

Kupuje mleko od krowy i siedzi pod ogonem.... 😁

• Haha 1
Opublikowano

Stach ale my dyskutujemy o opłacalności vatu wgzlędem ryczałtu bez inwestycji w budowę i środki trwałe.

A te rozwoje i programy modernizacyjne to ja widzę tak, kupujesz maszyny zachodnie za pół miliona złotych (środki idą na zachód), dostajesz 50% zwrotu z zachodu(bo w końcu łunia daje), czyli 250 tyś. Drugie 250 tyś. zapożyczasz się w zachodnim banku( no bo zoboc halyna, tam dobre oprocentowanie), by spłacać go dopłatami do hektara z zachodu, na które składasz się z podatków w swoim państwie i wysyłasz co roku jako składkę. Suma summarum, wyprodukowanie tego złomu za który płacisz pół miliona kosztuje zachód te 250 tyś., albo i nie. Zachód ma pracę, a Tobie zostaje kredyt, zapał do pracy na nowym sprzęcie, ktory po 10 latach wygląda jak gów**, niezadowolona mina somsiada, no ale rozwój, przez duże R, no i zwrot Vatu, i opowiadanie jakie to było tanie. Przechodziłem przez to, już dawno zapomniałem i szybko zrozumiałem, a mam dopiero 30 lat.

Bogdan ma dużo racji, widzicie tylko te unie i inwestycje w gospodarstwo z dofinansowaniem. Ale kup ziemii, a nie tylko dzierżawy, wyślij dzieci do miasta na dzienne studia, kup każdemu mieszkanie, pomóż kupić działkę w dużej aglomeracji, pomóż w budowie domu. Wtedy ma się to nijak do tych śmiesznych opowiadań o zarabianie na vacie.

• Haha 1
Opublikowano

Po 10 latach u mnie wygląda jak nowy , na pewno lepszy jak ten nowy naszpilkowany niepotrzebną elektronką 

Opublikowano
47 minut temu, toooomaszewski napisał:

Bogdan ma dużo racji, widzicie tylko te unie i inwestycje w gospodarstwo z dofinansowaniem. Ale kup ziemii, a nie tylko dzierżawy, wyślij dzieci do miasta na dzienne studia, kup każdemu mieszkanie, pomóż kupić działkę w dużej aglomeracji, pomóż w budowie domu. Wtedy ma się to nijak do tych śmiesznych opowiadań o zarabianie na vacie.

Cześć tu wychodzi z założenia że brat czy siostra (to samo tyczy się dzieci opuszczając dom rodzinny) nie powinni nic dostać bo jak oni pracowali w gospodarstwie to rodzeństwo się uczyło czyli miało lżej.  Tylko widzą inwestycje w gospodarstwo aby "zyskać" kilka zlotych. 

Budowalismy siostrę w sumie 10 lat temu i koszt spory a teraz to już kosmos ale każdy będzie musiał sobie jakoś dać radę. 

Opublikowano

Bogdan w mojej rodzinie każdy kto kończy szkołę pracuje sam na dom i samochód. Z jakiego powodu ma rodzic oddać oszczędności czy zaciągać kredyt  bo trzeba dziecku dom wybudować. Obowiązkiem rodzica jest dać wykształcenie dalej każdy sam powinien o siebie zadbać. Wiadomo że majątku nikt do grobu nie zabierze ale te oszczędności powinny dać radość na starość o ile ich inflacja nie pożre. Wstydził bym się wziąć od rodziców jakiekolwiek pieniądze, pożyczyć tak ale wziąć już nie. 

Co do tego vatu... Jak czytam to sknera jesteś to nie wydajesz na wygodę pieniędzy.

Opublikowano
4 minuty temu, Sadek napisał:

Cześć tu wychodzi z założenia że brat czy siostra (to samo tyczy się dzieci opuszczając dom rodzinny) nie powinni nic dostać bo jak oni pracowali w gospodarstwie to rodzeństwo się uczyło czyli miało lżej.  Tylko widzą inwestycje w gospodarstwo aby "zyskać" kilka zlotych. 

Budowalismy siostrę w sumie 10 lat temu i koszt spory a teraz to już kosmos ale każdy będzie musiał sobie jakoś dać radę. 

Dzieci ludzi z bloków najczęściej nic nie dostają albo jakieś kilkadziesiąt tysięcy a na wsi to by hektary sprzedali żeby wille postawić. Później rodzeństwo bardzo często zapomina że ten co został na gospodarstwie opiekuje się rodzicami na starość a sami za młodu mieli dwie lewe ręce żeby coś pomoc w gospodarstwie/zastąpić 

• Like 1
Opublikowano

już to widzę  jak rodzic ryczałtowiec  /krowiarz  buduje dzieciom domy i daje na studia

w 90 %  przypadkach  dzieci mu kurtkę i buty  kupią na świeta żeby w gumofilcach  na pasterke  nie poszedł hahaha

• Haha 2
Opublikowano

U mnie wszyscy w okolicy co się rozwijali i poszli do przodu są na vat i jakoś nikt nie zbankrutował. 

Ale jeden psełdo rolnik który nie ma pojęcia o życiu musi twierdzić inaczej, jeszcze powiedz że głosujesz na piis i będzie wszystko jasne. 

Opublikowano

Ale pieprzenie, mam dwie siostry, studiowały dziennie i każda na pół mieszkania dostały i jakoś starczyło i nikt w gumofilcach do kościoła nie chodzi. Jak ktoś ładuje wszystko w graty by sąsiad zazdrościł,  że na nic innego nie starcza to jest biada ale umysłowa.

Z Bogdanem się w jednym zgodzę jak ktoś kogoś spłaca albo kupuje ziemię to nie warto być na VAT przy mleku

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, stach12 napisał:

już to widzę  jak rodzic ryczałtowiec  /krowiarz  buduje dzieciom domy i daje na studia

w 90 %  przypadkach  dzieci mu kurtkę i buty  kupią na świeta żeby w gumofilcach  na pasterke  nie poszedł hahaha

Przykro Stach że tak miałeś... 😜

Widzę po głupotach i błędnym rozumowaniu  które wcześniej już ci się słusznie wytykałem że studia to nie były w twoim zasięgu... 😜

Zresztą ty sam pisałeś i się z, siebie śmiałeś że nie wiesz po co przechodziłeś na vat.... 🤔

33 minuty temu, lamboEVO100 napisał:

Z Bogdanem się w jednym zgodzę jak ktoś kogoś spłaca albo kupuje ziemię to nie warto być na VAT przy mleku

Jest bardzo wiele wydatków dla których nie warto... Druga sprawa to przy dużym obrocie i odrobionej lekcji co do modernizacji budynków przed wejściem vat /rr to już całkowicie.... Przechodzenie na vat  pod wpływem zakupu nowego ciągnika lub innej maszyny to tyz głupota i tyle... 

Tu sie wypowiadają dzieci co mają po 20 ha i mniej.... kupe kredytu na niepotrzebne graty i cały rzekomy zysk niosą do banku na odsetki.... Masa jest  takich gospodarstw co stoją w miejscu bo się zakredytowali na graty a na powiększenie nie ma kasy i tyle.... Latają dziaduja o dzierzawy, nabijają sobie czynsze itp.... Cyrk na kołach... 😁

33 minuty temu, slawek74 napisał:

co do faktur to rr proponują by im ten tego... ale ja mam to gdzieś sknery nie będę dorabiał 🤪😁👍

No widzisz taka prawda i co tu czarować ze tak nie jest... Powiedz kto o te faktury dziaduje Ci co na rr? 😜

Gdzie jest US i czemu te co kombinują lewe faktury nie siedzą? 🤔

• Haha 1
Opublikowano

34 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Gdzie jest US i czemu te co kombinują lewe faktury nie siedzą? 🤔

Iłu iłu, skarbówka proszę przyjechać na agrofoto 😅

Bogdan, szanuję Cię, ale nie bądź w tym momencie hipokrytą, mówisz o 'siupach' na agrofoto z synem, a piszesz czemu skarbówka nie bierze się za tych od lewych faktur.

• Haha 1
Opublikowano

każdy miał inny start i ma inne warunki

Bogdan_ja napisał:

No widzisz taka prawda i co tu czarować ze tak nie jest... Powiedz kto o te faktury dziaduje Ci co na rr? 😜

tak rr proponują by brali faktury dzielić się watem bo ich boli płacenie drożej taka prawda

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, toooomaszewski napisał:

Iłu iłu, skarbówka proszę przyjechać na agrofoto 😅

Bogdan, szanuję Cię, ale nie bądź w tym momencie hipokrytą, mówisz o 'siupach' na agrofoto z synem, a piszesz czemu skarbówka nie bierze się za tych od lewych faktur.

W tym kraju darowizna jest legalna i wystarczy ja tylko zgłosić.... Wiec nie imputuj mi tu głupot i tyle... 

Nikt nie zabrania mi być na rr i darować synowi kasę która legalnie zarobiłem...

Niech się wezmą za tych co placo za faktury bo mój syn tego nie musi i tyle. 😜

• Haha 1