Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, driver24 napisał:

Ktoś pisał że FV gotówkowa znowu jest do kwoty 15000 zł brutto, ktoś może to potwierdzić, bonie mogę nic znaleźć na ten temat, a od 01.01.2022 miała być to kwota 8000 zł brutto?

Od 2023 roku będzie to obowiązywać, wczoraj właśnie o tym czytałem na stronie gov.pl. Do 8 tyś. gotówką, między przedsiębiorcami, a do 20 tyś. dla osób fizycznych, czyli Janusz kupując passata za 40 tyś. z oelyksa bedzie musiał poprosić żone Halynkę żeby puściła przelew.

Nawet było coś, że osoby posiadające kasę fiskalną, MUSZĄ zapewnić konsumentowi możliwość płatności elektronicznej, to od 1.1.2022

Link

https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/001266

Opublikowano
17 godzin temu, stach12 napisał:

Stasiu nie kombinuj. Vat należy odjąć tylko raz. Ty odejmujesz dwukrotnie i wychodzą ci głupoty. I żadne banknoty i monety nic tu nie zmienią.

2 godziny temu, stach12 napisał:

jacek1296

[ spróbuj nic nie kupić za to  sprzedałeś będąc na wat hahah na koncie masz netto + wat ale jak nic nie kupisz za całą cene brutto to watu wcale nie dostaniesz ]

żle to napisałem to fakt powinno być tak

spróbuj  nic nie kupić za to co sprzedałeś będąc na wat wtedy fizycznie tego watu na koncie nie masz wcale 

albo ; 

na koncie masz netto + wat ale jak  nie kupisz za  całą   za cene brutto sprzedaży z tym samym % watu   to tego fizycznego pieniądza masz na koncie mniej

przykład

masz 100 za byka + 8 zł wat ,  jak kupisz nawozu za 50 zł z 8 % wat to fizycznego pieniądza masz  104  za byka  

dałeś za  nawóz 54  zł

a 4 musisz zanies do US

100 netto za byka - 50 netto za nawoz = 50

rozliczasz wat

8 wat za byka - 4 wat za nawoz = 4 zl to odprowadzasz do US

za byka więc dostajesz nie 108 tylko 104 zł

104 za byka - 54 za nawoz = 50 z tych 4 trzeba odprowadzić do US  zostaje 46 na koncie

I tym poście jasno napisałeś, że dwukrotnie odliczasz różnicę vat. Pierwszy raz przed zakupem nawozu i drugi raz przy rozliczeniu końcowym. Tak się nie robi. Odliczasz tylko raz.

Opublikowano

Dobra ale teraz na poważnie, znacie kogoś kto ma gospodarstwo i nie kupuje części do maszyn, nie kupuje paliwa? Przecież gospodarstwo około 10 ha z hodowlą zużywa około 3 tyś litrów rocznie czyli 18tyś brutto - 23% Vat - 4140zł zostaje w kieszeni,  Sprzedaż bydła powiedzmy 10 sztuk to 50000tyś brutt z czego oddaje się 8% czyli mamy oddać 4tyś. Doliczcie inne zakupy jak łożysko opona, maszyna rolnicza. Coś tam tego Vatu zostaje ale trzeba mieć obrót pieniądza a nie jedna faktura na paliwo na miesiąc na 100zł. Małym gospodarstwom gdzie są zakupy na małe kwoty to się nie będzie opłacało.

Opublikowano (edytowane)

No ale jak oddajesz te 8 zł to zostaje ci 100

Kupisz za 54 nawozu to zostało ci 46 zł i tu masz zwrotu 4 zł.... Czyli 46 co zostało +4 zł =50 zl

Jak raz oddałeś 8 zł to co jeszce odliczasz ? 

Tu masz te - 4 zł tego vat ale to już jest rozliczone.. 

Na rr ja będę milal 107brutto zł - 54 brutt= 53zl 😁😁😁😁 

Twoje wyliczenie pasuje jak zapłacisz te 54 zł za nawóz przy planowanej zerowej stawce.... 

Wtedy vacik ma nie 50 zl a 46 zł.... Czyli jest wydymany po całości.....😁😁😁😁 A filozofy tu twierdzą że ich netto tylko obchodzi... 🤕

A będzie miał 46 zł a rr 53.... 😁

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)

Ja to liczę i rozumuje podobnie jak Stach biorąc taki prosty przykład jak on podawał 

Ze sprzedajemy coś za  jakaś równa  sumę netto i teraz ten na vat i ten na rr kładzie na stół swoje brutto bez żadnych zakupów.... I wtedy vacik odrazu musi odliczyć rr ma dalej swoje.... Ja pierdacz  taki interes na starcie i tyle... 

Potem przy zakupie na niski vat dalej vacik jest dymany względem rr... I to już robi się beznadziejne 😁 a jak przykładowo będzie zero na ten nawozy no to brak już 😜słów 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, stach12 napisał:

Izyth0r

każdy watowiec jak nie dostanie zwrotu z US [ powyżej powyżej 7 % od sprzedaży netto ] traci na tym że przeszedł na wat

przykład sprzedajesz za 100 000 netto nieważne byka zboze słome itd w roku i jak przy tej sprzedaży w całym roku nie dostaniesz zwrotu  z US powyżej 7 000 zł to twoje przebywanie na wat jest niekorzystne do tego jak płacisz za rozliczanie to jak nie nie masz powyżej 10 000 w roku to dokładasz

większość o tym nawet nie ma zielonego pojęcia , przy sprzedaży 100 000 netto dostaje 2 000 zwrotu za caly rok  i pier**l... że jest na plusie hahaha

RR ma te 7 % ale płaci vat w zakupach , a  vatowiec odlicza za zakupy, więc od tych 7 tyś odejmnij vat za zakupiony towar do gospodarstwa,wyjdzie wtedy wynik czy jest na plus czy na minus bez zakupu środków trwałych raczej na minus , przeanalizuj to dobrze

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
Dnia 16.01.2022 o 13:26, Bogdan_ja napisał:

Ja coś przypominam jak on kiedyś pisał że ma dość bycia na vat i tych ciągłych inwestycji itp..... Ale pewny nie jestem.... 🤔

to chyba nie ja bo poza MGR to obecnie tylko jeden budynek robię. Pozostałe zakupy (opryskiwacz i talerzówka) idą na ryczałowca bo mniej papierologii.

Opublikowano

RR dostaje 7 %,ale płaci X% vatu który vatowiec sobie odliczy więc musisz odjąć te X%

Opublikowano

Stach tylko że my Jak kupimy komplet opon do ursusa to nam Vatu starczy na cały rok a Ty kupisz te opony i zapłacisz z podatkiem 23%. Tu jest pies pogrzebany. Jak kupiłem nowy kombajn  i z 500 tyś mi zwrócili  130 tyś zł to możesz mi wierzyć ale można sobie bardzo pomóc, tym bardziej że ten kombajn na 15 lat będzie wart 150 tyś i przy sprzedaży oddasz vatu dużo mniej.. Jeśli nie brał bym FV  na każdą rzecz przydatną do gospodarstwa to by rzeczywiście było cienko, a i prowadzenie księgowości w rolnictwie to jest banał  i koszt programu to 300zł rocznie.

Opublikowano

powiem tak - myślę podobnie jak ty. Dotychczas wliczenie 50% energii, kiedyś telefonu (teraz na 2 lata dałem na luz bo w PIT wezmę ulgę internetową) daje jakiś grosz co okres rozliczeniowy. Do tego jak mówisz - 2 kwartały miałem zakup opon do MTZta, paliwo, dużo części a teraz budowa i jest trochę zwrotu ale to trzeba dobrze liczyć jak kolega wyżej napisał bo mam znajomego który wziął w tym czasie co ja MGR i od tamtego czasu nic nie kupił poza paliwem i wg mnie jest w plecy choć on twierdzi że nie.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, gustaww napisał:

Stach tylko że my Jak kupimy komplet opon do ursusa to nam Vatu starczy na cały rok a Ty kupisz te opony i zapłacisz z podatkiem 23%

No ale przecież jest już na to vat rozliczony dla rr w sprzedaży +7%...myslisz że przy dużym obrocie nie starczy jeszce na inne koszty jak opony... No chłopie 🤔

A druga sprawa z 500 tyś zwrócili 130 tys.... No bardzo to ciekawe 🤔

• Confused 1
Opublikowano

Wtrącę swoje 5 groszy, jestem na vacie kilka lat, produkcja zwierzęca i co roku sporo zwrotu zostaje (w tym okresie około 150 tys) czyli jak dla mnie jestem na plusie. A co będzie dalej zobaczymy. Tak jak wyżej pisano trzeba rozliczać wszystko, co jest zgodne z przepisami.

Opublikowano
18 minut temu, poosa21 napisał:

Zboczuch jesteś jak się cieszysz że twojego syna dymają. 

Teraz policz zamiast nawozu np paliwo albo części to kto wtedy będzie w lepszej sytuacji. 

No to masz.... 

RR sprzedaż netto  10 tyś +%7=10700 na rączkę do wydania 

Kupuje części za 1000netto +23%=1230zl

10700-1230=9470zl 

Mam 9470 zł na rr po rozliczeniu części.... 

Vatowiec :

Sprzedaż netto  10000 +8%=10800 

Oddajesz 800zl zostaje 10 000 zł 

Kupujesz części za 1000 +23% 1230zl 

10000 - 1230= 8770 

Tu dostajesz zwrot 230zl 

8770 +230 =9000 zł 

Kto ma wincej po rozliczeniu 🤔😁

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

No to masz.... 

RR sprzedaż netto  10 tyś +%7=10700 na rączkę do wydania 

Kupuje części za 1000netto +23%=1230zl

10700-1230=9470zl 

Mam 9470 zł na rr po rozliczeniu części.... 

Vatowiec :

Sprzedaż netto  10000 +8%=10800 

Oddajesz 800zl zostaje 10 000 zł 

Kupujesz części za 1000 +23% 1230zl 

10000 - 1230= 8770 

Tu dostajesz zwrot 230zl 

8770 +230 =9000 zł 

Kto ma wincej po rozliczeniu 🤔😁

Usuń to jeśli masz trochę wstydu 

Może jeszcze przyjmij że tylko za 100 zł się kupuje z tych 10 000 przychodu to wyjdzie ci jeszcze większa różnica.wcale się nie dziwię twojemu synowi 

• Like 1