Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !!

Czy będąc na vacie i chcąc kupić samochód osobowy od osoby prywatnej która nie wystawia faktur możan taką faktórę wsytawić samemu i odliczyc cąły bądz połowe vatu ??

Opublikowano

Na samochód faktury RR nie wystawisz, więc jak chcesz odliczyć?

Opublikowano

Witam !!

Czy będąc na vacie i chcąc kupić samochód osobowy od osoby prywatnej która nie wystawia faktur możan taką faktórę wsytawić samemu i odliczyc cąły bądz połowe vatu ??

Jedyna opcja to go kupić a później z leasingować...

Opublikowano

witam

mam okazje kupic 4 ha  ziemii od osoby fizycznej ktora nie ma gospodarstwa. jestem na vacie  chcialbym odliczyc sobie vat  w takim wypadku jaki vat przysluguje mi od kupna ziemii??  7 % jak od rolnika ryczłtowego  na faktire vat rr którą ja musze wystaic czy on wystawi fakure na 23 % ale niby jak jak jest osoba fizyczna prosze o odpowiec 

Opublikowano

Od ziemi nie ma vatu więc nic nie odliczysz co najwyżej od kosztów notariusza od vat ale to grosze

A wgl jak Ci ziemię sprzeda jak piszesz że jej nie ma ? ;)

Opublikowano

Odliczysz tylko od taksy notarialnej. U mnie przy kupnie ziemii za 84 tyś było ok 300 zł. Opłata u notariusza wyniosła wtedy ok 1600 zł. Warunek, ziemia ma być wykorzystana do produkcji rolniczej. Staszek koleś ma ziemię, ale nie ma gospodarstwa.

Opublikowano

ok rozumiem  a ziemia nie jst w rozumoaniu towarem poniewaz faktura jest od towarow i uslug  . myslaem ze jakos sie odlicza  vat przy zakupie tak jak sprzetu

a jezeli ja sprzedawal bym ziemie to musial bym wystawic fakture czyli ktos by mogl sobie odprowadzic dobrze to rozumuje ??

Opublikowano

Właśnie , wspominasz na cele rolne. Ja mam taki inny "problem" :

12 lat temu kupiłem prawie 2ha ziemi (nieużytki) pod Lublinem. Teraz za przysłowiową miedzą powstają już osiedla i mam planpodzielenie tego na działki (chociaż to na razie nie na 100%) uzbrojenie i podprowadzenie mediów i sprzedaż jako budowlane (są już odrolnione). I teraz problem : czy będę musiał odprowadzić VAT? Wyczytałem gdzieś na necie sprzeczne informacje aw US mówią mi że tak ale na chwilę obecną nie składałem jeszcze wnisku o interpretację przepisów.

Spotkaliście się kiedyś z czymś takim?

Opublikowano

Odliczysz tylko od taksy notarialnej. U mnie przy kupnie ziemii za 84 tyś było ok 300 zł. Opłata u notariusza wyniosła wtedy ok 1600 zł. Warunek, ziemia ma być wykorzystana do produkcji rolniczej. Staszek koleś ma ziemię, ale nie ma gospodarstwa.

No jak ma ziemię to znaczy że ma gospodarstwo ;)

Opublikowano

To warszawiaka z hektarami dla dopłat też nazwiesz rolnikiem?

Opublikowano

Jak sprzedajesz rolną na cele rolne to nie ma vatu (jest zwolniona wg.ustawy vat)).

dla przypomnienia dodam że w drugą stronę też to działa.

Wczoraj opłacałem fakturę za działkę ze stawką 23% i te 23% VATu odliczam.

Opublikowano

Właśnie , wspominasz na cele rolne. Ja mam taki inny "problem" :

12 lat temu kupiłem prawie 2ha ziemi (nieużytki) pod Lublinem. Teraz za przysłowiową miedzą powstają już osiedla i mam planpodzielenie tego na działki (chociaż to na razie nie na 100%) uzbrojenie i podprowadzenie mediów i sprzedaż jako budowlane (są już odrolnione). I teraz problem : czy będę musiał odprowadzić VAT? Wyczytałem gdzieś na necie sprzeczne informacje aw US mówią mi że tak ale na chwilę obecną nie składałem jeszcze wnisku o interpretację przepisów.

Spotkaliście się kiedyś z czymś takim?

W takiej sytuacji zgodnie z prawem będziesz musiał odprowadzić VAT od tej transakcji. Do opodatkowania działek organom podatkowym wystarczało, że dopatrzyły się znamion częstotliwości ciągłej, ogłoszeń o sprzedaży i nakładały podatek.  Wiele osób sprzedaje po cichu i liczy na to, że nikt życzliwy nie doniesie, tak robią nawet pracownicy US :D (znam takie przypadki). Ale jest i światełko w tunelu dla Ciebie, ostatnio organy podatkowe trochę "złagodniały" i nie zawsze podlega to opodatkowaniu, ale musisz wykazać, że sprzedaż nie nosi znamion czynności ciągłej, powtarzającej się... która mogłaby zostać uznana za działalność gospodarczą i najważniejsza kwestia, która przesądzi o tym czy odprowadzisz VAT czy nie, to jakie miałeś zamiary w momencie kupna... Jak widzisz temat bardzo obszerny. Kreatywności życzę.