Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz za dwa okresu do tyłu ,podobno niektóre urzędy nie tolerują takiego odliczania ,musi być taryfa jak dla firm ,więc się spytaj lepiej w skarbówce

Opublikowano

nie musi być taryfy dla firm, natomiast ma być NIP na fakturze. Owszem dwa okresy do tyłu a więc albo dwa miesiące albo sześć miesięcy.

Problem z zakładami energetycznymi jest taki że to oni każą wziąć ofertę dla firm jeżeli chcemy fakturę z NIPem (wymóg US).

Podobno zmiana operatora energetycznego pomaga w pozostaniu przy taniej taryfie i dopisaniu NIPu na fakturze.

Opublikowano

Tak, ale nie cały i to w częściach. Koszt jednostkowy maszyn to min 15 tyś chyba i jeśli jakaś nie kosztowała więcej jak 15 tyś to nie odliczysz. Pewny wszystkiego nie jestem. Poszukaj w tym temacie, bo1,5 roku temu była dyskusja o tym.

Opublikowano

cena netto powyżej 10 tys.

można odliczać po 20% przez 5 lat, rozliczenie w styczniu lub w I kwartale, w zależności jak się rozliczasz

aby odliczyć w 2016 trzeba być na wacie już w grudniu 2015

Opublikowano (edytowane)

Witam mam takie pytanie w roku 2011.01.10 przejąłem gospodarstwo po rodzicach wraz z maszynami ciągnikami,przyczepami i innymi aktem notarialnym.rodzice byli na ryczlcie ja z dniem 01 lipca 2011 przeszlem na vat teraz chce sprzedać przyczepe i tu moje pytanie jaka fakturę musze na nia wystawic przyczepa jest w gos od 25 lat nic do niej nie kupilem na fakture dodam ze przyczepa jest zarejestrowana moja ksiegowa mowi mi ze 23%  prosze o odp ktos moze wie po nowym roku udam sie do skarbowki

Edytowane przez krzysiuzuzia
Opublikowano

Kolego ile jest warta tyle jest warta. Myślę, że jeśli to tylko możliwe to nikt nie chce ani złotówki wpłacić do US. Jeśli to tylko możliwe trzeba szukać luk prawnych.

Opublikowano (edytowane)

dokladnie ile warta tyle warta 10000 tys brutto podatku jest 2300 zl jak na moje hobby to duzo :)tym bardziej ze nie mialep prawa do odliczenia ale idzie to obejsc tylko czekam na potwierdzenie mozna jeszcze zanizyc fv

Edytowane przez krzysiuzuzia
Opublikowano (edytowane)

tak dla sprostowania vat  nie liczy się od kwoty brutto:) Niby jakims sposobem można, ale na pewno nie 100000 X 23%

Edytowane przez jaro86
Opublikowano

w kwocie 10 tys,brutto jest 1800zl podatku vat ,w kwocie 100000zl jest 18000zl vatu,inaczej byc nie moze,

doplaty,renty strukturalne sa zwolnione z opodatkowania

Opublikowano

dzieki za poprawke macie racje. macie jakies sposoby jak to przeskoczyc w maju pojdzie ciagnik warty 40 tys ktorego tez przejalem. inna sprawa jest jak ja kupie maszyne odlicze wat i za kilka lat ja sprzedaje

Opublikowano (edytowane)

w kwocie 10 tys,brutto jest 1800zl podatku vat ,w kwocie 100000zl jest 18000zl vatu,inaczej byc nie moze,

doplaty,renty strukturalne sa zwolnione z opodatkowania

kolego tak żeby nikt nie miał wątpliwości 10.000zł brutto vatu jest 1869, 92zł. Niestety US to taka instytucja, że nawet złotówki nie przepuści:)

Edytowane przez jaro86
Opublikowano

no ok a jesli przekaze nie oplatnie np bratu ktory nie jest firma od tego nie bedzie vatu a on np po 6 miesiacach sprzeda na umowe k/s i nie pisze tu o kwocie 10 tys bo to nie warte kombinowania tylko 40,50 i wiecej tys

Opublikowano

Witam. Nie wiedziałem gdzie napisać to pytanie, dlatego piszę tutaj. A więc tak, chciałem zaliczyć praktyki zawodowe na studiach i można zaliczyć pracę w gospodarstwie na poczet tych praktyk, ale muszę przedłożyć jeden z tych dokumentów: zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej lub odpis z Krajowego Rejestru Sądowego. Czy gospodarstwa rolne posiadają w ogóle takie wpisy??? (wpisywałem na stronie CEiDG i nic nie wyskakuje). Dodam, że jestem rolnikiem vatowcem. Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

do waldek91 

wpis do Krajowego Rejestru Sądowego maja tylko spółki  oprócz spółki cywilnej.

wpis do Ewidencji Działalności Gospodarczej pewnie chodzi co o Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej czyli CEIDG

posiadają podmioty gospodarcze które sa zarejestrowane  właśnie w CEIDG czyli maja założoną działalnośc gospodarcza którą zakłada sie w urzędze gminy.

dla ciebie najlepszym rozwiazaniem byloby odbyc praktyki w jakieś spółdzielni, RSP czy SKR

Opublikowano

Ludzie co Wy tu kombinujecie jest at do zapłaty to się płaci jest do zwrootu to się robi wniosek do zwrotu to co tu proponujecie to jest przestępstwo skarbowe nie dziwcie się potem że kontrole są jak ludzie takie szopki robią