Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to inny przyklad

dokonam zakupu za 30tys vat 23%

sprzedam ojcu 30 bykow za 120tys

i jestem 4 720,87 zł z vatem na +.

robisz zakupy na 30 tys. z vatem 23% -vatu masz 5600 zł

sprzedajesz byki za 70 tys. z vatem 8% wychodzisz na 0, ale jak sprzedasz byki za np. 40 tys. to jesteś na plusie. U mnie na przykładzie przez 4 lata wyciągnąłem z US 150 tys. nie licząc zakupu maszyn(z nimi jeszcze więcej), sprzedając mleko z mniejszym vatem a większość zakupów prócz paszy i nawozów na 23%

Opublikowano

Jest jeszcze coś takiego jak dopłaty. Nawet US o nich wie. Prowadząc gospodarstwo wg. zasad PROW nie mam możliwości zysku z "rolnictwa", bo koszty i warunki na to nie pozwalają. Nie znaczy to jednak, że na konto nie wpływają sumy, o których prowadząc realne rolnictwo można by było marzyć.

Opublikowano

O NIP składasz w US. Jak można gdzie indziej. Dostajesz wniosek i wypełniasz. Jest tylko kłopot, bo trzeba wpisać pracodawcę a jak ktoś zamierza prowadzić gospodarstwo to może zostawia się puste miejsce. Po 2 tyg. masz nadany Nip.

Opublikowano

w gminie to możesz wpis do ewidencji działalności gospodarczej załatwić, ale na pewno nie nip - nadaje tak jak pisał kolega wyżej US.

jak poprosisz to NIP (sam numer) dadzą od ręki, a na decyzję poczekasz do 14 dni

Opublikowano

jak założyła działalność gospodarczą to się zgadza - wszystko załatwiasz w jednym okienku, ale z nip-em dla rolnika jest trochę inaczej - to nie jest działalność stricte gospodarcza, rozlicza się z VAT jako osoba fizyczna i nie płaci podatku dochodowego, a firma rozlicza się z obu podatków i przeważnie płaci ZUS.

Opublikowano

Kris ma rację. Możesz ryczałtowcom sprzedać i na 100 tyś, ale po przekroczeniu 20 tyś musisz mieć już kasę fiskalną. Gelo dawno żona składała wniosek? Ja składałem w US jakieś 6-7 lat temu. Rodzice to chyba dostali właśnie w gminie jak wprowadzono NIP.

Opublikowano

Jak to jest z tym limitem 20tys sprzedazy rolnikowi ryczaltowcowi?

moge sprzedac ryczaltowcowi tylko do 20tys zł?

Temat kasy fiskalnej był wałkowany w tym temacie kilka razy. Poczytaj.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

q

Edytowane przez romuald90
Opublikowano

Wracając do roweru to nie widzę powodu żeby nie odliczyć vatu. Sam mam rower tylko do jazdy do gospodarstwa (trochę oddalone o domu mieszkalnego) i  po gospodarstwie (spore podwórko). Poza tym po polach można nim jeździć zamiast quada lub motoru crossowego. Moim zdaniem ważne żeby mieć drugi do użytku prywatnego.

Opublikowano

Sokan a jak się rozliczasz. Przy miesięcznych rozliczeniach nie robisz nic. Zwrot jest jak chcesz właśnie po 60 dniach, tylko przyspieszony 25 dni jak masz sprzedaż. Ja wnioskowałem w poprzednim miesiącu o przyspieszony zwrot, zrobili kontrolę i przyczepil się sam nie wiem do czego. Na fakurze jak byk zapłacono kartą a oni chcą potwiedzenia, że zapłacono. Zrobiłem przelew elektroniczny, na fakturze napisane, że zapłacono i dalej daj potwierdzenie. Na szczęście wystarczył wyciąg z konta z historią przelewów. 2 faktury za paliwo jednak trzeba było odrzucić, bo nigdzie w historii rachunku nie mogłem znaleźć operacji i nie było jak potwierdzić, że zapłacono. Na stacji widocznie ktoś się pomylił i zamiast wpisać zapłacono gotówką, bo tak płaciłem napisane było zapłacono kartą. Przez to zwrot 25 odrzucili i dostanę w ciągu 60 dni. Księgowa mówiła, że mnie pierwszego tak skrupulatnie kontrolują. Człowiek nic nie kombinuje, co sprzedam to wystawię fakrurę a starają się zrobić z Ciebie chyba oszusta.

Opublikowano

Ja się rozliczam miesięcznie. 25 dni przerabiam zawsze jak jest spora kwota, ale 60 jeszcze nie przerabiałem.

W zeszłym miesiącu miałem 25 dni i miałem kontrole. Też czepiali się szczegółów, nigdy nie było czegoś takiego. Np. Farba - pytają się do czego ona było użyta. Odpowiadam - do malowania drzwi wjazdowych do garażu. A oni - a ten garaż to czasem nie do celów prywatnych. Faktura za telefon - a czy czasem pan nie korzysta do celów prywatnych. Idt itp. Każda faktura, która wydała się im podejrzana musiała być opisana i podpisana.

Ja rozliczam się sam, i miałem korektę deklaracji za parę miesięcy wstecz, o całe 3 zł. 

Z tego co widzę tu na forum i nie tylko to jest to spowodowane przez "głupich cwaniaków" którzy odliczają podatek vat o przeróżnych rzeczy. A potem wszystkich z automatu - rozliczasz się z vat-u to jesteś podejrzany.

Czyli przy zwrocie na 60 dni nic się robi dodatkowego, poza deklaracją ?

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez romuald90