Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja tak miałem że po zastrzyku rui nie było nie chciałem kupować kolejnych zastosowałem cukier pół kilo na 2 litry wody stosowałem tak przez 3 dni i pomogło, jak by ta loszka była z innymi sztukami to by prędzej ruja wystąpiła, miała już wcześniej ruję? szczepisz loszki?

Opublikowano

i dlatego po pierwszej rui powinno się ją zaszczepić ale jak ma już taka wagę i rui nie miała to nie wiem czy będzie mieć powinna mieć już kolejną nie wiem czy zastrzykami  coś wskórasz

Opublikowano
1 godzinę temu, TadzikC360 napisał:

Staszek a czym żywisz lochy przed zaproszeniem (chodzi mi o skład paszy) jeśli to nie jest tajemnicą

Przedewszystkim skąpo loszki potem po 2 -3rui 14 dni przed pokryciem pasza dla loch karmiących pierwsza ruja zwykle występuje ok150 dni po urodzeniu

Opublikowano

Dzisiejsze loszki zwłaszcza ras lub linii o dużym potencjale mięsnym dojrzewa później i dlatego nie należy ich tuczyć tylko racjonalnie żywić. Oprócz piwa (dobre dla gospodarza) i cukru dobre jest wszystko co podbija energię i ma dobry skład witaminowy. Może to być też prestarter . Jednak ten tzw. flusching to lepiej przed spodziewaną rują żeby nie zatuczyć.

Opublikowano
Panowie locha dwa dni do porodu a czasem z odbytu wychodzi macica,weterynarz mowi ze nic z tym nie idzie zrobić. macie jakies sposob ze locha jakoś sie wyprosila? mówił tez ze to wina duzego miotu i fakt brzuch ma jak bojler od wody...
Opublikowano

Sorry za szczerość, ale albo piszesz mocno nieprecyzyjnie albo obaliliście z wetem za dużo gorzałki.:D Bo odbyt i macica to najprościej

mówiąc nie ta dziurka;) Macica to chyba na razie nie wypada bo skoro jak piszesz trzyma ją w środku kociołek prosiaków(ewentualnie może

to końcówka pochwy, dróg rodnych ale to już raczej podczas porodu) albo chodzi ci o wypadający odbyt? Na to rada taka jak u każdego ssaka, 

spowodowanie żeby miała laksa a to ograniczy parcie na odbyt (które często na końcu ciąży powoduje mocno przytwardzony kał.

Szczęśliwego rozwiązania

Opublikowano

Wielkość miotu nie ma żadnego wpływu na wypadanie macicy. Lekkie "wywinięcie odbytu" zdąża się czasami i nie stanowi w większości przypadków żadnego problemu.

Opublikowano

To zależy. Jako że płód utrzymuje w pewnym stopniu całą macicę przed porodem możliwe jest tylko wysuniecie samej szyjki na ok 10-30 cm i w tym przypadku to wywinięcie powoduje bardzo mocne zwężenie co uniemożliwia poród. Niestety w takim przypadku albo cesarka :) albo eutanazja ( ja wybieram drugą opcję z reguły).

Jeżeli jednak są tylko lekkie symptomy ku temu że możliwe jest wypadnięcie macicy to i tak nie ma możliwości co do rokowania, gdyż po zakończeniu porodu są przypadki że natychmiastowo cała macica wychodzi i 1-2 h wychłodzenie i zgon.

Co do przyczyn to ciężko określić, bo takie rzeczy dzieją się bardzo bardzo rzadko. Podejrzenie można kierować w stronę genetyczną oraz złej obsługi w okresie około porodowym i w czasie zwijania macicy po porodzie. 

Opublikowano
Dnia ‎24‎.‎01‎.‎2018 o 17:16, TadzikC360 napisał:

a co polecacie jeszcze może macie jakieś inne metody

ja kiedyś kupiłem worek dla macior..,,premix,z dolfosa i dawałem jeszcze przy prosiakach po szczypcie to już po 3 tyg,po porodzie i to przy prosiakach ruje były..zaryzykowałem wtedy i do knura.. i spowrotem do prosiaków..wszystkie 3 były prośne

Opublikowano

Witajcie i ja dziś zapytam o loszki bo mam problem z jedną, mianowicie loszka bardzo dobra bo opiekuńcza przynosząca zawsze i wychowywała 16 prosiąt ostatnio po odsadzeniu prosiąt jak zwykle ruja wystąpiła 5 dni po odsadzeniu została zaproszona sztucznie  ale po 3 tygodniach nadal wystąpiła ruja i kolejny raz została pokryta sztucznie ale niestety kolejne 3 tygodnie i znów wystąpiła ruja.  Trzeci raz już nie dopuszczałem ale szkoda mi tej loszki bo jest naprawdę bardzo dobra czy można coś zrobić aby została prośna, dajcie znać

Opublikowano

jak masz dojście do knura to spróbuj pokryć ją metodą bardziej naturalną może się uda ,ja miałem taki sam przypadek u siebie z młodą loszką po pierwszym miocie, nie mogła zostać prośna po sztucznym ale dogoniłem ją do knura i pomogło

Opublikowano

Kolega dobrze mówi. Jeśli wystąpi ruja dopuść do knura. A jeżeli po knurze nie będzie to niestety już tylko rzeź. Na marginesie powiem ze jak Ci już tyle razy powtarzała nawet po sztucznym to wątpię czy co z tego będzie. Kolega miał tak samo tylko że z knurem ale sztucznie nawet nie próbował po drugiej  powtórce sprzedał.

Opublikowano

Po odchowaniu licznego miotu mogą wystąpić niedobory w organizmie co spowoduje nie utrzymanie zarodków, ich wchłoniecie i powtórkę. Można potrzymać ją na paszy LK by się odbudowała.

Opublikowano
Ja mam problem trochę z innej beczki, mianowicie lochy mi się proszą zawsze mają powyżej 10 sztuk nawet i 16 ale co z tego jak z czasem niektóre sztuki robią się suche jak kosciotrupy i na koniec zostaje 8. Czasami w pierwszym tygodniu a teraz np. mają dwa tygodnie i zaczynaj schnac. Lochy jedzą ok 6 kg paszy na dzień z 25%matry. Zastanawiam się czy to wina loch ze mało mleka a może problem tkwi gdzieś indziej. Nie wiem już co robić.