Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie chciałem zakładać nowego tematu bo moje pytanie dotyczy EHR. Otóż co jakiś czas na panelu sterowania zapala się czerwona lampka.

Jest ona pod pozycją 7 w instrukcji, następne którą stroną zczepiać maszynę łącznikiem górnym??? Zatrzaskiwać od dołu czy góry bo nie jestem pewien. I jeszcze coś pod które wyjście podpiąć hydro-pak. Bardziej chodzi mi o to czy jak podniosę i dam wajchę od hydrauliki zewnętrznej na N to opadnie więc jak ustawić, żeby nie opadł.

Opublikowano

Jeden przewód, dwa siłowniki ale to chyba mało istotne. Co do tej lampki to jest tak, że pali się po jakimś czasie i jak chcę żeby zgasła to muszę przełączyć z podnoszenia na stop i znowu na podnoszenie, i tak co jakiś czas się zapala. Jeszcze nic do ciągnika nie podczepiałem bo trzy dni temu przywieźli dopiero.

Opublikowano

Tak właśnie myślałem że nowy. A zobacz w instrukcji czy nie ma opisanej takiej usterki. Sama nie powinna się włączać. Chyba że gasisz ciągnik i zapalasz to wtedy się zapala albo wciśniesz guzik na błotniku.

Opublikowano (edytowane)

Ok. Zacznę jeszcze raz czytać instrukcję. Możliwe, że od razu się nie skapnę po zapaleniu cięgnika, że się lampka świeci, będę musiał dobrze się przyjrzeć.

EDIT: Lampka nie miga tylko się ciągle świeci.

EDIT2: Wg instrukcji ciągnik można zapalić tylko jeżeli przełącznik główny jest w położeniu "STOP" u mnie pali w każdym.

Edytowane przez Slawuss
Opublikowano

U mnie też na każdym. To ta lampka zaświeca ci się tylko po zapaleniu ciągnika czy np. w czasie jazdy czyli po dłuższym czasie?

Jak zapalisz i ją wyłączysz to później w czasie jazdy sama się zaświeci?

Opublikowano

Właśnie już sam nie wiem. Zobaczę dokładnie w poniedziałek. Zdaje mi się, że po dłuższym czasie się zapalała, a może tylko mi się zdawało. Jeszcze nie zwracam uwagi na elektronikę. Przesiadka z U1222 i Zetora 8045. Co z tym podpinaniem hydro-paka?

Opublikowano (edytowane)

Nie zrozumiałeś mnie. Nawet nie podczepiałem jeszcze zestawu do Forterry bo niedotarta pytałem na przyszłość żeby się z tym nie motać. A zestaw ciągam 8045 i ładnie tylko łoskot idzie :D a hydro nie składam żeby olei nie mieszać.

Edytowane przez Slawuss
Opublikowano

Sorry, że post pod postem no ale. Otóż przyczepiłem Forterre do zestawu wszystko pięknie tylko jakoś dziwnie się te szybko-złącza podczepia. Aby końcówka nie wypadała z gniazda muszę je najpierw wyciągnąć do siebie, włożyć wtyczkę i puścić inaczej wypada. Mógłby ktoś zamieścić na yt krótki film instruktażowy bo nie wiem czy to wada fabryczna a może nie wiem jak je wpinać ;p

Opublikowano

mam instrukcje obsługi do forterry i jest tam opis błędów, ale przypasowanie liczby mignięc do danego błedu nie jest takie proste. Ponieważ są tam dwie tabele z opisem "lekkich" błędów o raz poważniejszych nieprawidłowości daj meila to ci wyśle skany.

Opublikowano

Jednak chyba ehr mam uszkodzony. Tak jak opisałem pod zdjęciem z linka wszystko działa oprócz środkowego pokętła regulacji wysokości opuszczania, bo zawsze opuszcza do samego dołu. Dziś rozebrałem panel ehr, sprawdziliśmy omomierzem i pokrętło jest ok. Rozebraliśmy komputer, wizualnie nie widać uszkodzeń, sprawdzenie u elektryka odkładam jako ostateczność na koniec, bo mam nadzieje że to jednak nie jest jego wina. Obejrzałem wszystkie kable i żaden nie wygląda na przerwany. Jutro jeszcze będe kombinował coś z tymi czujnikami wysokości położenia ramion. Wie ktoś po co są w ogóle 2 czujniki na każdym ramieniu jeden. Może jeden odczytuje wysokość podnoszenia, a 2 opadania? Jakieś pomysły jak sprawdzić czy są sprawne?? Jeśli w ogóle je odłącze to jak będzie się zachowywał podnośnik? Jakby miał ktoś pomysł co jeszcze może być przyczyną awarii będe wdzięczny za wszelkie sugestie. Przydałby się też numer do jakiegoś życzliwego mechanika, który mógłby coś telefonicznie podpowiedzieć.

Z góry dziękuje za pomoc

Opublikowano

Witam

Probelm z ehrem w dalszym ciągu mam nierozwiązany. Znalazłem jakieś 3 kable do nieczego niepodłączone. Może ma ktoś z użytkowników jakiś katalog ze schematem do ehr w zetorach, gdzie jakie kable powinny być podłączone.

Pzdr

Opublikowano (edytowane)

http://www.agrofoto....erra-11741-ehr/

posłużę się fotką z AF. Mam kilka pytań odnośnie EHR w forterrach:

- jak pracuję z pługiem z kołem podporowym czy np. z agregatem opartym na wałkach czyli nie potrzebuję regulować głębokośc poprzez EHR to układ pokręteł powinien być: małe dolne (obok szybkości opuszczania) max w lewo (do silnika), to większe obok max w prawo (do tyłu ciągnika) i przy takim układzie mamy pracę pływającą ?

- jesli pracuje z kultywatorem bez kół podporowych i potrzebuję na EHR ustawić sobie głębokość pracy to głębokośc ustawiam tym większym przekręcając je w lewo ?

- gdy dolne małe i większe obok ustawione sa dokładnie po środku to jaki mamy tryb pracy ?

Edytowane przez zorak
Opublikowano

Tym małym dolnym pokrętłem regulujesz z pracy siłowej na pozycyjną a głębokość pracy regulujesz tym drugim pokrętłem obok podnoszenia. ogólnie to o czym piszesz regulujesz tylko tym jednym małym pokrętłem, i wtedy ciągnik sam będzie ci ustawiał zadana głębokość. Natomiast jeśli będziesz pracował z kołem podporowym to duże pokrętło obok podnoszenia dajesz na maksa w lewo (w stronę silnika) czyli na maksymalną głębokość pracy urządzenia.