Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, tracker napisał(a):

Zacofany to sam jesteś :D

A jak inaczej napisać o kraju, gdzie w 1992 roku jest popyt na proste narzędzia rolnicze do zaprzęgu konnego? W tym czasie na zachodzie były już dostępne traktory z EHR i klimatyzacją a maszyny coraz częściej miały sterowniki elektroniczne.

• Like 2
Opublikowano
55 minut temu, bergman31 napisał(a):

A jak inaczej napisać o kraju, gdzie w 1992 roku jest popyt na proste narzędzia rolnicze do zaprzęgu konnego? W tym czasie na zachodzie były już dostępne traktory z EHR i klimatyzacją a maszyny coraz częściej miały sterowniki elektroniczne.

niezle... kolega porównuje "zachód" do terenów górzystych gdzie nie dało się pracować ciągnikiem :) bardzo dobre myślenie aż podziwiam 🤣

Opublikowano

Przedmówcy dobrze piszą!

Zacofanie i nie da się tego zaprzeczyć!

Ludzie!

Przecież w 1992r powszechnie używane były komputery w przemyśle , człowiek od 30lat latał w kosmos, Claas od 10 lat klepał serię dominatorów, ciągniki MF miały Klimę i EHR-y, że o innych dziedzinach nawet nie wspomnę...

I jak to w takim razie inaczej nazwać, gdzie przemysł w Polsce produkuje pługi dla konia? Wizjonerstwo? no chyba nie...

Wiem, że do 1989 byliśmy za wielką kurtyną, ale prawdą jest też, że w tym 1992 byliśmy gospodarką zacofaną, taka jest prawda.

Tym bardziej warto docenić to co przez te 30 lat dokonaliśmy, stając się 20 gospodarką świata!

• Like 4
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateuzs255 napisał(a):

niezle... kolega porównuje "zachód" do terenów górzystych gdzie nie dało się pracować ciągnikiem :) bardzo dobre myślenie aż podziwiam 🤣

A Ty myślisz, że na Zachodzie Europy nie ma gór? To przypomnę, że są Alpy i tam od ponad 50 lat nikt koniem pola nie uprawiał. 

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, panczo1922 napisał(a):

Przedmówcy dobrze piszą!

Ludzie!

Przecież w 1992r powszechnie używane były komputery w przemyśle , człowiek od 30lat latał w kosmos, Claas od 10 lat klepał serię dominatorów, ciągniki MF miały Klimę i EHR-y, że o innych dziedzinach nawet nie wspomnę...

I jak to w takim razie inaczej nazwać, gdzie przemysł w Polsce produkuje pługi dla konia? Wizjonerstwo? no chyba nie...

Wiem, że do 1989 byliśmy za wielką kurtyną, ale prawdą jest też, że w tym 1992 byliśmy gospodarką zacofaną, taka jest prawda.

Tym bardziej warto docenić to co przez te 30 lat dokonaliśmy, stając się 20 gospodarką świata!

Po tym co napisałeś, można wywnioskować że ludzie z małopolski nie mogli posiadać maszyn, którymi będą pracować bo to stało się "zacofaniem'? u mnie te maszyny już na początku lat 80 nie były używane, dla tego że został zakupiony ciągnik i maszyny do niego, ale zwracam się o ludziach którzy mieszkali/mieszkają w górach, na terenie np. małopolski,  i nie którzy posiadali tylko teren na którym ciągnikiem nie dało się pracować, a chcieli gospodarzyć, więc jakoś fabryki musiały się też dostosować do tych ludzi i dla tego produkowali wciąż te pługi a nie jak pan to nazywa zacofaniem :)  ja rozumiem, u mnie też pare pól zostało zastąpione na las bo taki teren górzysty ze w tych miejscach nie dało się ciągnikiem wjechać (jestem z podkarpacia) 

1 minutę temu, bergman31 napisał(a):

A Ty myślisz, że na Zachodzie Europy nie ma gór? To przypomnę, że są Alpy i tam od ponad 50 lat nikt koniem pola nie uprawiał. 

jeśli masz problem, to pisz do tych którzy to produkowali, a nie do mnie :) pozdrawiam.

Opublikowano

Ale tu chodzi o zacofanie polskiego przemysłu, który nie  był w stanie dostarczyć nowoczesnych maszyn dla rolników gospodarujących na terenach górzystych. Na zachodzie Europy już w latach 60tych było kilku producentów ciągników górskich jak i transporterów górskich oraz maszyn do pracy w górach. Władze w PRLu przypomieli sobie o mechanizacji rolnictwa w górach, dopiero na początku lat 80tych. Wówczas powstał ciągnik górski Harnaś, nośnik narzędzi, transporter górski oraz kilka maszyn do pracy w górach. Z wyżej wymienionych, wyprodukowano tyłka kilka sztuk ciągnika Harnaś. 

Ludzie pracowali takim sprzętem, jaki mogli nabyć. 

Opublikowano
1 godzinę temu, panczo1922 napisał(a):

Przedmówcy dobrze piszą!

Ludzie!

Człowieku, jeszcze dzisiaj ci po szkołach rolniczych prostego wniosku nie umieją napisać w necie.  xD

Opublikowano (edytowane)

Tak na marginesie...

Strasznie dziwny ten pług....

..ten dyszel...nigdy czegoś podobnego nie widziałem...🤔

Nie bardzo jest jak do tego konia podczepić...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
55 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak na marginesie...

Strasznie dziwny ten pług....

..ten dyszel...nigdy czegoś podobnego nie widziałem...🤔

Nie bardzo jest jak do tego konia podczepić...

to ten dyszel jest "grądziel" do tego pługa potrzebna jest koleśnica tzw. kolca :) ci co są z zachodu nie znają bo tam były pługi innego typu, podkarpacie małopolska i część lubelszczyzny miały takie pługi więc troche w temacie są, jeszcze ci co się tym interesują to wiedzą co i jak 😀

Godzinę temu, bergman31 napisał(a):

Ale tu chodzi o zacofanie polskiego przemysłu, który nie  był w stanie dostarczyć nowoczesnych maszyn dla rolników gospodarujących na terenach górzystych. Na zachodzie Europy już w latach 60tych było kilku producentów ciągników górskich jak i transporterów górskich oraz maszyn do pracy w górach. Władze w PRLu przypomieli sobie o mechanizacji rolnictwa w górach, dopiero na początku lat 80tych. Wówczas powstał ciągnik górski Harnaś, nośnik narzędzi, transporter górski oraz kilka maszyn do pracy w górach. Z wyżej wymienionych, wyprodukowano tyłka kilka sztuk ciągnika Harnaś. 

Ludzie pracowali takim sprzętem, jaki mogli nabyć. 

Nawet jak by były takie nowoczesne maszyny, to nie każdego by na to było stać ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Oki..

Nie pamiętam fachowych nazw...

Się orało koniem..

Jednak nie widzę tu elementów zaczepowych pod orczyk konia.

...ciekawi mnie jak by to..

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Oki..

Nie pamiętam fachowych nazw...

Się orało koniem..

Jednak nie widzę tu elementów zaczepowych pod orczyk konia.

...ciekawi mnie jak by to..

masz pan zdjęcie mojej instrukcji do tego pługa, do pługa jest podczepiana koleśnica, a do koleśnicy orczyk, koleśnica była po to że regulowało sie tym głębokość orki ;) 

20260224181322.jpg

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

A oki...

Dochodził do tego taki wózek...

Rozumiem...wersja rozwojowa...👍

Zwykły plug wyglądał o niebo lepiej.

Tu jakiś dziwny ulep opracowali i wyprodukowali.

Na grzebieniach wszystko się ustawiało.

Głębokość, szerokość...

...ciekawe jak z tym wózkiem na końcu...zwykły, to pierdyk na bok...i od drugiej strony, tu chyba inaczej.

Ech...kiedys to było...

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

A oki...

Dochodził do tego taki wózek...

Rozumiem...wersja rozwojowa...👍

Zwykły plug wyglądał o niebo lepiej.

Tu jakiś dziwny ulep opracowali i wyprodukowali.

Na grzebieniach wszystko się ustawiało.

Głębokość, szerokość...

no tak to było i każdy się musiał dostosować, z doświadczenia ludzi wiem, że ten zwykły "pług" tak zwane radełko produkowane w zakładach jak np. Gidle to się u nas nie sprawdzało... natomiast te pługi z Nowego Sącza na tereny pochyłe bardzo dobrze przykrywały resztki itd. Każdy ma zdanie odmienne tak to już jest :) 

Opublikowano (edytowane)

Nie no...widać że jakaś wersja rozwojowa.

Nie miałem z takim do czynienia...

Tylko tak ...optycznie trochę razi połączenie tej rury z tyłem ...

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

no i tak to robili 

Edytowane przez Mateuzs255
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mateuzs255 napisał(a):

to ten dyszel jest "grądziel" do tego pługa potrzebna jest koleśnica tzw. kolca :) ci co są z zachodu nie znają bo tam były pługi innego typu, podkarpacie małopolska i część lubelszczyzny miały takie pługi więc troche w temacie są, jeszcze ci co się tym interesują to wiedzą co i jak 😀

Nawet jak by były takie nowoczesne maszyny, to nie każdego by na to było stać ;) 

W moich stronach (Północna Polska) były popularne pługi bezkoleśne oraz pługi ramowe. Te drugie występowały jako jedno i dwuskibowe.

Na starych filmach o rolnictwie w górach (południowe Niemcy, Austria i Szwajcaria), najczęściej widać właśnie pługi koleśne, zarówno zagonowe jak i obrotowe.

Co do nowoczesnych maszyn, to na zachodzie Europy produkowano niewielkie traktory (mniejsze i lżejsze od C-330) do pracy w terenach górskich. Często miały napęd na 4 koła ale nie wszystkie. 

U nas natomiast, jak ktoś chciał mieć traktor do pracy w górach, to musiał zbudować go sam lub zlecić wykonanie jakiemuś mechanikowi/ślusarzowi. 

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

W starszych modelach zamiast tej rury stalowej był drążek z drewna.

Edytowane przez bergman31
Opublikowano

Oto ZACOFANIE :

w Europie Zachodniej nadal produkuje się nowoczesne maszyny do uprawy ziemi konno. Choć rynek ten jest niszowy, rozwija się dzięki rolnictwu ekologicznemu, permakulturze oraz winnicom, gdzie konie są mniej inwazyjne dla gleby niż ciężkie traktory.
Do najważniejszych producentów i organizacji w tym regionie należą:
  • Schaff mat Päerd (Luksemburg): To jedna z najbardziej innowacyjnych organizacji projektujących nowoczesny sprzęt konny. Opracowali m.in. Kombi-Roll 2.0 – wielofunkcyjny wał do przygotowania łoża siewnego wykonany z wysokowytrzymałej stali, z systemem odciążającym ramiona konia 1.3.7.
  • Equi-Idée (Francja): Specjalizuje się w produkcji nowoczesnych przodków (tzw. forecarts) oraz narzędzi do uprawy międzyrzędzi, szczególnie popularnych w ekologicznych winnicach.
  • Kutzmann (Polska/Europa): Choć firma kojarzona jest głównie z bryczkami sportowymi, dostarcza również rozwiązania i podzespoły wykorzystywane w nowoczesnej trakcji konnej. Polska jest zresztą europejskim zagłębiem produkcji sprzętu konnego (m.in. marki Glinkowski czy Poj-Kon), który jest eksportowany na rynki zachodnie 1.3.2, 1.3.5.
  • Smuckers Harness (Niemcy/USA): Choć marka ma korzenie w USA (gdzie rynek maszyn amiszów jest ogromny), ich nowoczesne uprzęże i rozwiązania techniczne są szeroko dostępne i stosowane w Niemczech i Szwajcarii.

Największym zainteresowaniem te maszyny cieszą się obecnie w Niemczech, Francji i Wielkiej Brytanii, gdzie rośnie liczba gospodarstw typu hobby farm oraz certyfikowanych upraw Bio 1.5.8.