Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Chłopie jakbyś remontował i mierzył, to powinieneś takie wymiary znać na pamięć, bo są praktycznie te same do wszystkich ciągników, a ty nie znasz, nawet gdybyś zapomniał, bo może się to zdarzyć, to jak napisałem prawidłowe, to powinieneś sobie przypomnieć i nie negować tego, więc co mierzysz?

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał(a):

Żeby dobrze zmierzyć, to trzeba mieć miernik zegarowy, a nie żaden szczelinomierz, to raz, dwa, to do takiego pomiaru tuleja musi być dociśnięta momentem 100Nm. a nie wsadziłem i czymś tam zmierzyłem, bo to niewiarygodny pomiar. 

No właśnie zmierzyłem jeszcze raz bo po wklejeniu docisnąłem sworzniem te 2 tuleję to wyszło  tak że listek 0.05 jest na równo z tuleją po przyłożeniu listka do bloku a te drugie co mi wyszło te 0.30 nie były dociśnięte i przez to wyszła mi taką głupota 

Opublikowano
1 minutę temu, unipasz napisał(a):

No właśnie zmierzyłem jeszcze raz bo po wklejeniu docisnąłem sworzniem te 2 tuleję to wyszło  tak że listek 0.05 jest na równo z tuleją po przyłożeniu listka do bloku a te drugie co mi wyszło te 0.30 nie były dociśnięte i przez to wyszła mi taką głupota 

No i by było dobrze, na drugi raz  mierz bez oringów, a co jakby wyszło teraz za nisko i by trzeba podłożyć podkładkę? wyciągać ściągaczem, czy walić młotkiem ode spodu.

Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał(a):

No i by było dobrze, na drugi raz  mierz bez oringów, a co jakby wyszło teraz za nisko i by trzeba podłożyć podkładkę? wyciągać ściągaczem, czy walić młotkiem ode spodu.

To pierw mierzyłem bez oringów tylko że nie ten rant i wychodziło równo a że tak się spytam czy w pierścieniu olejowym zamek od sprężynki i zamek w pierścieniu powinien się pokrywać czy może być zamek od  sprężynki gdzie kolwiek 

Opublikowano
8 minut temu, Desperado napisał(a):

Powinien się pokrywać, mam nadzieję że wiesz o zmierzeniu wystawania tłoka ponad płaszczyznę bloku? w tych ciągnikach są dwa rodzaje uszczelek pod głowicę.

To wiem trochę studiowałem instrukcje napraw 

Opublikowano

mam ksiazke  w garazu -jak nie zapomne to jutro sprawdze .

jesli tuleje chodza w bloku -to na zlom od razu .. 4

chyba ze silnik w ogrzewanym garazu a tuleje w zamrazarce..

Opublikowano

Sytuacja zapewne wyglądała podobnie jak w prezentowanym filmie 

Aby zminimalizować ryzyko przykrych niespodzianek przy remoncie silnika należało by po złożeniu silnika, rozgrzać go i na ostygniętym silniku sprawdzić ponownie dokręcenie głowicy, oraz jeszcze raz sprawdzić jej dokręcenie po 70 motogodzinach.  

• Like 1
Opublikowano

W praktyce po nagrzaniu silnika po pierwszym uruchomieniu dało się dokręcić do osiągnięcia momentu zalecanego przez producenta o około 1/4 obrotu niektóre szpilki, więc potencjalnie zmniejsza się szansa na przedmuchy między blokiem a głowicą, po tych 70 mth jak zaleca producent silnik przejdzie wiele cykli rozgrzewania i stygnięcia więc wszystko się ułoży i sprawdzenie dociągnięcia głowicy ma jak najbardziej uzasadnienie ( zmniejszy ono ryzyko potencjalnego wydmuchania uszczelki).

Opublikowano

Instrukcja napraw dla zetora 5211-7745 strona 48

"Po zagrzaniu silnika ponownie dokręcić nakrętki śrub głowicy cylindrów, przeprowadzić kontrole dokręcenia przy pomocy klucza dynamometrycznego. Moment dokręcania wynosi 167do 177 Nm na zimnym silniku. "

Przepisy obsługi Zetor 5211 -7745 4/1991  strona 117 punkt f 

" Po przejechaniu 70 mth skontrolować dokręcenie nakrętek śrub głowicy cylindrów ( moment dokręcania 167-177 Nm)

Oczywiście niech każdy robi jak uważa, jak dla mnie lepiej jest zapobiegać niż leczyć, przykład silnika po remoncie z wydmuchaną uszczelką efekt widoczny w 9:50 

Opublikowano

No i silnik poskładałem już siedzi na skrzyni i teraz zaczęły się cyrki z kątem wtrysku rozrząd napewno dobrze poskładany bo sprawdzałem 2 razy i znaki się pokrywają było zmieniane koło pośrednie i też nowe znaki ze starym kołem się pokrywają i mam 3 rodzaje sprzęgiełek do pompy jedno z oznaczeniem 2.4 drugie z oznaczeniem 6 a trzecie od c360 i na tym 2.4 wtrysk wypada około 18mm od gmp na tym z oznaczeniem 6 wtrysk wypada w gmp a na sprzegiełku od 60 to całkiem w połowie zakresu tłoka i teraz co z tym zrobić czy ja coś robię źle czy to wina pompiarza i coś źle ustawił i dodam  że gaz jest na połowie że listwa nie wychodzi po za korpus pompy

W dniu 24.01.2026 o 01:11, agrofix224 napisał(a):

Sytuacja zapewne wyglądała podobnie jak w prezentowanym filmie 

Dokładnie taka sama a że tak się spytam co da dokręcenie głowicy po odpaleniu i ostygnięciu czy tam nawet po tych 70 mtg jak ma puszczać płyn na dole to co by nie robił z głowicą to i tak będzie na dole puszczać myślę że może dobrze będzie i nic nie  będzie lecieć bo wsadziłem oringi i dodatkowo posmarowałem dirko ale z tego co wymierzyłem to oring był 0.1 mm za luźny podług katalogu bo mają być 4.2 mm grubości a miały 4.1 mm także może jak by te 0.1 dołożyć i poszukać grubszych to by weszły trochę ciaśniej ale pewnie nie wiele i  w agromie dał mi sprzedawca od 60 oringi bo tylko takie miał to wogóle nie mogłem  włożyć tuleji