Skocz do zawartości

Aktywny rolnik - opinie ? Jak się wykazać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, STACH1234 napisał(a):

A co jak się przedłuży , a nie zapłaci wcale lub ileś po terminie  ?  odsetki i wypowiedzenie ?

Komornik. OC będzie się przedłużać, będą wystawiać Ci rachunek, przyjdzie wezwanie do zapłaty, a jak nie zapłacisz to smutny pan zabierze Ci z konta, a jak konto puste to przyjdzie i coś sobie weźmie.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Sama polisa OC jest ważna nawet po nie opłaceniu ale tylko na ten rok  później  umowa może się  nie odnowić. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
25 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Sama polisa OC jest ważna nawet po nie opłaceniu ale tylko na ten rok  później  umowa może się  nie odnowić. 

Przylazłaś i tutaj te swoje złote myśli głosić. 

W życiu samochodu nie miałaś i nie będziesz miała, OC za pojazd też nigdy nie płaciłaś, o PJ którego nie masz, też nie wspomnę, ale zabierasz głos w temacie, o którym nie masz zielonego pojęcia

Idź do pogody i tam głoś te swoje banialuki

Opublikowano
21 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Coś słyszałaś że gdzieś dzwonią, tylko nie wiesz w którym kościele. 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Desperado napisał(a):

Coś słyszałaś że gdzieś dzwonią, tylko nie wiesz w którym kościele. 

Czyli co OC według ciebie nie wygasa i trwa w nieskończoność coś tutaj mi nie pasuje. .

Na tyle ile się orientuję to chociaż po  opłaceniu jednej raty nie może ci ubezpieczyciel wypowiedzieć umowy tylko umowę objąć tzw. ochroną która trwa 12 miesięcy  i dopiero po nie opłaceniu wszystkich rat wraz z odsetkami może wypowiedzieć umowę a na następny rok nie przedłużyć. 

Jeśli się mylę popraw mnie. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano

bedzie wypowiedzenie jak nie opłaci do końca roku a należność i tak ściągnie komornik 

56 minut temu, STACH1234 napisał(a):

Nie wydaje mi się żeby tak było , pół roku owszem ale nie wieczność 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał(a):

bedzie wypowiedzenie jak nie opłaci do końca roku a należność i tak ściągnie komornik 

Dokładnie, a uściślając, płatność w ratach nieopłacona w całości do końca roku, nie przedłuża się automatycznie na następny rok, a wtedy zaraz wkracza UFG z karami za brak OC. 

Opublikowano
29 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Nie będziesz mi rozkazywał gdzie mam pisać nie masz nad demną władzy..

To może idź do cen mleka i pisz o inseminacji, podobno na tym się znasz🤣🤣

• Haha 2
Opublikowano

Mam maszynę nierejstrowaną i OC jest nieobowiązkowe - płace to chce nie to nie . I rok płaciłem bo jezdziłem po asfalcie potem za rok juz nie no to nie opłaciłem jej - przyszło mi opłata . Olałem to i potem przyszło , że sie odnowiła i musiałem opłacić . U wuja było podobnie z autem . Miał auto  3 lata i sprzedał i nie zgłosił do ubezpieczenia , że sprzedał i też mu przyszło ze OC sie odnowiło i musi opłacić . Myślę , że jak polisa wykupiona przez poprzedniego właściciela się sama nie odnowi i wtedy ten Fundusz wchodzi . A jak ktoś ma kilka lat coś i nie opłaci na czas to tam odnowi się bynajmniej tak u mnie było 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał(a):

To może idź do cen mleka i pisz o inseminacji, podobno na tym się znasz🤣🤣

@Bezduszna może być ciekawy wykład o kopulacji, inseminacji, jak się na tym znasz,  :P może coś o życiu seksualnym buraka cukrowego?  :P

• Haha 1
Opublikowano

Stałem dziś z znajomym co ma 9ha, i mówi że zboże sprzedał w żniwa jakiemuś rolnikowi prosto z pola bez żadnego rachunku, i teraz sie pyta co ma zrobic, przecież jak kupi nawozu za 10tyś to chyba mu to wystarczy, do tego jakieś środki ochrony roślin na fakturę i chyba bedzie ok ? Czy sprzedaż też musi byc ?

Opublikowano
8 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

Stałem dziś z znajomym co ma 9ha, i mówi że zboże sprzedał w żniwa jakiemuś rolnikowi prosto z pola bez żadnego rachunku, i teraz sie pyta co ma zrobic, przecież jak kupi nawozu za 10tyś to chyba mu to wystarczy, do tego jakieś środki ochrony roślin na fakturę i chyba bedzie ok ? Czy sprzedaż też musi byc ?

Z tego co czytałem to rolnik będzie musiał przedstawić albo to co kupił jakieś nawozy , części , paliwo - się nie liczy !!!! , no coś do gospodarstwa i podobno to będzie minimalnie 300 zł/ha - ale jeszcze pewne nie jest . Albo do wyboru będzie miał , że pokaże fv gdzie sprzedał z tym , że pisze też , że umowy sprzedaży też będą uznawać , czyli dla mnie rozumiem , że na kartce odręcznie też będzie ok - bo dwóch rolników ryczałtowych może napisać sobie umowę . Także wybiera  , że pokazuje albo to co sprzedał jakieś umowy , faktury albo wybiera , że pokazuje to co kupił . No chyba , że nie ma nic no to wtedy wchodzi w jakiś ekoschemat z rolnictwa węglowego - ale w jaki dokładnie ekoschemat nie wiadomo . 

Opublikowano
Bezduszna napisał:

38 minut temu, wojtal24 napisał(a):

osmieszasz się Ty bo nie masz podstawowej wiedzy a piszesz głupoty I tu nie chodzi o przyczepianie się do OC tylko o całokształt Twojej wypowiedzi co ma aktywny rolnik do zwiększanie premi dla młodego rolnika? I przestan się czepiać mojej osoby. jak Ci nie pasuje to zmień forum dla mieszczuchow albo budowlańców i tam się popisuj swoją wiedzą

Masz się za rolnika to   powinieneś mieć w jednym paluszkimu zmiany które dotyczą ciebie lub w jakiś sposób będą wpływać na twoją pracę a nie pytasz się o tak proste rzeczy.  

nie mam się za rolnika, ale jestem rolnikiem w świetle obowiązującego prawa i będę rolnikiem aktywny w swietel nowej ustawy tylko najpierw rząd musi ja przegłosować i prezydent podpisać żeby weszła w życie 15 marca. I ta ustawa nie ma nic wspólnego z OC pojazdów rolniczych czy że zwrotem akcyzy czy młodym rolnikiem tak jak Ty to pisałaś wprowadzają ludzi w błąd

poczytaj sobie chociaż prasę branżowa https://wiescirolnicze.pl/newsy/rolnicy-zadali-krajewski-spelnia-doplaty-tylko-dla-tych-co-naprawde-gospodaruja,24849/

Opublikowano

Da się obejść bez problemu teraz będę aktywnym rolnikiem,to pic na wodę aby więcej biurokracji a nawet jak ktoś tego nie obejdzie a myślę że każdy myślący to obejdzie to i tak rolnik mu musi zwrócić za dopłaty i po co te głupoty

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, robert1226 napisał(a):

Się na zapas martwicie , a ustawę wetomat pisowski jej nie podpisze.

20 czy trochę więcej nie podpisał jak gdzieś na necie czytałem. Za to Rafał by podpisał wszystko tak jak wcześniej Duda Morawieckiemu czy Komorowski Kopacz czy Tuskowi . 

Oni tylko jak dobrze pamiętam PoPis się tylko zawsze zgadza w sprawie podwyżek płac posłom i senatorom 

Edytowane przez PAN88
Opublikowano (edytowane)

Jak duda podpisywał to źle, nazwali to długopisem, jak nawrocki nie podpisuje to źle bo wrtoman

Tak samo jak 3lata temu były strajki za pisu to pewna osoba z mojego otoczenia mówiła że pały policja powinna wziąć i rolników napier*alac i od razu by w domach siedzieli, a jeszcze gnojowice gdzieś wylali to powinni nim doje*ac z 10lat odsiadki, dziś ta sama osoba mi mówi, że wylał troche gnojowicy u Krajewskiego i już na 2msc zamknięty, do czego to podobne 

Czyli za pisu strajki są złe, a za Tuska dobre 🤣🤣

Edytowane przez krzysiek277
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

No to ładnie udupceni.. znajomy budowlaniec kupił grunt koło 2ha, podpytałem czy jak zasieje to do dopłat mogę zgłosić, to mówi że ma w akcie notarialnym wpisane ze 5 lat bez dzierżaw i sprzedaży. To myślę, że jak mam mu oddać czynsz w wysokości dopłaty to może sam zgłosi, no ale też nie bo jest teraz aktywny rolnik. A z niego rolnik jak z koziej d*py trąba. Jakieś pomysły? Bo w ten sposób ja bez dopłat i on też. To co ma to odłogiem leżeć?