Skocz do zawartości

Aktywny rolnik - opinie ? Jak się wykazać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

No i co z tego,  pier**liłeś coś o jakimś odliczaniu VATU przedtem i co rura zmiękła?  xD

Tylko ta twoja papierowa faktura i tak będzie widoczna dla skarbówki, bo gdzieś to musi być wpisane aby odliczyć VAT ... A jak ryczałty zaczną kręcić poza KSEF to zaraz ich wpakują do tego systemu ...

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Czyli będziesz chciał kupić paliwo na fakturę, aby mieć dokument do gminy, musisz założyć konto w KSEF, koniec tematu xD 

Zresztą, co to za problem ten KSEF, ja i tak muszę, bo jestem na VAT, ale będąc ryczałtem bym też sobie tam założył konto i dał te uprawnienia, po co pilnować papierów, jak wszystko będzie w systemie ...

hola , wczoraj tankowałem na orlen i normalna faktura jak w ubieglym roku 

Opublikowano

Obowiązek KSeF od 1.02.2026: Orlen będzie wystawiał faktury ustrukturyzowane w KSeF, a wszyscy przedsiębiorcy (z wyjątkiem osób fizycznych nieprowadzących działalności) będą musieli je stamtąd odbierać.     

Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał(a):

a , podejrzewam ze u ryczałtoca nic sie nie zmieni , rolnik ryczałtowy nawet nr NIP nie musi mieć 

Cytat z agrofakt: "Natomiast w przypadku zakupów dokonywanych przez rolnika ryczałtowca, sprzedawca będzie musiał wystawić tylko paragon fiskalny. Jeżeli jednak rolnik będzie chciał otrzymać na dany towar fakturę, wówczas to będzie musiał ją wystawić w KSeF."

• Like 1
Opublikowano

Każdy watowiec ma obowiazek wystawiania faktur w ksef sprzedaży 

z RR jest trochę inaczej , bo w jego imieniu fakture sprzedaży wystawia kupujący 

rr  zadecyduje czy ma być w ksef czy tak jak do tej pory 

ale zeby watowiec te 7 % odzyskał które wypłacił rr musi tą fakturę rozliczyć 

podczas tego rozliczania pewnie trafi w system KSEF , bo jak by nie trafiła to by powstawały nadużycia  [ do tej pory żeby odzyskać wat od faktury rr musiał być przelewem opłacona transakcja , a żeby to sprawdzić  do tej pory skarbówka musiała mieć dostęp do kont bankowych 

Podobno sprzedawca będzie wystawiał fakture w KSEF a kupującemu przekaże w pdf albo mu dostarczy na papierze , żeby przy jej odbiorze kupujący  w systemie KSEF wiedział co pobiera 

Opublikowano

dla rolnik ksef to zaden problem bo i tak rozlicza sie wiekszość przez biuro rachunkowe , a jak ktoś robi wszystko legalnie to jest ułatwienie bo znajdzie szybko faktury zamiast zbierać papierki ,   to tak jak ci co sa za płatnośćiami w gotówce , głównie chodzi o podatki i ich unikanie 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

a jak ktoś robi wszystko legalnie to jest ułatwienie bo znajdzie szybko faktury zamiast zbierać papierki 

Dokładnie, wszystko będę miał w KSeF, nie będzie trzeba pilnować papierowych faktur ... 

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

dla rolnik ksef to zaden problem bo i tak rozlicza sie wiekszość przez biuro rachunkowe , a jak ktoś robi wszystko legalnie to jest ułatwienie bo znajdzie szybko faktury zamiast zbierać papierki ,   to tak jak ci co sa za płatnośćiami w gotówce , głównie chodzi o podatki i ich unikanie 

Nie do końca  , do tej pory zanosiłeś faktury żeby biuro rachunkowe ciebie rozliczyło , jak faktury będą tylko w systemie to biuro może z systemu za ciebie pobrać , ale to ty musisz potwierdzić czy faktycznie ta faktura jest twoja . Musisz również w KSEF fakture wystawić . Jak ją masz pobrać sam i wystawić to pytanie po co ci biuro rachunkowe , kolejne pytanie to takie  co z rozliczeniami czy ten KSEF sam nie zacznie rozliczać np.  WAT , bo wystarczy mu tylko podpowiedzieć w jakich % fakture wykorzystać do rozliczenia WAT 

Opublikowano

O widzisz co te POwcy przygotowali 🤦, a nie przecież to jest pomysł PIS to PIS przygotował ustawę i podał datę wprowadzenia i to poważnie pisze żeby nie było 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

@STACH1234 czyli ten KSeF to wygoda dla takiego rolnika który jest czynnym płatnikiem VAT i ma te 20-30 faktur miesięcznie, rozliczy się sam bez księgowych ...

KSEF to wygoda dla ministra finansów a nie dla podatnika . Rolników to biura rachunkowe mogą się  pozbyć , bo to z nimi mogą mieć największy problem . 

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

No, a jeżeli na ksef dostaniesz fakturę zakupową, a wszystko robi za Ciebie biuro, to czy upoważnisz biuro do zapłaty tej faktury z Twojego konta?

Opublikowano

normalnie ja kosze raz do roku 🤣mam bydło

14 minut temu, jacek1296 napisał(a):

No, a jeżeli na ksef dostaniesz fakturę zakupową, a wszystko robi za Ciebie biuro, to czy upoważnisz biuro do zapłaty tej faktury z Twojego konta?

za duzo paniki jest z tym ksef , pewnie na początku będzie trudno ale z czasem bedzie normalnoscią 

Opublikowano
W dniu 7.01.2026 o 13:02, kingway napisał(a):

Witam , czy ktoś wie coś konkretnie na temat aktywnego rolnika ? Chodzi o to , że jeśli sprzedaje zboże lokalnemu rolnikowi który jest RR i ja tez jestem RR to trzeba spisać umowę ?? I wtedy to będzie ważne jako rachunek ? Czy jeśli coś tam wejdę w te ekoschematy (te co będą wyszczególnione ) na część gospodarstwa to już nie będę musiał tego przekazywać ? Ktoś coś wie ? 

Najprostsza odpowiedź co trzeba zrobić - zapisać się do PSL-u

Opublikowano
20 minut temu, caseihc napisał(a):

Ciekawe jak będą brać dopłaty do nieużytków łąk ci co koszą raz do roku.

Oczywiście, a wiesz czemu? bo to duża kasa za ptaszki, natury i uj wie co tam jeszcze i na programy niczego nie będą musieli udowadniać.

Opublikowano
7 godzin temu, Desperado napisał(a):

Nie twierdzę że wyssałeś z palca, jednak arimr nie wiem skąd ma takie dane? prędzej ten co wydzierżawił polazł do krusu i zgłosił że oddał w dzierżawę i  komu oddał i stąd wiedzieli.

agencja wymienia sie danymi z krus ,ma taki obowiazek jak krus sie zwraca ..

i odwrotnie tak samo na wniosek musi udzielic informacji 

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał(a):

ma taki obowiazek jak krus sie zwraca ..

Być może, tylko wątpię by krus aż tak się zwracał, przynajmniej na swoim terenie ja tego nie widzę.