Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam może ktoś miał podobna sytuację traktor mf 6613 czasami szarpie przy włączonym napędzie i jadąc do przodu, do tyłu jest wszystako dobrze  najbardziej to czuć jak się jedzie stanie na chwilę rewers przerzuci na N traktor wyhamuje a potem da się do przodu  doadam że jak się jedzie skręca i wogole rewres przerzuci się np z tyłu na przód to już jest zazwyczaj w porządku ale też gdzieś tam szarpnie i jak mówię  najgorsze przy ruszaniu z miejsca tylko do przodu  ( elektrozawory przedkładałem i kalibracja robiłem.

Opublikowano
Godzinę temu, Rowan napisał(a):

Jaka skrzynia? Kalibracje robiłeś, a agresywność jak ustawiona?

Agresywność ustawiona na 0 do przodu i do tyłu  ie powinno szarpać tutaj napewno nie leży problem 

Godzinę temu, Rowan napisał(a):

Jaka skrzynia? Kalibracje robiłeś, a agresywność jak ustawiona?

Skrzynia dyna6

Opublikowano
6 minut temu, Rowan napisał(a):

Hydroakumulatory sprawdzałeś?

Właśnie nie żeby sprawdzić trzeba mieć specjalny przyrząd jakieś? nigdy tego nie robiłem 

Opublikowano

Jeśli na skręcie nie szarpie to napędy mogą się nie zgrywać. Do weryfikacji rozmiary opon i ciśnienia. Jeśli na zakręcie nie szarpie wychodzi, ze przód jest szybszy niż powinien.

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Jeśli na skręcie nie szarpie to napędy mogą się nie zgrywać. Do weryfikacji rozmiary opon i ciśnienia. Jeśli na zakręcie nie szarpie wychodzi, ze przód jest szybszy niż powinien.

Wcześniej tak się nie działo i tak najbardziej jak się jedzie na wprost co wtedy zrobić jak by się nie zgrywały??

Opublikowano
42 minuty temu, marcin46 napisał(a):

Wcześniej tak się nie działo i tak najbardziej jak się jedzie na wprost co wtedy zrobić jak by się nie zgrywały??

Cisnienie jest takie same w 2 kołach rozmiar kol też ten sam zużycie opon też takie samo 

Opublikowano (edytowane)

Przednie koła na zakręcie robią większy dystans. Czyli jak ci na zakręcie nie szarpie to przednią ośkę masz szybszą A więc można spróbować dodać ciśnienia na tylnej ośce ująć na przedniej. No i sprawdzić czy opony przednie i tylne to rozmiary zalecane przez producenta w konkretnej parze przód tył. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
7 godzin temu, hubertuss napisał(a):

Przednie koła na zakręcie robią większy dystans. Czyli jak ci na zakręcie nie szarpie to przednią ośkę masz szybszą A więc można spróbować dodać ciśnienia na tylnej ośce ująć na przedniej. No i sprawdzić czy opony przednie i tylne to rozmiary zalecane przez producenta w konkretnej parze przód tył. 

Wiesz co upuściłem z przodu trochę powtarza z tyłu trochę do pompowałem i nie szarpie chyba kolego dobrze mówiłeś nigdy bym nie pomyślał że to ma znaczenie 

Opublikowano

tuleje łączące wał napędowy sprawdzałeś ? Bo jak na frezach rozbite jest to może być, ze do tyłu nie szarpie bo frezy jeszcze dobrze trzymają. 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, marcin46 napisał(a):

Wiesz co upuściłem z przodu trochę powtarza z tyłu trochę do pompowałem i nie szarpie chyba kolego dobrze mówiłeś nigdy bym nie pomyślał że to ma znaczenie 

Trzeba tego pilnować raz ,ze różnie zużyte opony np przód nowe tył zjechane robią różnicę lub odwrotnie . Dwa, że często gęsto niby ten sam rozmiar opony a jak weźmiesz metrówkę to opona oponie nie równa.  Układ napędowy najgorzej dostaje w kość gdy przednia oś jest wolniejsza. 

• Thanks 1
Opublikowano
39 minut temu, hubertuss napisał(a):

Trzeba tego pilnować raz ,ze różnie zużyte opony np przód nowe tył zjechane robią różnicę lub odwrotnie . Dwa, że często gęsto niby ten sam rozmiar opony a jak weźmiesz metrówkę to opona oponie nie równa.  Układ napędowy najgorzej dostaje w kość gdy przednia oś jest wolniejsza. 

To jak by wymieniać opony na przyszłość to najlepiej komplet cały?

Godzinę temu, artur04c napisał(a):

tuleje łączące wał napędowy sprawdzałeś ? Bo jak na frezach rozbite jest to może być, ze do tyłu nie szarpie bo frezy jeszcze dobrze trzymają. 

Dzięki za podpowiedź 

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał(a):

To jak wymieniać opony to komplet ? 4szt ?

Opublikowano (edytowane)

Szukaj instrukcji tam powinny być podane komplety parami lub pytaj innych co te ciągniki mają 

Jak chcesz wymieniać to muszą się zgrywać możesz wymienić jedną oś tylko trzeba to kompensować ciśnieniem. Ale najlepiej by przednie były lepsze od tylnych i ewentualnie upuścić ciśnienia z przodu bo będą wyższe

Edytowane przez hubertuss
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Szukaj instrukcji tam powinny być podane komplety parami lub pytaj innych co te ciągniki mają 

Jak chcesz wymieniać to muszą się zgrywać możesz wymienić jedną oś tylko trzeba to kompensować ciśnieniem. Ale najlepiej by przednie były lepsze od tylnych i ewentualnie upuścić ciśnienia z przodu bo będą wyższe

W ten sposób bardzo dziękuję za pomoc