Skocz do zawartości

Ceny mleka 2026 – cenniki mleczarń, prognozy i rozliczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, robert1226 napisał(a):

Na początku jak zacząłeś pisać to pisałeś że ludziom się rozum w gówno przemienił , to czytając te twoje mądrości to a aż strach pomyśleć co ty w tej głowie masz , większych bzdur o panelach prądzie i pompach nie słyszałem , ale tak to jest że najwięcej wiedzą ci co z tym nigdy w życiu nie mieli do czynienia z tym a domy ogrzewają metodami z przed wieków .

Rozumiem jego rozgoryczenie jak podane zostało kilka przykładów jak panele się już pospłacaly tym bardziej że piszę że zużycie ma spore.Moim zdaniem jeśli byly dofinansowania gminne i ktoś nie złożył chociaż na próbę na 10kWh to po prostu.....😉 Faktem jest tylko to ze OZE może być tylko uzupełnieniem z węgla lub atomu nie powinniśmy rezygnować. 

• Like 4
Opublikowano

Zależy od gminy, w mojej oczywiście niczego plus rządowego dofinansowania nie było. Założyłem panele, poszedłem do UG zapytać się o ulgę w podatku bo lepiej mi to wychodziło niż wtedy zwrot 5000zl. Ile ja musiałem się tam nachodzić, ile razy mnie próbowali zbyć, pani z podatków powiedziała że mi się nie należy, żebym doczytał sobie ustawę o podatku rolnym. G prawda, zakładasz instalacje, przynosisz kilka dokumentów i tyle. Po którymś razie ta pani wzięła te kwity i ulgę dostałem. Po prostu robili wszystko aby tej ulgi nie dać bo wtedy spadają wpływy w gminnej kasie. UG Żuromin 😂

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Grinch1 napisał(a):

Zależy od gminy, w mojej oczywiście niczego plus rządowego dofinansowania nie było. Założyłem panele, poszedłem do UG zapytać się o ulgę w podatku bo lepiej mi to wychodziło niż wtedy zwrot 5000zl. Ile ja musiałem się tam nachodzić, ile razy mnie próbowali zbyć, pani z podatków powiedziała że mi się nie należy, żebym doczytał sobie ustawę o podatku rolnym. G prawda, zakładasz instalacje, przynosisz kilka dokumentów i tyle. Po którymś razie ta pani wzięła te kwity i ulgę dostałem. Po prostu robili wszystko aby tej ulgi nie dać bo wtedy spadają wpływy w gminnej kasie. UG Żuromin 😂

Dziwne rzeczy.

Ja składałem dwa razy i dwa razy bez żadnego problemu.

Poszedłem wypełniłem wniosek na miejscu, zostawiłem fakturę za zakup i to by było na tyle. Widać trafiły Ci się jakieś upierdliwe urzędniczki, albo bez wiedzy albo faktycznie celowo chciały odrzucić co by podatki dalej wpływały.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

Tak powinno być jak u Ciebie a ja musiałem udowodnić, że ta energia będzie używana na potrzeby gospodarstwa a nie de facto domu mieszkalnego. Ta pani tak wymyślała, że chciała zdjęć cielaków które są w budynku na ścianie którego wisi falownik. Jej nie pasowało, że falownik mam na budynku gospodarczym a panele są na domu. W ustawie o podatku rolnym jest jasno napisane kiedy przysługuje ulga i nie ma tam takich warunków. Na moje to powinna wystarczyć faktura za instalacje plus np numer PPE Punkt Poboru Energii pod którym zlokalizowane jest gospodarstwo i to wszystko a nie teczka załączników. No ale w końcu się udało dostać tą ulgę. 

Opublikowano
2 godziny temu, Grinch1 napisał(a):

A to witam w klubie przechodziłem z tą (panią) to samo jak jako pierwszy w gminie składałem te papiery to ona dopiero jechała na specjalne szkolenie tych ulg ponad pół roku chodziłem do gminy, się  kilka razy to ta pani się chwała przede mną ta druga mówiła że jej nie ma gdzieś poszła to ja za 15 mi spowrotem o a pani Karczewska jest i oczy jak pięć zloty , byłem u pani burmistrz , byłem u radcy prawnego no i już nie miała argumentów i ulga jest .

Druga batalia z nią jak przepisałem na syna budynki bo młodego rolnika brał , a według prawa ulga przechodzi na następcę , według niej nie , też wymyślała cuda to jej mówię że niech wie że i tak nie odpuszczę i poszedłem do radcy prawnego który w urzędzie gminy przyjmował jak zobaczyła mnie że czekam do niego pod drzwiami sama przyszła bym już do niego nie chodził i tylko zaświadczenie z kursu by syn doniósł i już wszystko będzie ok.

2 godziny temu, Nintendo napisał(a):

Dziwne rzeczy.

Ja składałem dwa razy i dwa razy bez żadnego problemu.

Poszedłem wypełniłem wniosek na miejscu, zostawiłem fakturę za zakup i to by było na tyle. Widać trafiły Ci się jakieś upierdliwe urzędniczki, albo bez wiedzy albo faktycznie celowo chciały odrzucić co by podatki dalej wpływały.

Bo tak  tylko w Żurominie się dzieje tu jest inny świat .

W Żurominie jak idziesz do gminy coś załatwić to musisz się przepisów naczytać na ten temat i jak tym babom zaczniesz przepisami i paragrafami rzucać to wtedy japy rozdziabią i widzą że wiesz więcej od nich to załatwisz szybko .

To samo jest w wydziale komunikacji w Żurominie .

2 godziny temu, Akardin napisał(a):

Przytocz mi bzdury które napisałem ... 

Uwaga skroce Ci to :

Czym więcej OZE tym droższy prąd

Pompy ciepła i PV  nie są nowością , są na rynku od 50 lat , jest na to Boom bo Chiny (główny producent) opłaca lobby i polityków.

Najtańszy prąd jest z węgla którego jako kraj mamy na 500 lat. 

BEZ WĘGLA , nie da się wyprodukować Ani jednego PV i wiatraka... 

Uwaga ! Bez węgla nie ma OZE bo w Węglu płacimy do dopłacania do OZE...

Nie będę ci przytaczał bo bym musiał pół dnia tu siedzieć i twoje wpisy cytować , a z tego co widzę sensu nie ma i tak wszystko na opak kumasz także rób jak chcesz myslij jak chcesz nie ma tematu .

Opublikowano

Mnie to lata temu do pompy przekonał szur z internetu. Też się bałem bo nasłuchałem się jaka to lipa i że prądu bierze masę,się nie opłaca i psuje. Już byłem prawie zdecydowany na pellet. I trafiłem kanał takiego właśnie co to obśmiewał pompy i pokazywał swoją prawdziwą kotłownię na pellet co to jest najlepszy. Jak ja to zobaczyłem to słabo mi się zrobiło. Chyba z sześć pomp obiegowych albo więcej do każdego kąta w domu, mieszacze, zawory dmuchawy, odkurzacz popiołu, wszystko na prąd. Wariat nie dość że pali pellet to jeszcze z pół kilowata na godzinę prądu zużywa do tego. Wtedy zrozumiałem, że te wszystkie kanały i poradniki są dla wyznawców i wariatów przekonanych o swej nieomylności w wyborze ogrzewania. No i zmieniłem wybór 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Akardin napisał(a):

dla większości to mózg się w gówno zamienił... Panele nie są jakimś idealnym rozwiązaniem są raczej gównem które od 50 lat (hehe. Poczytajmy https://cetpartnership.eu/sites/default/files/documentation/Solar technologies - integration%2C hybridization%2C digitalization - IRENA.pdf (od tyłu lat są na rynku) nie było na to zbytu (zgodnie z wykresami technologia była nieopłacalna i nierentowna to i zbytu nie było)  uruchomiono programy by był zbyt (ten sam casus co doplaty do naszych ciągników, bez dopłat to też miałoby sens) i zaczęto ludziom robić z mózgu sieczkę . Chiny (94% produkcji ) 80% niestety my tanio nie wyprodukujemy opłacają polityków w UE by wprowadzać zielone gówno . Koszty instalacji na moje gospodarstwo 240 tys netto (to że dużo zużywasz nie znaczy że musisz instalować farmę przemysłowa). (Udoj robotowi) Za prąd place 3 k na miesiąc (na a ja 1500). Nie jestem idiotą by ćwierć bańki wywalać na coś przez co wskakuje na taryfę 2x

(Ja jestem na g13, nigdzie mnie nie wysłali), a z paneli czy z magazynów nic mi mieszadła 35 kw nie pociągnie

(Kto ci kazał napędzać maszyny z panela? Maksymalna chwilowa produkcja u mnie to 12kwh. A moge w tym czasie odpalić 20kwh zużycia  (jeszcze lepiej, nic do sieci nie oddaje... Mali gospodarze lub właściciele domków jednorodzinnych to się zgodzę. Aspekt pomp ciepła. Znajomy użytkuje 6 lat mega zadowolony , 4 grudnia awaria , dom stoji bez ogrzewania (podłączone farelki elektryczne) serwis przyjechał , możliwa wymiana pompy na nową a naprawa obecnej 30 dni oczekiwanie na części. 

( Postęp wymaga poświęceń, skasuj robota, wróć na doj ręczny. Strach pomyśleć co się stanie jak będzie awaria a serwis przyjedzie za 2 dni albo weźmie za sam dojazd 2000 ( trochę o tym wiem. )

Dochodzi również inny aspekt , że gdy wrócimy do normalności (dojdzie do władzy prawica-prawdziwa prawica ) i wy***ie te wszystkie Eko podatki i daniny które obciążają w 80% koszt energii elektrycznej . A tym samym prosumenci będą objęci rozliczeniami rynkowymi. (Tak stare zasady trochę destabilizują rynek) Każdy użytkownik PV będzie musiał dopłacać do przyjmowania energii elektrycznej w godzinach szczytu (dlatego instalujemy pod swoje zapotrzebowanie a nie zeby za***ać siec prądem), lub poprostu jego instalacja nie będzie działać , a w nocy będzie musiał na zasadach wolnorynkowych kupować prąd po cenie dumpingowej lub korzystać z magazynów energii ( już teraz widać nacisk na sprzedaż magazynów ) 

A obstawiam że nawet jeśli by obecny rząd DEBILI  został to będzie musiał zmienić zasady prosumentom na zasady wolnorynkowe bo magazyny słabo schodzą a spółki energetyczne dostają w d*pę na podtrzymaniu elektrowni w dzień .( Nowe zasady już regulują te kwestie, dochodzą nowe podatki od przesyłu foto, ja mam w aplikacji propozycje przejścia na taryfę dynamiczna w której  cennik zależy od pracy godzin paneli)  założyłem swoją własną elektrownie za swoje własne pieniadze. Razem z milionem ludzi. Wspieram państwo w produkcji prądu i jeszcze tacy agenci chcieliby nas za to karać i dowalać podatkami kiedy ja w sumie to 20% swojej nadprodukcji oddam do sieci za darmo a tego co mi braknie to kupuje po regularnym cenniku. Pleciesz bzdury bo masz swoje teorie, nie chce żebys mi odpowiadał bo nie chce mi się wywlekać tematu na części pierwsze, a konia mówić nie naucze

Mój Boże. Aż muszę te chłopskie rozumy zdanie po zdaniu prostować bo mnie te tekst zlamal

•  
  •  
17 godzin temu, Grinch1 napisał(a):

Na YT jest taki kanał Pompa ciepła i PV. Oglądałem przed chwilą odcinek. Gość ma sporą chałupę i zastanawia się czemu jak rano wstał to miał 18 stopni. Ano temu że przyszła normalna zima. Pod koniec filmu pokazał dzienne zużycie energii i przy obecnych temperaturach pompa zjada mu 100KWh. Masakra a to tylko - 18.Ludzie już zapomnieli że kiedyś takie i mrozniejsze zimy byly normą.Chyba pompiarze sypneli dobrze na tace bo zapowiadają ocieplenie. Ta zima zweryfikuje sporo instalacji z pompą ciepła.... 

Ja mam pellet, dom 150m2, średnio ocieplony bo 10 cm, okna dwuszybowe prawie dwudziestoletnie, grzejniki żeliwne, strop nie ocieplony i przy obecnych temperaturach a dziś było - 15 i temp w domu 22,5 całą dobę plus ciepła woda spalanie to 28kg. Patrząc po moim domu i instalacji to jestem zadowolony. 

Mam panele 6,4KWp na dachu założone na początku 2022 rzutem na taśmę na starych zasadach. Od marca do października mniej więcej wystarcza a później normalnie kupuje. 

@Akardin naprawdę myślisz, że jak prawica wróci do władzy to będzie lepiej?Nie będzie, niczego nie odkręcą co najwyżej dołożą jak to było do tej pory.Kto by nie rządził to tylko dokręca śrubę... 

Przy takim domu pompa rzeczywiście mogłaby mieć ciezko. Ale u mnie może ściany domu też niespecjalnie grubo ocieplone, i 2x więcej metra i pompa bierze mniej niż 50kw. Więc jeśli w nocy prąd 60gr to mam taniej niż ty. W domu 23-24c

Edytowane przez kampl
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, komizmo napisał(a):

Mnie to lata temu do pompy przekonał szur z internetu. Też się bałem bo nasłuchałem się jaka to lipa i że prądu bierze masę,się nie opłaca i psuje. Już byłem prawie zdecydowany na pellet. I trafiłem kanał takiego właśnie co to obśmiewał pompy i pokazywał swoją prawdziwą kotłownię na pellet co to jest najlepszy. Jak ja to zobaczyłem to słabo mi się zrobiło. Chyba z sześć pomp obiegowych albo więcej do każdego kąta w domu, mieszacze, zawory dmuchawy, odkurzacz popiołu, wszystko na prąd. Wariat nie dość że pali pellet to jeszcze z pół kilowata na godzinę prądu zużywa do tego. Wtedy zrozumiałem, że te wszystkie kanały i poradniki są dla wyznawców i wariatów przekonanych o swej nieomylności w wyborze ogrzewania. No i zmieniłem wybór 

U mnie na pellet mam dołożony tylko palnik do pieca węglowego.

Przyjechał gość, wyciął otwór w drzwiczkach na wymiar palnika, zamontował go, podłączył sterownik i ustawił zasobnik na pellet. To wszystko i spisuje się bardzo dobrze. Wszystko zostało po staremu jak na węglu, doszedł tylko palnik.

Taka temperatura w pokoju, zdjęcie z teraz.

Jak ktoś chce niedużym kosztem ułatwić sobie życie względem ciągłego palenia drewnem i węglem to zdecydowanie polecam.

Dałem za to chyba z 5000-6000zl.

https://allegro.pl/oferta/kipi-palnik-obrotowy-rotary-16kw-ecomax-361-18077352254

IMG20260111141556.jpg

IMG20260111144355.jpg

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

Podstawa to strop docieplic lepsza robotę zrobi jak ściany i można samemu ogarnąć bez problemu. No i okna oczwiscie bo tutaj też spore straty. A temperatura w domu to każdy pod siebie jedenemu wystarczy 21 a drugiemu 25mało🤷 Tak samo w mleku jednemu wystarczy 2zl i zadowolony a drugi przy 2.5 ledwo dyszy i 'doklada' do interesu

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Marcin133 napisał(a):

Podstawa to strop docieplic lepsza robotę zrobi jak ściany i można samemu ogarnąć bez problemu. No i okna oczwiscie bo tutaj też spore straty. A temperatura w domu to każdy pod siebie jedenemu wystarczy 21 a drugiemu 25mało🤷 Tak samo w mleku jednemu wystarczy 2zl i zadowolony a drugi przy 2.5 ledwo dyszy i 'doklada' do interesu

Ok chciało by się podyszec!

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin133 napisał(a):

Do pieca podłożyłem i nie dyszę 🤭 strop już kilka lat jak ocieplony szkoda że tak późno i więcej cm styropianu nie dałem okna plastikowe ponad 15lat no i na ścianach 10cm grafitowego .... można by palić co drugi dzień lub bufor z 1000l postawić  .. 

Opublikowano

6000 zł za dolepienie panika na pelet do starego  weglowego pieca  hahha nowy  piec nie dużo droższy 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, STACH1234 napisał(a):

6000 zł za dolepienie panika na pelet do starego  weglowego pieca  hahha nowy  piec nie dużo droższy 

Piec miałem dobry kilkuletni a w międzyczasie pojawił się pomysł na taki palnik. Sprawuje się bardzo dobrze już z 8lat. Dałem chyba 5500 z montażem. Cały picć to przynajmniej kilkanaście tys do 20

Plus jest taki, że jak chce to nadal mogę palić węglem lub drewnem. I póki nie ma zimy to czasami przepalam drewnem. W lato wjedzie jeszcze pompa ciepła. Zobaczymy co okaże się lepsze.

Zasobnik 150kg wystarcza na tydzień grzania.

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

Tutaj niektórzy jarają się pompami ciepła jakie to one dobre a tyle hejtu na internetach. Hejt jest na pompy powietrzne bo to padlina na nasz klimat co innego pompy gruntowe fakt droższe niż powietrzne ale parę lat pracy i różnica w cenie się zaciera przez koszty utrzymania. Przykładowo sąsiad ma pompę gruntową więcej jak 15 lat i nic z nią się nie dzieje a dom 99% na grzejnikach. 

Opublikowano
14 minut temu, kokoman0 napisał(a):

Tutaj niektórzy jarają się pompami ciepła jakie to one dobre a tyle hejtu na internetach. Hejt jest na pompy powietrzne bo to padlina na nasz klimat co innego pompy gruntowe fakt droższe niż powietrzne ale parę lat pracy i różnica w cenie się zaciera przez koszty utrzymania. Przykładowo sąsiad ma pompę gruntową więcej jak 15 lat i nic z nią się nie dzieje a dom 99% na grzejnikach. 

Chyba zależy co się założy. Mam jednego znajomego z pompą, założył jakiś wynalazek i ciągle były z nią problemy i się psuła, w dodatku założył za dużą i ciągle się wyłączała co mogło się przyczynić do tej awaryjnosci.

Wymienił ja na jakąś inną, bodajże midnea czy coś takiego i sprawuje się dobrze. Byłem kiedyś i niego to w domu było gorąco a było parę stopni mrozu.

Opublikowano
30 minut temu, kokoman0 napisał(a):

Problem to nie pompa powietrza tylko firmy krzaki co nie potrafią ich montować. Ale jeszcze gorsze jest to że nie potrafią ich zaprogramować 

A już podstawowy grzech to niewłaściwy dobór urządzenia 

Opublikowano

biogazowni a raczej mikrobiogazowni nikt za 3 mln nie buduje o tych co słyszałem to dofinansowanie 85% a z naboru ARIMR to 65 % ale i tak jak nie płacisz 10tys za prąd miesięcznie to się nie opłaca nikt w reklamach nie wspomina że raz w miesiącu wymiana oleju i filtrów w silniku a co 3 lata wymiana całego agregatu ( ok 80 tys) dlatego panele według mnie przy zwrocie 65 % to może być słuszna decyzja ( przy kosztach energii 3 tys  na miesiąc ) dlatego na jesień złożyłem wniosek i zobaczymy czy ARIMR podziela moje zdanie :)

Opublikowano
2 godziny temu, kokoman0 napisał(a):

A ty jaka masz pompę ?

3 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Do pieca podłożyłem i nie dyszę 🤭 strop już kilka lat jak ocieplony szkoda że tak późno i więcej cm styropianu nie dałem okna plastikowe ponad 15lat no i na ścianach 10cm grafitowego .... można by palić co drugi dzień lub bufor z 1000l postawić  .. 

Teraz to może i nie dyszysz, ale dyszysz jak to drzewo na opał robisz , bo opalanie drzewem tanie , a zwłaszcza jak ma ktoś swoje , ale za to pracochłonne , a praca własna czy sprzętu nie jest za darmo .

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, matek0921 napisał(a):

Kur… czy to forum o ekologi pier**lonej czy o cenach mleka

gdzie admin

Może drzewo rąbie na opał 

Sławek przy bydle to raczej ruchu jest oporowo

• Haha 1