Skocz do zawartości

Znalezione na Allegro, OLX i innych portalach 2026

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To dobrze, a u nas trzymają się mocno 

Widocznie jakaś bieda albo zacofanie, stąd ta miłość do tego PRLowskiego złomu ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Powyżej 90 roku gdzie masz bizony po pgr? Dlaczego nazywasz 50 letni zachodni maszyną a 30 letni rekord sztrucel 🤦

W 90r jeszcze pgrów nie zamkykali tylko przez 3 nastepne lata. A jak myślisz, dlaczego fabryka bizona upadła? A no dlatego że skończyły się PGRy i nie było już klientów na to cudo. Szczęściem tych fabryk było wykupienie przez Nh bo żadne programy naprawcze nie pomagały i w ciągu kilku lat fabryka tych cudownych, wspaniałych maszyn zwinała działalność. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

One chyba były 4 klawiszowe, pewnie 1ha na godzinę dobrego pszenżyta takiego 7-8t/ha to będzie dla niego maximum. Jakiś 5070 z 4,5m hederem byłby ideolo. Tak samo 5070 powinien uciągnąć przystawkę 6 rzędów do QQ.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Powyżej 90 roku gdzie masz bizony po pgr? Dlaczego nazywasz 50 letni zachodni maszyną a 30 letni rekord sztrucel 🤦

Bo konstrukcyjnie jest 30 lat młodszy od tego rekorda

• Like 2
Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale jaka inna struktura, u mnie w okolicy większość to tacy 5-15ha, jak ktoś ma więcej to już jakiś swój kombajn ma.

Spróbuję Tobie wytłumaczyć, weźmy np rolnik 60 lat ma bizon albo tego starszego zachodniego i jedzie do sąsiada na usługę zrobi mi jednego dnia 2 następnego 3 kolejnego 2 itp . teraz kupuje duży i wydajny no ale kto ma odwozić zboże od tych rolników tymi dużymi zestawami jakby nawet taki kupił nie mówiąc już o ciężarowe? Jak dzieci poszły na swoje do miasta albo mają wyjebane na rolnictwo bo mają dobrą pracę, pracownika na 2 tygodnie też nie znajdzie , i tutaj po prostu nie funkcjonują tacy duzi usługodawcy, gospodarstwa małe a wszyscy praktycznie powyżej 10 ha mają kombajn to ogarną sąsiadów i jeszcze kogoś i sąsiednich wioski 

to ja Ci powiem tak chodź mnie dziś tu bardzo obraziłeś jak nikt wcześniej. Ty masz inna sytuacje bo pracujesz sobie tylko w gospodarstwie I masz pewnie jeszcze do pomocy rodziców itp i możesz zniwa robić i dwa tygodnie. u mnie na wsi jak u Ciebie i pewnie w większości na każdej wsi towarzystwo starsze i tak robili. kiedyś i ja tak robiłem I miałem swój kombajn ale czasy się zmieniają niestety I od pewne czasu od kilku lat zaczęło się od kukurydzy na ziarno przyjeżdża sprzęt na usługę i sprzęt na odwoz. I zniwa qq trwają 1.5dnia pszeniczne 1 dzień i 1 dzien rzepak odworze sam jak policzys czas paliwo do tego amortyzację sprzętu typu jakąś opona do przyczepy plandeki itp latania po wsi za przyczepami kolejki na skupię i inne nie przewidziane wydatki to wychodzi na to samo jak sypie na swój magazyn to jestem w stanie odebrać swoimi przyczepami. Zacząłem to robić pierwszy kilka lat temu dziś robi to większość na wsi I każdy mówi że pierdoli tamte czasy

Nieustraszony1044 napisał:

5 minut temu, wojtal24 napisał(a):

chyba tak to jest ten najmniejszy ale na wlas e potrzeby jak stać to myślę że spoko

Tak namawiaj kolegę, wstyd żeby jeździł bizonem jedyny w okolicy 

Ty co masz w garażu ?

miałem Claasa Dominatora

Tomasz0611 napisał:

2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Tak namawiaj kolegę, wstyd żeby jeździł bizonem jedyny w okolicy 

Nie wstyd, a po prostu mam dość tego sztrucla ... 

a teraz na pole wjeżdża NH JD Claas

Opublikowano
8 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

chyba tak to jest ten najmniejszy ale na wlas e potrzeby jak stać to myślę że spoko

Na własne potrzeby nie wydaje się takich pieniędzy  a kombajn przy 30ha ...🤦🙋‍♂️

Opublikowano

Ja znam takiego, co użytkuje nadal na 50ha bizona super, jeden z ostatnich wypustów bodajże z 1992 roku, ze starym typem skrzyni i hamulców

Tyle, że to kombajn jego teścia, przez 30 lat kosił 10ha i nic więcej, jeden operator, kombajn garażowany, chuchany, dmuchany, do silnika nikt jeszcze nie zaglądał

A i tak zwykle jakis przestój jeden czy dwa w sezonie złapie, mimo przeglądów przed sezonem

Do tego to sypanie co chwilę, zwłaszcza, jak ma się zboże na 6-8t/ha to niestety, trzeba te 6-8 razy na każdym hektarze do przyczepy podjechać

Opublikowano
Janeczko napisał:

Znam jeden przypadek że drogi zachodni kombajn został zamieniony na bizona ale w tym pomógł Bank i komornik. 

I jak po poczytaniu forum rozjaśniło się coś co kupić na co postawić? czy jeszcze większy mętlik w głowie jaki budżet chcesz przeznaczyć?

Opublikowano
10 minut temu, jahooo napisał(a):

Ja znam takiego, co użytkuje nadal na 50ha bizona super, jeden z ostatnich wypustów bodajże z 1992 roku, ze starym typem skrzyni i hamulców

Tyle, że to kombajn jego teścia, przez 30 lat kosił 10ha i nic więcej, jeden operator, kombajn garażowany, chuchany, dmuchany, do silnika nikt jeszcze nie zaglądał

A i tak zwykle jakis przestój jeden czy dwa w sezonie złapie, mimo przeglądów przed sezonem

Do tego to sypanie co chwilę, zwłaszcza, jak ma się zboże na 6-8t/ha to niestety, trzeba te 6-8 razy na każdym hektarze do przyczepy podjechać

Coś podobnego miałem na wsi Jeszcze w tamtym roku....Z nowym rokiem zajechał Johny.... Pytałem czemu zmiana, przecież bizon z klimą🤭

Mówił 

,,bizon nie ma terazniejsze plony i areał "

• Like 1
Opublikowano
slawek74 napisał:

8 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

Na własne potrzeby nie wydaje się takich pieniędzy  a kombajn przy 30ha ...🤦🙋‍♂️

jak kogoś stać jak jest problem z usługami jak ktoś chce być niezależny od innych każdy ma swoje argumenty

Opublikowano (edytowane)

O czym ta dyskusja? Każdy kosi tym, co mu się sprawdza i opłaca. Reksio za 50 tys to trochę przesada, ale jak ktoś ma 20 ha i chce być niezależny od usług, to nie wytłuczony Super będzie w sam raz. Bizon to nie jest jakiś cud techniki, ale w jego cenie co kupisz? Powojennego Claasa? No chyba że nie patrzycie na pieniądze, tylko najważniejsza jest klima i aby był lepszy od sąsiada, no to tak, to ma sens, nie ekonomiczny, ale prestiż jest niepoliczalny. Szybkość koszenia, mały zbiornik? Żaden argument, no chyba że spieszysz się do pracy z której odkładasz na gospodarstwo...

Edytowane przez MF675ursus
  • Like 3
Opublikowano
16 minut temu, jahooo napisał(a):

Sypanie co chwila i pszenzyto 8t/ha to kosisz 1.5 godziny ...

Opublikowano
2 minuty temu, MF675ursus napisał(a):

O czym ta dyskusja? Każdy kosi tym, co mu się sprawdza i opłaca. Reksio za 50 tys to trochę przesada, ale jak ktoś ma 20 ha i chce być niezależny od usług, to nie wytłuczony Super będzie w sam raz. Bizon to nie jest jakiś cud techniki, ale w jego cenie co kupisz? Powojennego Claasa? No chyba że nie patrzycie na pieniądze, tylko najważniejsza jest klima i aby był lepszy od sąsiada, no to tak, to ma sens, nie ekonomiczny, ale prestiż jest niepoliczalny

ja przeliczam przede wszystkim czas, po drugie - bezpieczeństwo, po trzecie wygoda

na moim terenie kombajn ze stanem permanentnym "bez hamulców" niw wchodzi w grę

najważniejszą rolę w żniwa gra czas - nawet Mercator był wydajniejszy w sensie ogólnym od Bizona, Fortschritt e-512, a oba dość tanie w zakupie

Opublikowano

O Mercatorze się nie wypowiem, ale Froschritt w mojej okolicy był nie jeden, i żaden nie został. Tak, był wydajniejszy, ale czasem nie nadrabiał- wszystkie psuły się niemiłosiernie i był problem z częściami, do przejazdu z pola na pole trzeba było zdejmować heder, więc w ogólnym rozrachunku mając pola po 1-2 ha koszenie wychodziło porównywalnie z Bizonem 

• Like 1