Skocz do zawartości

Znalezione na Allegro, OLX i innych portalach 2026

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Kup zachodni 

Zależy które, mój jest od pierwszego właściciela 90r i w bardzo dobrej kondycji , jestem bardzo zadowolony 

kupienie bizona w dobrym stanie, nie wytłuczonegp, nie styranego życiem, to jak trafienie 30-to letniej dziewicy, a i wtedy człowiek się zastanawia, czy warto

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Młody chłopak, a myślenie...jakieś takie...nie nowoczesne...🤷

Jak bym miał duże gospodarstwo to pewnie bym patrzył za nowym albo kilkuletnim NH , dla małych to nie ma sensu 

1 minutę temu, jahooo napisał(a):

kupienie bizona w dobrym stanie, nie wytłuczonegp, nie styranego życiem, to jak trafienie 30-to letniej dziewicy, a i wtedy człowiek się zastanawia, czy warto

Koniec tematu, każdy niech kupuje co uważa , osobiście trafiłem bardzo dobrze i może kiedyś zmienię na niebieskiego Reksia 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Koniec tematu, każdy niech kupuje co uważa , osobiście trafiłem bardzo dobrze i może kiedyś zmienię na niebieskiego Reksia 

Chłopie, każdy kto miał i ma Bizona doskonale wie, że jakość części do tego jest dramatyczna, kupujesz nową część a i tak musisz się bawić z tokarką/frezarką/szlifierką/wiertartką aby to pasowało, do tego jakość części to marchewa, Bizona można było kupować 10-20 lat temu, ale nie teraz, teraz to się nadaje wyłącznie na Gilette...  Sam już mam dość tego sztrucla mimo że u mnie tylko 20ha rocznie kosi, kiedyś go przeglądałem przed sezonem, robiłem łożyska, wymieniałem co trzeba a on i tak się jebie. Co z tego że części od ręki, jak potem cały dzień jeździsz po tokarzach żeby pasowały do tego sztrucla ... A nowego wału na młocarnie/odrzutnik nie warto brać do ręki, bo stary, używany, wyjęty gdzieś na złomowisku jest lepszy niż ten nowy z Agromy ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Chłopie, każdy kto miał i ma Bizona doskonale wie, że jakość części do tego jest dramatyczna, kupujesz nową część a i tak musisz się bawić z tokarką/frezarką/szlifierką/wiertartką aby to pasowało, do tego jakość części to marchewa, Bizona można było kupować 10-20 lat temu, ale nie teraz, teraz to się nadaje wyłącznie na Gilette... 

Oddaj swojego na żyletki i będzie miał spokój, nie męcz się z nim . To dobrze że nikt nie kupuje , nie będzie chętnych to tanio i szybciej kupię nowszego 😉

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Oddaj swojego na żyletki i będzie miał spokój, nie męcz się z nim .

A wiesz że się coraz bardziej nad tym zastanawiam ... Bo już mam go coraz bardziej dosyć ... Był fajny TC5070 w Kutnie ale poszedł ...

Póki są jeszcze tacy jak ty to może by się udało tego sztrucla sprzedać za więcej niż kg x cena na złomie.

Opublikowano
17 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Jak bym miał duże gospodarstwo to pewnie bym patrzył za nowym albo kilkuletnim NH , dla małych to nie ma sensu 

...no chyba nie takie małe...

..jak tam komu pasuje tak robi, ale....

Opublikowano

To zależy, jakie masz wymagania,  Fahr M900 nie jest złym wyborem na przykład. Dronningborg 3000

Musisz ustalić jakieś wymagania - hygrostat, rura hydrauliczna, klimatyzacja, kabina komfort, czujniki strat/awaryjności, szerokość hederu

kosisz rzepak ? trzeba pomyśleć nad dostępnością stołu do rzepaku

wózek do hederu ?

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

6 minut temu, Janeczko napisał(a):

@Grzechooo tak okolice lwl.

Pisałem o mf bo widziałem go w akcji i podobał mi się. Robię się stary więc bizon odpada z baldachimem tym bardziej trochę człowiek chce wygody. Poza tym ceny bizona równają się z cenami zachodniego sprzętu. Tak wiem że dana część w bizonie w porównaniu do zachodniego będzie dużo tańsza ale teraz widzę że zachodni sprzęt ma często lepsze rozwiązania. A co myślicie o droningborg ?  Cena do rocznika idzie korzystniej od MF.

Rekord milenium albo bs i już masz komfort, nie chodzi też o cenę części ale ich dostępność, znam przypadek gdzie facet zmienić zachodni na dwa Reksie bo czekał na części do Claasa w żniwa ludzie pokosili a on był w czarnej d... , ale kupuj co uważasz 👍

12 minut temu, Przemuś13 napisał(a):

Tylko zauważ ile te zachodnie połorzyły zboża a ile te cudowne bizony. 🤨

Kuzyn ma bizona na usługi to przed każdym sezonem to prawda całego rozbiera i wkłada nowe najczęściej łożysk żeby sezon bezawaryjne przelatać a i tak coś padnie w trakcie tak więc stereotypy klepane przez dziadków. 

Niech kupuje dobre łożyska japońskie, po drugie jak chcesz wydajność to można postawić na BSa

sprawdz dostępność czesci do BS to się zdziwisz łatwiej do zachodniego kupić

Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał(a):

To zależy, jakie masz wymagania,  Fahr M900 nie jest złym wyborem na przykład. Dronningborg 3000

Musisz ustalić jakieś wymagania - hygrostat, rura hydrauliczna, klimatyzacja, kabina komfort, czujniki strat/awaryjności, szerokość hederu

kosisz rzepak ? trzeba pomyśleć nad dostępnością stołu do rzepaku

wózek do hederu ?

Rura hydrauliczna 

Kabina komfort taki żebym nie wychodził z niej jak murzyn.

Czujnik obojętnie 

Szerokość od 3 do 4.5 

Rzepaku nie mam i raczej dopiero na emeryturze pomyślę o nim.

Wózek zbedny bo w koło komina pola

Patrzyłem ogłoszenia z fahr i kurde trochę maly heder 2.8

Opublikowano
2 minuty temu, Janeczko napisał(a):

Rura hydrauliczna 

Kabina komfort taki żebym nie wychodził z niej jak murzyn.

Czujnik obojętnie 

Szerokość od 3 do 4.5 

Rzepaku nie mam i raczej dopiero na emeryturze pomyślę o nim.

Wózek zbedny bo w koło komina pola

Patrzyłem ogłoszenia z fahr i kurde trochę maly heder 2.8

to poszukaj Fahr 2650/2850 albo coś z tej serii, tylko nie wiem, czy się zmieścisz w tym budżecie

Opublikowano
Janeczko napisał:

Panowie trochę merytoryki i wracając do tematu co na pierwszy kombajn na małe gospodarstwo i nie bizon

nie wiem jaki masz budżet?. dominator 76 jak większy budżet to 78 jakiś nh 8030 -8050 w miarę proste kombajny nie za duże na pierwszy jak znalazl duża dostępność czesci I nowych i używanych. napewno nie pchał bym się w dromingery (czy jak tam się pisze) problem z dostępnością czesci

Opublikowano
1 godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Na 20 ha to nic bardziej ekonomicznego niż bizon nie znajdziesz 

do bizona to wszystko popularne będzie lepsze, chociażby taki prosty jasiek serii 9xx czy 10xx

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

Jebnie coś w żniwa nie dostępne od ręki to zrozumie 

na drugi dzień będzie miał kuriera z częścią, jak jest ogarnięty człowiek

ty nie kupisz zachodniego, bo by ci się krowy przestały doić zapenw

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

A co z tego że ty kupisz od ręki. Jak potem będziesz jeździł po tokarkach, frezerach albo bawił się w domu wiertarka, szlifierka i papierem ściernym aby dopasować to rzemiosło które sprzedają do Bizona ...

Opublikowano
jahooo napisał:

Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

nie wiem skąd zamawiasz czesci ale wiesz jak to jest z tymi wysyłkami też bywa różnie zamówienia złożone do 12 to może jutro dostaniesz a tak to trzeba liczyć 2 dni robocze

Opublikowano
12 minut temu, jahooo napisał(a):

Tak tak , w takim starym gracie 🤦 no nowego tak ale nie wiekowego, wiem co ludzie mówią, np wujka szwagier na dwa Claasy jeden na dawce 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Tak tak , w takim starym gracie 🤦 no nowego tak ale nie wiekowego, wiem co ludzie mówią, np wujka szwagier na dwa Claasy jeden na dawce 

mam stary 40-to letni kombajn - wystarczy być ogarniętym i na drugi dzień masz wszystko do naprawy w ręku

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Wujas jak miał kiedyś 3 Bizony to też 4 stał na dawce xD Teraz obrabia to jeden Lexion ...

Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A co z tego że ty kupisz od ręki. Jak potem będziesz jeździł po tokarkach, frezerach albo bawił się w domu wiertarka, szlifierka i papierem ściernym aby dopasować to rzemiosło które sprzedają do Bizona ...

To co żeś ostatnio dopasował? Mam bizona około 10 lat i jeszcze mi się to nie zdarzyło, kilka części wymieniłem ale były drobnostki i w tym roku przejrzałem skrzynie biegów to wybrałem części z rozbiórki które pasowały idealnie 

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

mam stary 40-to letni kombajn - wystarczy być ogarniętym i na drugi dzień masz wszystko do naprawy w ręku

Może akurat masz model gdzie części są albo się jeszcze nie zepsuło to czego nie będzie od ręki 

• Haha 2