Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Może niechcący dostałeś rykoszetem.Użyłem sensownych argumentów , ale Wy tylko zachłyśnięci zachodnie i zachodnie jak lewactwo 

Dostępność tanich części i to, że bizonów masz wchuj w okolicy nie inwestujących w rolnictwo to nie jest argument żaden argument... 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Może niechcący dostałeś rykoszetem.Użyłem sensownych argumentów , ale Wy tylko zachłyśnięci zachodnie i zachodnie jak lewactwo 

Idź popłacz się. Jakiś donos może napisz ... Nie każdy zapatrzony w ten nasz PRLowski złom tak jak ty ... Dlaczego chcesz kupić Renault z napisem Dacia ?? Dlaczego jeździsz jak dobrze pamiętam Oplem ?? Przecież Polonez lepszy, nasz, krajowy xD

Opublikowano
8 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Dostępność tanich części i to, że bizonów masz wchuj w okolicy nie inwestujących w rolnictwo to nie jest argument żaden argument... 

Każdy ma swoje argumenty,dla mnie najważniejsze że jak się za***ie to mam w ciągu godziny 5 sklepów w okolicy z wszystkimi częściami do bizonów i tego samego dnia koszę dalej 

6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Idź popłacz się. Jakiś donos może napisz ... Nie każdy zapatrzony w ten nasz PRLowski złom tak jak ty ... Dlaczego chcesz kupić Renault z napisem Dacia ?? Dlaczego jeździsz jak dobrze pamiętam Oplem ?? Przecież Polonez lepszy, nasz, krajowy xD

Każdy robi jak uważa ,mi pasuje bizon 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

5 sklepów w okolicy z wszystkimi częściami do bizonów i tego samego dnia koszę dalej 

Nie kosisz tego samego dnia, bo musisz jechać do tokarza albo bawić się szlifierką i papierem ściernym aby te wspaniałej jakości części spasować xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Nie kosisz tego samego dnia, bo musisz jechać do tokarza albo bawić się szlofierką i papierem ściernym aby te wspaniałej jakości części spasować xD

O czym Ty pier**lisz, najwięcej ulegają awarii łożyska i paski , nożyki kosy i bagnety pasują zawsze 😛 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Strongman napisał(a):

On prawdę pisze tego samego dnia i robisz dalej 

Jakbym nie miał Bizona to może bym w te bajki uwierzył ...

5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

O czym Ty pier**lisz, najwięcej ulegają awarii łożyska i paski , nożyki kosy i bagnety pasują zawsze 😛 

Takie graty do zachodniego też masz od ręki ... Nożyki w sklepie. Łozyska w dobrym sklepie z łożyskami do wyboru jakiej firmy chcesz...

Opublikowano (edytowane)

Jak miałeś siepa i nie Przejrzałeś go dokładnie przed żniwami tylko niech chodzi aż się ro***bie to to nie jest tak, jak wszystko jest sprawne to to nie jest tak że to się tak psuje coś było dobrze i się popsuło tylko jak coś jest na rozjebaniu i się robi i się ro***bie No to tak jest

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Strongman napisał(a):

Jak miałeś się siepa i nie Przejrzałeś go dokładnie przed żniwami tylko niech chodzi aż się ro***bie to to nie jest

Co roku przeglądam przed żniwami, usuwam usterki a on i tak się jebie ... To jest Bizon ...

Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Każdy ma swoje argumenty,dla mnie najważniejsze że jak się za***ie to mam w ciągu godziny 5 sklepów w okolicy z wszystkimi częściami do bizonów i tego samego dnia koszę dalej 

Każdy robi jak uważa ,mi pasuje bizon 

Spoko.  Widzisz jak miałem mercatora to przy awarii jeden telefon, godzinka jazdy autem i jestem z częściami spowrotem. Żadnego czekania... A takich awarii gdzie musiałem zjeżdżać z pola były 3, przez 400ha jakie ten kombajn skosił u mnie. Zobaczysz ile czasu będziesz kopał jak się wyspie bizonowski magiczny dyferencjał... 

O jd którego teraz mam, nie będę pisał bo i tak nie uwierzysz że można przejechać 100ha smarując i lejąc paliwo. 

Opublikowano (edytowane)

Robiłem dyferencjał bo tam jest od 60 a w bizonie na obrotach to wszystko dostaje w d*pę masa Plus obroty silnika i to dużo mocniejszego i zajęło mi to 6 godzin pracy wymienię tych malutkich zębatek w koszyku w tej skrzyni ale szczerze powiem że to za delikatne części do tej mocy silnika i masy kombajnu No ale tak robili no i trudno to jest wada jakby nie było

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

A to zależy od pola. Miejscami glina, a miejscami piach z kamieniami. Ale za to pokłady wody nie do przebrania od 30m do 55m pod ziemią wielkie pokłady wody. Całą noc pompa może chodzić i lustro wody może kilka cm opadnie.

Co nawadniasz truskawki i bób?

Edytowane przez Wełpa
Opublikowano
6 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Spoko.  Widzisz jak miałem mercatora to przy awarii jeden telefon, godzinka jazdy autem i jestem z częściami spowrotem. Żadnego czekania... A takich awarii gdzie musiałem zjeżdżać z pola były 3, przez 400ha jakie ten kombajn skosił u mnie. Zobaczysz ile czasu będziesz kopał jak się wyspie bizonowski magiczny dyferencjał... 

O jd którego teraz mam, nie będę pisał bo i tak nie uwierzysz że można przejechać 100ha smarując i lejąc paliwo. 

Robiłem w tym roku skrzynię przed żniwami, wyjąłem praktycznie wszystko bo do wymiany była tuleja nośna i wał skrzyni 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Wełpa napisał(a):

Co nawadniasz truskawki i bób?

Tak, zboża czy kukurydza to bez sensu ... Kupić deszczownie, do tego prąd i nie wiem czy starczy na to co więcej urośnie ... Aby dać 1mm opadu na ha potrzeba około 4kWh, to sobie policz czy warto nawadniać zboża. A to tylko sam koszt prądu. Gdzie jakaś deszczownia, rury do transportu, opłaty za pobór wody itp itd.

Opublikowano
6 minut temu, Strongman napisał(a):

Robiłem dyferencjał bo tam jest od 60 a w bizonie na obrotach to wszystko dostaje w d*pę masa Plus obroty silnika i to dużo mocniejszego i zajęło mi to 6 godzin pracy wymienię tych malutkich zębatek w koszyku w tej skrzyni ale szczerze powiem że to za delikatne części do tej mocy silnika i masy kombajnu No ale tak robili no i trudno to jest wada jakby nie było

Bo ta skrzynia miała być tylko zastępczo dla prototypu ,no ale została praktycznie do końca 🤷. Rekord na już to fajnie rozwiązane i mocniej, może kiedyś niebieskiego kupię 

• Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie kosisz tego samego dnia, bo musisz jechać do tokarza albo bawić się szlifierką i papierem ściernym aby te wspaniałej jakości części spasować xD

Ej, ej. Claas, zamiennik przekładni do żmijki wysypującej ze zbiornika było tak zrobione że diax, rozwiertak i młotek poszły w ruch💩

Tak samo jak pompy wody do Perkinsów💩

Opublikowano
11 minut temu, Strongman napisał(a):

Ja jak kupię to coś wydajniejszego i komfortowego ale już nie polskiego jeszcze zależy czy syn będzie chciał robić czy nie Bo nawet nowego mogę kupić aby zarabiał na siebie

Ja to może wcale nie kupię, ale może, nic lepszego mi nie potrzeba , milenium byłby fajny już jakąś odrobinę komfortu ma, tylko nie wiem czy sens inwestować 

Opublikowano
16 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Bo ta skrzynia miała być tylko zastępczo dla prototypu ,no ale została praktycznie do końca 🤷. Rekord na już to fajnie rozwiązane i mocniej, może kiedyś niebieskiego kupię 

Marcin weź daj spokój z tym złomem. Swojego ci Rekorda sprzedam, tylko nie chce się z garażu wyjeżdżać.